Business-Update: Hackere angriber levering af coronavaccine

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder inden for økonomi og virksomheder.

Her bliver en skolelærer i Rusland vaccineret mod covid-19 med vaccinen Sputnik V, som Rusland mener er væsentlig mere effektiv, end vestlige eksperter siger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til dagens Business-Update, hvor vi blandt andet skal forbi historien om, at hackere har forsøgt at angribe den forsyningskæde, som skal levere vacciner mod covid-19.

Men vi begynder updaten med historien om en tidligere topchef, som nu slutter sig til konkurrenten:

Han blev fyret som topchef og er stadig storaktionær: Ekstopchef vil rådgive konkurrenten

Lars Marcher, der sidste år blev fyret som adm. direktør for medikokoncernen Ambu, skal nu hjælpe den belgiske rival, TSC, ind på det amerikanske marked med en lancering af bronkoskoper.

Det skriver Børsen.

Lars Marcher mener ikke, at der er en interessekonflikt, selv om han beholder alle sine aktier i Ambu, er en af de største private investorer i selskabet og altså nu samtidig skal rådgive rivalen.

»Jeg tror faktisk, at det på den lange bane kan være med til at hjælpe min ret store aktiepost, som jeg stadigvæk har i Ambu, og som jeg stadigvæk tror fuldt og fast på,« siger han til Børsen.

Markedet for engangsendoskoper ventes at vokse massivt de næste fem år, men ifølge Lars Marcher går det alt for langsomt med at konvertere markedet, og derfor skal der mere konkurrence til.

Salget af elbiler slår rekord igen

Der er godt gang i salget af elbiler.

I november blev der solgt 3.954 elbiler og hybridbiler til opladning. Det svarer til over hver femte solgte personbil i Danmark, viser tal fra Danske Bilimportører og Bilstatistik.dk.

Det skriver Finans.

Helt præcist udgør elbilerne og hybridbiler til opladning 21,8 procent af salget i november, og det er en rekordhøj andel, som slår den hidtidige rekord fra september. Dermed bliver der nu også solgt flere elbiler end dieselbiler i Danmark.

Hackere angriber levering af coronavaccine

Hackere har målrettet et angreb mod en forsyningskæde, som skal levere vaccine mod covid-19.

Det skriver Financial Times.

Hackerne skulle have forsøgt at forstyrre eller stjæle oplysninger om de vitale processer, som skal holde vaccinerne kolde, når de bliver fragtet fra fabrikker til hospitaler. Det fremgår ifølge Financial Times af en rapport fra IBMs risiko- og trusselsgruppe, som rådgiver virksomheder og den offentlige sektor om cybersikkerhed.

Heraf fremgår det også, at hackerne har målrettet deres angreb mod organisationer, der er associeret med en forsyningskæde drevet af Gavi-vaccinealliancen, som er et offentligt-privat partnerskab til udvikling af immunisering i fattige lande.

En af hackerne skulle ifølge rapporten have foregivet at være en direktør for en kinesisk leverandør af ultrakold køling i forsøget på at få brugernavne og adgangskoder.

Claire Zaboeva, der er senior sikkerhedsrådgiver hos IBM, siger, at angrebet kan være toppen af isbjerget, og at flere hackere formentlig vil forsøge at finde huller i sikkerheden. Det er uvist, hvem der står bag. Tidligere har både Storbritannien og USA advaret mod hackere, som har været sponsoreret af Kina eller Rusland, og som har målrettet deres angreb mod farmaceutisk forskning.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business

 

Danske Bank har de næsthøjeste udgifter til forskning og udvikling – det kan udløse stor skatterabat

Landets største bank ligger i toppen af listen over danske selskaber, der har de højeste udgifter til forskning og udvikling. På Christiansborg diskuteres det netop nu, om forskningsfradraget på 130 procent skal gøres permanent og uden loft. Dermed vil Danske Bank og andre virksomheder potentielt kunne få en klækkelig skatterabat. Læs mere af Søren Martin Olsen her.

Pengekalender: Kan jeg formindske regningerne på min bil?

En af de store poster i husholdningen er driften af bilen – men det er muligt at spare tusindvis af kroner. Her kan du åbne den tredje låge i journalist Povl Dengsøes Pengekalender, der hver dag frem til jul deler et kort og kontant råd, som kan forbedre din økonomi.

Hans tidligere chef kaldte hans arbejde »utilgiveligt«. Nu er han blevet særlig rådgiver for S-minister

For seks år siden spillede Jens Christiansen en fremtrædende og central rolle, da han som direktør og partner i kommunikationsbureauet Advice var med til at udarbejde en kampagne for Falck, som Konkurrencestyrelsen siden kritiserede og fældede en historisk hård dom over. Mens de øvrige involverede har gået offentlig bodsgang, har Jens Christiansen aldrig ytret et ord. Nu er han blevet særlig rådgiver for boligminister Kaare Dybvad Bek. Læs historien af Michael Alsen og Lasse Friis her.

Tror du nu, det er en god idé med den cocktailbar, Remee?

Sangskriveren og »X Factor«-værtens historik som forretningsmand imponerer ikke. Tvangsopløsning, likvidation, beskedne, negative tal på bundlinjen, ulovlige aktionærlån samt rod med moms og bogføring præger flere af hans selskaber. Remees »cocktailmand« har syv konkurser bag sig. Læs kommentaren af Birgitte Erhardtsen her.

Sådan har de små virksomheder klaret sig under coronakrisen – Nordsjælland er hårdest ramt

En ny analyse viser, at små, danske virksomheder har oplevet store omsætningstab som følge af coronakrisen. Der er dog stor forskel på, hvor hårdt krisen har ramt de forskellige landsdele, og særligt i Nordsjælland har virksomhederne lidt store tab. Det skriver Kalle Kehlet mere om her.