Sådan har de små virksomheder klaret sig under coronakrisen – Nordsjælland er hårdest ramt

En ny analyse viser, at små danske virksomheder har oplevet store omsætningstab som følge af coronakrisen. Der er dog stor forskel på, hvor hårdt krisen har ramt de forskellige landsdele, og særligt i Nordsjælland har virksomhederne lidt store tab.

Havnen i Gilleleje. Store tab hos blandt andet restauranter har gjort Nordsjælland til den landsdel, hvor de små virksomheder i gennemsnit er blevet hårdest ramt af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Nedlukninger, hjemmearbejde og tabt omsætning for virksomhederne. Det er blot nogle af coronakrisens konsekvenser. Det er dog ikke alle landsdele, som er blevet ramt lige hårdt af den globale pandemis følgevirkninger. I hvert fald ikke når det gælder de små virksomheder.

Her er det nemlig særligt i Nordsjælland, at virksomhederne har oplevet omsætningstab i 2020 sammenlignet med 2019. De små, nordsjællandske virksomheder har således været ramt af et gennemsnitligt tab i omsætningen på 20 procent i årets tre første kvartaler. I Sydjylland er de små virksomheders omsætning til gengæld kun faldet med en procent. Det viser en ny analyse fra Dinero, som er baseret på regnskaber fra 18.500 mindre danske virksomheder.

Analysens konklusioner kommer bag på Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

»Det er overraskende, at Nordsjælland og Østsjælland er de hårdest ramte områder. Andre tal peger på, at det er københavnsområdet, der er hårdest ramt af krisen grundet manglende turisme,« siger han.

SMVdanmarks administrerende direktør, Jakob Brandt, vurderer, at den store nordsjællandske nedtur skyldes, at de hårdest ramte fag er koncentreret i og nord for København.

»Der er mange virksomhedsrådgivere som for eksempel advokater, som har firmaadressen på deres privatadresse i Nordsjælland. Samtidig fylder den hårdt ramte oplevelsesøkonomi enormt meget i hovedstaden. Det er altså Københavns fald, der gør, at Nordsjælland har klaret sig så dårligt,« siger Jakob Brandt.

Mindre nedtur i Jylland

De små virksomheder i Østsjælland og på Bornholm har også set forholdsvis store omsætningstab på omkring 13 procent i gennemsnit, mens nedgangen er på henholdsvis ni og otte procent for små virksomheder i Københavns omegn og på Fyn.

I den anden ende af skalaen er de jyske og vest- og sydsjællandske virksomheder ikke blevet lige så hårdt ramt af coronakrisen. I disse landsdele er omsætningstabet under fem procent i de første tre kvartaler af 2020.

Ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er tallene et bevis på, at mange i høj grad har udnyttet krisen til at udforske Danmark.

»Det her giver syn for sagen efter en strøm af anekdotiske beretninger om, at mange butikker i krogene af Danmark aldrig har haft så fantastisk en sommer. Tallene levner ikke megen tvivl om, at de mindre virksomheder i store dele af Jylland samt Vest- og Sydsjælland har haft en mildere tilbagegang i omsætningen under coronakrisen,« siger han og tilføjer:

»Coronakrisen har sendt tusindvis af danskere ud af byerne, som har bidraget til at afbøde noget af slaget disse steder i landet. Det kan blandt andet være danskere, som har holdt sommerferie herhjemme, mens byerne så har stået tilbage med mangel på de udenlandske turister.«

De forholdsvis gode tal fra Jylland skyldes ifølge Jakob Brandt også, at produktionsvirksomhederne indtil videre er kommet helskindede igennem krisen.

»Vi haft en relativt velfungerende eksportsektor og en godt kørende bygge- og anlægssektor. De klassiske produktionsvirksomheder har altså klaret sig godt, og de ligger typisk i Jylland,« siger SMVdanmarks administrerende direktør.

Fantastisk tid for byggeri og internethandel

På landsplan er de små virksomheders omsætning faldet med syv procent i gennemsnit. Ifølge Las Olsen er omsætningen for alle virksomheder til gengæld kun faldet med 2,3 procent i de første tre kvartaler. Coronakrisen ser dermed ud til at have ramt de små virksomheder væsentlig hårdere end de store.

»Forklaringen er nok, at der er mange små virksomheder inden for de brancher, der blev hårdest ramt, som for eksempel restauranter, frisører og tandlæger. Under hele krisen er det gået fint for medicinalindustrien, byggemarkederne og elektronikkæderne, men det har de små virksomheder ikke så meget glæde af,« siger cheføkonomen, der samtidig lægger vægt på, at visse store virksomheder også har lidt under coronakrisen:

»Tænk bare på lufthavnene og de store hoteller.«

Det er dog ikke kun i landsdelene, der er stor forskel på, hvor hårdt de små danske virksomheder er blevet ramt. Visse brancher har trods nedturen også haft imponerende vækst under coronakrisen. Online detailhandel med tøj, sko, ure og babyudstyr har således oplevet en øget omsætning på 34 procent i 2020 sammenlignet med 2019.

En række brancher, som beskæftiger sig med forbedringer af hjemmets indre og ydre vægge, har også oplevet stigninger i omsætningen. Blandt disse er tømrere, snedkere, indretningsarkitekter og ingeniørvirksomheder inden for byggeri og anlæg.

»Coronakrisen er noget helt andet end andre kriser, hvor der normalt er tilbagegang mere eller mindre over hele linjen. Denne gang er nogle brancher ekstremt hårdt ramt, mens andre slet ikke mærker noget eller ligefrem vinder på det. Når folk ikke kan rejse, vælger nogle i stedet at bruge penge på at sætte huset i stand eller bare hygge sig derhjemme. Og så har det været en fantastisk tid for internethandel,« siger Las Olsen og bakkes op af Jeppe Juul Borre.

»Danskerne har haft travlt med at bestille håndværkere og handle i detailbutikker, hvor flere ligefrem har oplevet kronede dage under coronakrisen. Vi har set et boligmarked med en handelsaktivitet, der skriver historie, og det sender altså en hel del danskere på jagt efter både håndværkere og ting til det nye hjem,« siger Arbejdernes Landsbanks cheføkonom.

Hårdt for servicebranchen

Den hårdest ramte branche er restauranter, hvor man i gennemsnit har oplevet et omsætningstab på over 50 procent i 2020. Cafeer, værtshuse og diskoteker har også oplevet store tab.

Det overrasker ikke Jeppe Juul Borre, som vurderer, at der kan gå noget tid, før servicebranchen igen kommer tilbage på normalt niveau.

»Servicebranchen står tilbage og hungrer fortsat efter højere omsætning. Og det må de formentlig kigge langt efter til engang ud på foråret, hvor smitten og restriktionerne forhåbentligt går i den klart bedre retning igen,« siger han.

Andre hårdt ramte brancher tæller blandt andet teater- og koncertvirksomheder, frisører og cateringselskaber.

LÆS MERE