Business-update: Mystik om insideres aktiesalg efter lovende nyhed om coronavaccine: »Højst problematisk«

Berlingskes businessredaktion viser vejen til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder. Der er dog også nyheder om andet end coronakrisen.

Amerikanske Moderna Therapeutics har foreløbig vist gode resultater med sin vaccine mod corona. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Snyder/Ritzau Scanpix

God onsdag eftermiddag, og velkommen til dagens businessupdate. Her får du nyt om det vigtigste i erhvervslivet og økonomien.

Vi begynder i USA, men skal også forbi en stor politiaktion og en konkurs.

Mystik om insideres ​aktiesalg efter godt nyt om coronavaccine: »Højst problematisk«

Moderna-aktien steg voldsomt, da der 18. maj kom lovende nyheder om den amerikanske biotekvirksomheds forsøg med en mulig vaccine mod coronavaccine.

Nu påkalder flere insideres aktiehandler sig opmærksomhed. En tidligere topchef for det amerikanske børstilsyn, Harvey Pitt, undrer sig over timingen af aktiehandlerne, som han i et interview til CNN kalder »højst problematisk«.

Harvey Pitt mener, at handlerne bør granskes af myndighederne.

Da resultaterne fra forsøget med coronovaccinen blev offentliggjort, steg aktien med næsten 20 pct. Samme dag rejste Moderna 1,3 mia. dollar fra aktiemarkedet, men allerede dagen efter blev der sat spørgsmålstegn ved, hvor positive resultaterne var. Dette fik aktien til at falde med mere end ti pct.

I løbet af disse to dage solgte to topdirektører i Moderna tilsammen aktier for næsten 30 mio. dollar. 21. og 22. maj solgte Modernas største aktionær, venturekapitalfirmaet Flagship Pioneering, en million aktier.

Kendt ejen­doms­mæg­ler er­klæ­ret kon­kurs

Ejendomsmæglerselskabet Living Homes er gået konkurs. Det fremgår ifølge Børsen af en meddelelse på Statstidende.

Selskabets seneste regnskab fra 2018 viste et underskud på knap 900.000 kr. mod et underskud på lidt over 90.000 kr. i 2017.

Det er den kendte ejendomsmægler Peter Norvig, der siden maj 2020 har været adm. direktør i Living Homes, som sælger luksusboliger i København. Hans relation til selskabet er dog ikke ny.

Peter Norvig blev i 2018 frataget retten til at drive ejendomsmæglervirksomhed og fik en bøde på 75.000 kr. for langsommelig tilbagebetaling af deposita. Living Homes, hvor han var ansat, måtte af med 200.000 kr. i bøde.

I kølvandet på afgørelsen droppede pensionsselskabet Pension Danmark og Danica Pension samarbejdet med virksomheden Living Homes. Living Homes havde 18 ansatte ifølge regnskabet fra 2018.

Seks anholdt i sag om svindel for 220 mio. kr.

Bagmandspolitiet har onsdag anholdt seks personer i svindelsag om 220 mio. kr. Det oplyser Anklagemyndigheden.

Den påståede kriminalitet skal være sket ved, at der er udfærdiget fiktive fakturaer til flere end 600 selskaber. På den måde blev der unddraget skat og moms, ligesom der skete hvidvask, mener myndighederne.

I alt er 22 adresser i tre politikredse på Sjælland blevet ransaget. Politistyrken har besøgt både virksomheder og private adresser.

Ifølge Christian Jakobsen, der er vicepolitiinspektør hos SØIK, har svindlen forbindelse til udlandet.

»De personer, vi har anholdt i dag, har enten været direktører i de mistænkte selskaber eller på anden vis været en del af det, vi opfatter som et særdeles professionelt og velorganiseret kriminelt netværk med tråde til udlandet. Det er vores opfattelse, at personerne i netværket har forsøgt at udvide og øge svindlen, indtil de blev stoppet i dag,« siger Christian Jakobsen i en pressemeddelelse fra Anklagemyndigheden.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Banker advarer om svindel med hjælpepakker: »Nærmest umuligt at få pengene tilbage«

Der er foretaget 34 politianmeldelser til Bagmandspolitiet om snyd med hjælpepakker. Nu advarer bankerne om, at der »helt sikkert« er flere sager derude – men der er et problem: Myndigheder og banker må i dag ikke dele oplysninger, selv om der er mistanke fra begge sider om svindel, og det er en hæmsko i kampen mod snyd med hjælpekroner, lyder opråbet. Læs historien her, skrevet af Søren Martin Olsen.

2. Når aktiemarkedet ramler, gør de unge mænd som Gustav: Købte Norwegian-aktier for 100.000 kr. i coronagambling

Danskerne har været på tilbudsjagt under coronakrisen og købt op af spekulative aktier som Norwegian, SAS og Boeing. Nye data fra Danske Bank viser, at det mest er unge mænd som Gustav Salinas, der har været handelsivrige, skriver journalist Sara Sjølin i denne artikel.

3.  Kineser er blevet milliardær på omstridt videoapp. Men hans globale ambitioner puster til Kina-frygt

Zhang Yiming er på kort tid blevet en af Kinas mest fremtrædende iværksættere med den voldsomt populære videoapp TikTok, der er blevet et globalt hit. Men kritik af omgangen med brugerdata og anklager om censur har også bragt ham i det varme sæde. TikTok er blevet et af de seneste brændpunkter i den geopolitiske konfrontation mellem USA og Kina. Læs Bibi Christensens artikel om Zhang Yiming her.

4. Danskernes aktieformue er steget rekordmeget under coronaopsving

En kombination af stigende aktiekurser og opkøb af nye aktier, gav et massivt boost til danskernes aktieformue i april. Markedsopturen fortsatte i maj, så den samlede aktiebeholdning nu er ved at være på niveau med tiden før coronakrisen, skriver Sara Sjølin i denne artikel.

5. Vanvittigt år spiser vores formue – »altafgørende at vi fortsat sætter pensionsalderen op«

Coronakrisen giver en milliardregning til danskerne på grund af underskud på de offentlige finanser, men den har vi råd til at betale. Det stiller bare ét krav til os allesammen: At vi fortsætter udviklingen med at trække os senere og senere tilbage fra arbejdsmarkedet. Læs Frederik M. Juels historie her.