Renteuro sender it-aktier i korrektion: »Det her træ skal rystes«

Det it-tunge Nasdaq-indeks endte mandag i en korrektion, og selvom det stiger tirsdag, er strateger ikke optimistiske om fremtiden. Efter nogle forrygende år for de såkaldte vækstaktier foretrækker investorerne nu banker, råvarer og industri. Det er de sektorer, der nyder mest gavn af den megen finanspolitiske stimulans til økonomierne.

Apple-aktien er faldet næsten 20 procent på bare halvanden uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Plavevski/EPA/Ritzau Scanpix

Den seneste renteuro gør ondt på de store aktiedarlings og har særlig været dyr for den tidligere højtflyvende it-sektor.

Efter at have slået kursrekorder tidligere på året er aktiefavoritter som Apple, Tesla og Microsoft dykket i værdi, og har i faldet hevet det store amerikanske Nasdaq med sig ned. Så meget, at Nasdaq mandag aften – efter endnu en handelsdag med blodrøde tal – faldt i en teknisk korrektion, defineret som et ti procents fald fra den seneste top. Apple er nu faldet 19 procent på bare halvanden uge, mens Tesla har fået barberet 36 procent af sin markedsværdi.

IT-aktierne har lavet et comeback tirsdag, men eksperterne tror ikke det kan bide sig fast.

»Nasdaq er kendetegnet ved at have rigtig mange vækstaktier, og det er dem, der bliver hårdest ramt, når renterne stiger,« forklarer Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.

Vækstaktier er karakteriseret ved at være dyrt prissat men med en forventning om høj, fremtidig indtjening. Her hører mange it-selskaber, biotech og e-handel under. Modsætningen til vækstaktier er value-aktier, der er lavt prissat og har en mere stabil indtjening.

»Mange af vækstaktierne har været astronomisk dyre, så når renten stiger, så skal det bare gøre ondt. Det her træ skal rystes, og under ingen omstændigheder vil vi anbefale vores kunder at gå ud og købe de dyreste aktier – inden for hvilket som helst segment,« tilføjer han.

Læs: Børsbarometer: Rentepanikken breder sig – aktiekorrektion kan være lige om hjørnet.

Læs: Efter dårligste udvikling i 200 år raser diskussionen: Er magien ved valueaktier forduftet, eller står vi foran en ny guldalder?

Fra coronavindere til coronatabere

Nasdaq-indekset havde et forrygende 2020 og steg over 40 procent. De ultralave renter fra centralbankerne gjorde de populære vækstaktier attraktive, og samtidigt oplevede mange virksomheder stærk efterspørgsel på deres produkter. Apple og Microsoft mærkede for eksempel ikke meget til nedlukningerne, som derimod gjorde rigtig ondt på blandt andre rejsebranchen, forbrug, industri og råvaresektoren.

Men nu er renterne – særligt i USA – begyndt at stige med udsigten til et stærkt økonomisk opsving senere på året i kølvandet på genåbningerne i USA og Europa. Investorerne frygter, at det vil udløse en kæmpe forbrugsfest, der presser råvare- og forbrugerpriser i vejret, fører til stigende inflation, og ultimativt tvinger centralbankerne til at hæve renten.

Læs: USA brager frem – måske det allerede er ved at være for meget af det gode.

Den frygt har ført til en såkaldt rotation på aktiemarkedet. De tidligere så populære vækstaktier er kommet på brandudsalg, mens investorerne i stedet rykker ind i aktier, der vil få mest ud af et økonomisk opsving med stigende renter – også kendt som value eller cykliske aktier. Det er på det seneste blevet beskrevet som et skift fra coronavindere til coronatabere.

Den rotation forklarer også, hvorfor danske aktier har klaret sig langt dårligere end sine europæiske modstykker i år. Det danske eliteindeks, C25, er karakteriseret ved at have en overvægt af defensive og vækstaktier, der klarede sig forrygende i 2020 under nedlukningerne, men nu må se sig slået af »genåbnings«-aktierne.

»Den her rotation vil fortsætte. Jeg kan ikke sige, hvornår den slutter, men man kan se, at de dyreste aktier vil være under pres noget tid endnu,« siger Lars Skovgaard Andersen:

»Vi står i en situation lige nu, hvor porteføljeforvalterne har en lav kontantbeholdning, så de har ikke uanede mængder penge. Når de skal ud og købe ind i genåbningen, må de sælge noget andet, og der bliver mange dyre vækstaktier brugt som ‘funding kandidater’.«

Det betyder dog ikke, at hele aktiemarkedet er under pres. Sektorer og lande med mange cykliske og value aktier har haft nogle forrygende uger, hvor for eksempel det tyske DAX 30-indeks mandag slog rekord. Det er også grunden til, at det amerikanske Dow Jones Industrial Average Index mandag steg en procent, mens Nasdaq blev slået 2,4 procent tilbage.

Inden for sektorer har det betydet et stærkt comeback til den forslåede finanssektor – og særligt finanssektoren i Europa. Danske Bank, Nordea, Sydbank, Morgan Stanley og Citigroup er bare nogle af de investeringshuse, der på det seneste er gået overvægt på finansaktier. Råvarer og industriaktier er også blandt nye overvægtsanbefalinger mange steder.

Skyerne letter – for nu

Tirsdag er skyerne over it- og vækstaktierne lettet en smule. Nasdaq er åbnet næsten 3,5 procent højere, mens Apple og Tesla stiger henholdsvis tre procent og 12 procent. Michael Hewson, chefmarkedsanalytiker hos CMC Markets i London, tilskriver det bedre humør, at den tiårige rente i USA er faldet tilbage til 1,5 procent, men er ellers ikke særlig optimistisk for fremtiden.

»Ethvert rebound i Nasdaq herfra kan bruges som en mulighed for at sælge i en forventning om, at der kommer yderligere fald, hvis renterne begynder at stige igen,« skriver han i en kommentar.

»Risikoen er, at en fremtidig nedtur for Nasdaq vil sprede sig til resten af markedet og fungerer som et pejlemærke for det bredere investeringshumør og derfor påvirker risikoappetitten negativt,« tilføjer han.