Businessoverblik: Investeringsskandale spøger igen. Danske Bank sælger fortsat produkter, som kunder kan miste penge på

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Nu spøger sagen om investeringsproduktet Flexinvest Fri igen i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Rigtig god mandag morgen. Berlingske Business er klar med et veloplagt overblik til dig, der vil være godt klædt på med dagens nyheder.

Vi skal både forbi en chokeret boligminister, en opfordring fra Aarstidernes bagmand og en omrokering i Legos ledelse. Men vi starter med et investeringsprodukt fra Danske Bank, der stadig spøger, et år efter at en skandale brød ud.

Kunder står til tab på investeringsprodukt i Danske Bank

Sidste sommer brød skandalen om Danske Banks investeringsprodukt Flexinvest Fri ud, og banken blev senere på efteråret sigtet i sagen. Danske Banks topchef, Chris Vogelzang, måtte undskylde og lovede blandt andet erstatning til kunderne.

Nu mener flere eksperter, at banken igen sælger et lignende produkt, som kunder må forvente at tabe penge på. Det skriver Børsen.

Der er igen tale om porteføljeplejeproduktet Flexinvest Fri. Danske Bank-kunder havde 1. juli i år mere end 50 mia. kr. placeret i produktet.

I porteføljen kan de mest forsigtige kunder investere 85 procent i obligationer og 15 procent i aktier, og de må til gengæld betale 1,4 procent årligt i direkte og indirekte omkostninger.

Problemet er bare, at den investeringssammensætning ikke forventes at give et afkast, der dækker omkostningerne, og det kritiserer flere eksperter i Børsen.

Danske Bank mener imidlertid, at man som »aktiv forvalter« kan levere et afkast til kunderne, der er bedre end markedsafkastet.

Aarstidernes bagmand: Danmark kan blive grønt fyrtårn

»Vi står med en gylden mulighed for at blive et grønt fyrtårn i Danmark.«

Det siger stifter af madkoncernen Aarstiderne, Søren Ejlersen til Berlingske. Han ønsker, at virksomhederne lytter til tidsånden og går forrest med et godt eksempel for at få folk til at ændre adfærd og agere mere klimabevidst. Dommedagsprofetier og udskamning tror han ikke på.

Inden nytår vil Aarstidernes CO2-regnskab være i balance.

»Hvis vi kan komme i balance med vores CO2-regnskab i år, så er der jo mange flere virksomheder, der vil kunne det samme. Altså: Kom nu. De unges mentalitet er et helt andet sted end for få år siden. Virksomheder, iværksættere og politikere vil det her, så vi står med en gylden mulighed for at blive et grønt fyrtårn i Danmark, nu skal vi bare levere,« siger Søren Ejlersen.

Legos redningsmand rykker ned i rækkerne

Jørgen Vig Knudstorp, der som mangeårig topchef var redningsmanden for Lego-koncernen, rykker nu ned i rækkerne.

Det skriver Finans

Jørgen Vig Knudstorp stod i spidsen for Lego fra 2004 til 2016 og fortsatte som bestyrelsesformand, da Niels B. Christiansen blev hentet ind fra Danfoss som hans afløser. I februar i år rykkede Jørgen Vig Knudstorp ned som menigt bestyrelsesmedlem, således at Niels B. Christiansen ikke længere refererede til sin forgænger.

Jørgen Vig Knudstorp er en del af Lego Brand Group, som har stået for strategien for varemærket Lego, men en del af strategien er nu flyttet over i selve legetøjskoncernen og dermed ind under Niels B. Christiansen, som nu refererer til Lego-familiens egen Thomas Kirk Kristiansen, der i februar blev bestyrelsesformand.

Minister vil granske ejendomsspekulanters metoder: »Det chokerer mig«

Det skal undersøges til bunds, hvordan man kan stoppe ejendomsspekulanter, hvis de omgår myndighedernes afgørelser og formår at snige sig uden om det system, som er sat i verden for at stoppe tvivlsomme udlejere.

Sådan lyder det fra boligminister Kaare Dybvad Bek (S) efter en række artikler i Berlingske, som søndag afdækkede et netværk af spekulanters opsigtsvækkende metoder.

Boligministeren vil igangsætte en granskning af området, så man kan finde en model til at stoppe det, han betegner som en mulig »bevidst omgåelse« af loven.

»Jeg er ligeglad med, om bolighajer har jakkesæt på eller går i træsko. Det er bare helt urimeligt. Grundlæggende er det med til at ødelægge en masse menneskers liv, fordi de skal bo i skimmelramte og usle boliger, der burde have været revet ned,« siger Kaare Dybvad, der er chokeret.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen kommer her med sine bud på, hvad investorerne bør være opmærksomme på mandag:

  • På nøgletalsfronten vil det især være det amerikanske ISM-tal for serviceindustrien, som vil tiltrække sig opmærksomhed. ISM-tallet for industrien overraskede positivt, og hvis det samme billede viser sig for servicesektoren, vil der være god grund til at hævde, at den amerikanske økonomi definitivt har passeret det værste.
  • I Norge kommer Norwegian med trafiktal. Der har ikke været meget at berette om og lige så lidt at flyve med i juni.
  • Det ser ud til at blive en god dag på aktiemarkederne. De amerikanske indeks indikeres til at åbne op med en stigning på lidt under en1 procent, mens det tyske indeks sågar forventes at stige lidt mere.

Det sker på markederne:

Indeks og udvikling i procent.

USA lukkekurser torsdag

Dow Jones +0,36 pct.

S&P 500 +0,45 pct.

Nasdaq +0,61 pct.

Indeks mandag kl. 06.30

Japan Nikkei +1,63 pct.

Hongkong Hang Seng +3,45 pct.

Kina CSI +4,24 pct.

Rigtig god mandag!