Business-update: Omikron får Ryanair til at råbe på hjælp

Berlingskes Business-redaktionen guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Der er indført nye strenge restriktioner i Storbritannien for at dæmpe udbredelsen af omikron. Det har fået store dele af luftfartsbranchen til at bede den britiske regering om hjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Hartmann/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første Business-update fra Berlingske, som fra hjemmeredaktionen giver dig overblik over dagens væsentligste historier fra erhvervslivet.

Vi skal i dag høre om virkningerne af ny prismodel for dankortet. Vi skal også forbi Ryanair, men vi begynder med en historie fra Kina.

Alibaba fyrer kvindelig ansat efter klage over seksuel chikane

Den kinesiske nethandelsgigant Alibaba har fyret en kvindelig ansat, efter at hun er kommet med en anklage om, at hun har været udsat for seksuel chikane fra en overordnet. Det skriver Financial Times.

Anklagen går på, at chikanen fra en overordnet og en kunde skulle være sket til en middag, men stifteren af Alibaba og mangemilliardær, Jack Ma, mener, at den pågældende ansatte har spredt falsk information.

Derfor er vedkommende blevet afskediget. Men efterfølgende er sagen blevet et større problem for Alibaba.

Feng Yuan, der er chef for den Beijing-baserede kvinderettighedsgruppe Weiping, mener, at Alibaba har gjort et meget dårligt job forhold til klagen fra den ansatte ved at afskedige vedkommende.

MobilePay trodser nye priser fra Nets

Sidste år blev der indført en ny prismodel for Dankortet. Den prismodel skulle give Dankort-ejeren Nets bedre kort på hånden i konkurrencen mod MobilePay. Men fra MobilePay lyder det, at de ikke kan mærke noget.

Det skriver finans.dk.

Det er topchef Claus Bunkenborg, der afviser, at de nye priser fra Nets har nogen betydning.

»Det kan vi på ingen måde mærke. Vores MyShop-løsning er i dag valgt af mere end 132.000 kunder, og der kommer cirka 1.000 nye butikker til hver måned,« siger Claus Bunkenborg.

Han fremhæver, at det er nemt og billigt for mindre erhvervsdrivende at koble fysiske butikker på MyShop-løsningen. Der kræves for eksempel ikke investeringer i betalingsterminaler.

Over for finans.dk fastholder ledelsen af Nets, at den nye prismodel har virket efter hensigten.

Ryanair går nu efter at få hjælp

Det irske luftfartsselskab Ryanair har under coronakrisen hidtil afvist, at der er brug for hjælp, og selskabet har i det hele taget været modstander af, at der bliver givet en håndsrækning til den kriseramte luftfartsindustri. Men det har omikronvarianten af coronavirussen lavet om på. Det skriver borsen.dk.

Mere præcist er Ryanair gået sammen med konkurrenter som British Airways, Easyjet og Virgin samt turistgiganten TUI og den britiske luftfartsorganisation.

Sammen beder de den britiske regering om enten at genoverveje en serie skrappe rejserestriktioner. Alternativt skal regeringen foretage en forlængelse af de eksisterende kriselån eller indføre nye støtteordninger.

Rejserestriktionerne bliver indført for at forsøge at dæmpe spredningen af omikronvarianten. Restriktionerne går ud på, at rejsende skal testes både før, de går ombord på et fly, og når de stiger af igen.

Luftfartsbranchen mener, at de restriktioner vil jage mange kunder væk uden at have den store virkning.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Kvindelige ansatte slår alarm: Shippingbranchen er en sexistisk »mandeklub«

En undersøgelse blandt kvindelige ansatte i den danske shippingbranche blotlægger store udfordringer med lønforskelle, krænkelser og en seksualiseret tone. Det er nogle »super trælse resultater«, siger direktør i brancheforeningen Danske Rederier. A.P. Møller - Mærsk er »ked af« tallene. Læs historien her.

2. Disse lån har været de billigste over 25 år

Boligejere med is i maven er sluppet med langt lavere renteudgifter over de seneste årtier end dem, der ønsker maksimal sikkerhed i realkreditlånet. Efter en af de mest turbulente perioder på det danske boligmarked bringer Berlingske hver dag i december vores bedste tips og tricks om boliger. Læs historien her.

3. Danskerne får ti år til uden ekstra mobilpriser i EU

Forbuddet mod de forhadte roamingtakster med højere priser på tale og data i andre EU-lande forlænges frem til 2032. Fremover skal man også have 5G-forbindelse på rejsen, hvis man har det i sit abonnement i Danmark. Almindelige udlandsopkald fra Danmark vil dog stadig koste mere. Læs historien her.

4. Disney får første kvinde som formand

For første gang i næsten 100 år får underholdningskæmpen Disney en kvinde som formand for bestyrelsen, når den erfarne Susan Arnold sætter sig i stolen. Udnævnelsen sætter også fokus på diversiteten i bestyrelser. Læs historien her.

5. Novo Nordisk investerer 17 milliarder kroner i Kalundborg

Tre nye produktionsanlæg skal bygges, og det eksisterende udbygges for at kunne producere mere medicin. Dermed fordobler medicinalgiganten 20 års investeringer i Kalundborg. Læs historien her.