Business-update: Minkformand på trods af politisk uro: Der er ingen vej tilbage

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder på denne tirsdag.

 
Statsminister Mette Frederiksen meddelte onsdag i sidste uge, at alle landets mink skal aflives. Torsdag præsenterede regeringen række restriktioner i Nordjylland som følge af situationen. Få overblikket her. Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander, Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens businessupdate, hvor vi vender dagens vigtigste erhvervs- og økonomihistorier.

Vi skal bl.a. forbi historien om, at pengene fosser ud af kassen hos Fitness Worlds ejer, og så kommer vi heller ikke uden om et dyr, som igen i dag trækker rigtig mange overskrifter: minken.

Fit­ness Wor­lds ejer bræn­der mil­li­o­ner af: Ta­ber næ­sten to mio. kr. om da­gen

Pengene fosser ud af den internationale fitnessgigant Puregym, der ejer den danske kæde Fitness World.

Det skriver Børsen.

I en meddelelse til Puregyms investorer oplyser fitnessgigantens ledelse, at selskabets pengebeholdning er skrumpet markant i løbet af de seneste måneder.

Således er beløbet i kassen skrumpet med ca. 223 mio. kr. fra juni til oktober. Det svarer til  kanp to mio. kr. om dagen i perioden.

Det er særligt i Storbritannien, at selskabet er hård ramt af nedlukninger på grund af coronapandemien. Ledelsen oplyser dog, at faldet i pengebeholdningen er som budgetteret.

Minkformand: Der er ingen vej tilbage

Mink fylder store dele af mediebilledet denne tirsdag, efter at det er kommet frem, at regeringen ikke har hjemmel i lovgivningen til at give ordre til at aflive både syge og raske mink pga. den nye muterede smitte.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har netop udtalt, at det var fødevareminister Mogens Jensens (S) ansvar at oplyse om regeringens kendskab til den ulovlige ordre.

Samtidig har regeringen netop fremlagt det ventede nye lovforslag, der skal gøre det lovligt at kræve alle mink i Danmark aflivet. Af det to sider lange lovforslag plus 14 siders lovbemærkninger fremgår det, at det midlertidigt skal være forbudt at holde mink frem til 31. december 2021. Minkavlere skal lade dyrene aflive, fremgår det.

Mandag oplyste minkavler Jens Balling til Berlingske, at han var stoppet med at aflive sine avlsdyr, efter at det er kommet frem, at regeringens ordre om at aflive raske minkbesætninger uden for risikozonerne var ulovlig.

Men på trods af den aktuelle politiske uro om fremtiden for erhvervet, mener formanden for de ca. 1.100 danske minkavlere, at beslutningen taget. Derfor fokuserer han nu alt på at sikre erhvervet den rette erstatning. Det siger han til Finans.

»Det er en skrækkelig og vanskelig situation, at der med ét nedlægges et erhverv. Men det er ingen vej tilbage. Bestyrelsen og ledelsen i vores organisation er helt enige om det. Skulle der være få minkavlere tilbage, som fik lov at fortsætte i en eller anden situation, er der alligevel ikke en fremtid. Vi kan kun overleve, hvis vi er et stort og stærkt erhverv,« siger formand Tage Pedersen til erhvervsmediet.

Vestager anklager Amazon for dobbeltrolle og datamisbrug

Efter at have afsluttet en stor forundersøgelse af Amazons e-handel retter EU-Kommissionen nu en anklage mod den amerikanske it-virksomhed om en særlig dobbeltrolle, der kan skade konkurrencen.

Tirsdag har EU-Kommissionen sendt et indsigelsesbrev på baggrund af EU-traktatens artikel 102 om misbrug af en dominerende position på markedet.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager mener, at Amazon har en særlig dobbeltrolle, hvor data kan benyttes på konkurrenceforvridende vis. Amazon udbyder en platform, hvor andre forhandlere kan sælge varer. Samtidig sælger Amazon sine egne produkter på denne platform. I konkurrence med de andre forhandlere.

»Med den kraftigt stigende e-handel og med Amazon som en førende platform for e-handel er det vigtigt med en fair og uforstyrret adgang for alle sælgere,« siger Vestager i en skriftlig udtalelse.

Fem skarpe bud på erhvervshistorier, du skal læse fra Berlingske

Sådan vil regeringen kompensere minkavlerne: Koster staten mindst fem milliarder kroner

Et nyt lovforslag om aflivning af og forbud mod hold af mink i Danmark viser fra Fødevare-, Fiskeri- og Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) viser, at regeringen vil forbyde hold af mink til og med 31. december 2021. Det vurderes, at staten vil stå tilbage på en regning på mindst fem mia. kr.

Det skriver Berlingskes Sebastian Persson mere om her.

Vaccinehåb sender renten op: Nu er 1-procentlån tæt på at åbne

De danske boligrenter stiger i kølvandet på en positiv vaccinenyhed, og flere realkreditinstitutter regner nu med, at 1-procentlånet med afdrag genåbner onsdag.

Læs historen af Søren Martin Olsen her.

Forsvarsminister: Kun pålidelige leverandører bliver tilladt

»Vi skal kunne stole på vores leverandører, så vi kan beskytte samfundet,« siger Trine Bramsen forud for nye og skrappere lovgivning om, hvem der får lov til at levere udstyr til vigtig infrastruktur i Danmark som 5G-mobilnettene. Sikkerheden kommer før alt andet.

Læs historien af Thomas Breinstrup her.

Ny dansk kæmpefond vil kaste 30 milliarder i grøn omstilling på få år: Tror på boost med Joe Biden som præsident

De to danske pensionskasser PKA og Pensam lukker den norske kæmpe Storebrand ind i deres investeringssamarbejde og lancerer sammen en ny klima- og infrastrukturfond på op til 30 milliarder kroner.

Det skriver Berlingskes Jonas Rimer.

Er en boomer-kommission det rette match til en andengenerationsreform?

Der er behov for andengenerationsreformer, og det er kompetente folk, der sidder i kommissionen, der skal komme med anbefalingerne til fremtidens samfund. Men sammensætningen af kommissionen burde afspejle flere typer af faglighed og ikke mindst – den nye generation.

Læs kommentaren af Eva Zeuthen, partner og erhvervskommentaor.