Business-update: Britisk topchef bevilger sig selv ny svimlende rekordbonus på flere milliarder kroner

Berlingskes businessredaktion guider dig til tirsdagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Britiske Sir Chris Hohn, der er ejer og medstifter af den britiske hedgefond Children's Investment (TCI) fond, har efter kæmpe overskud i fonden bevilget sig selv en rekordstor bonus, der svarer til næsten tre milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til business-update denne tirsdag.

Som altid samler vi de vigtigste erhvervshistorier netop nu, hvor vi i denne omgang blandt andet skal forbi en ny svimlende bonus, en aktiemodel, som ikke duer, og en ny forudsigelse om lysten til at gå i biografen efter corona. Men vi starter med nyt omkring Panama Papers.

Danske Panama-selskaber er erklæret konkurs

En håndfuld danske selskaber omfattet af Panama Papers er blevet erklæret konkurs. Det sker efter at skattemyndighederne har indledt jagten på selskaberne. Det skriver Finans.dk.

Der kan være endnu flere konkurser på vej. Det oplyser Skattestyrelsen til Finans.dk

Konkurserne kommer efter, at Skattestyrelsen er begyndt at arbejde med de sager, som er opstået efter at Styrelsen købte de lækkede dokumenter tilbage i 2016. Det er de lækkede dokumenter, som kaldes Panama Papers.

»Vi er tilfredse med, at sagerne kommer relativt hurtigt igennem systemet. Der er den konsekvens, der skal være i sager som disse. Sagerne bliver fulgt helt til dørs,« siger Kim Tolstrup, underdirektør i Skattestyrelsen til Finans.dk.

Ny rekordbonus på næsten tre milliarder kroner

For den britiske investeringsfond Children's Investment (TCI) fond har det været et vældig godt år, og det kommer ejeren og stifteren af fonden Sir Chris Hohn til at nyde godt af. Han har bevilget sig selv en bonus på 479 millioner dollar i 2020. Det svarer til 2,96 milliarder kroner, og det er rekord i det britiske.

Det skriver The Guardian.

Den gigantiske bonus kommer, efter at TCI i 2020 fik en stigning i overskuddet på 66 procent, så det kom op på 695 millioner dollar svarende til 4,29 milliarder kroner. Det er før skat.

The Guardian skriver, det den store bonus bliver regnet som værende den hidtil største bonus, som en britisk person har fået. Den svarer til lige over otte millioner kroner pr. dag. Det er 9.000 gange mere end den gennemsnitlige løn i Storbritannien og hele 1.700 gange mere end den britiske premierminister Boris Johnson får.

Model til at forudse aktienedture har fejlet – nu flygter kunderne

Kapitalforvalteren Investeringsrådgivning kom tilbage i 2009 med en egenudviklet model, der skulle kunne forudse op- og nedture på aktiemarkederne. Med den model i hånden skulle man dermed kunne finde ud af, hvornår man skal gå ind på aktiemarkedet, og hvornår man skal trække sig ud. Men modellen har fejlet, og nu begynder kunderne at flygte fra kapitalforvalteren.

Det skriver borsen.dk.

I starten gik det godt, men siden gik det den anden vej. Stifter og investeringsdirektør Michael Krogh Andersen, der selv har udviklet modellen, mener ikke, at modellen kan stå alene, »så længe centralbankerne skovler penge ud i økonomien«.

Professor i finansiering på Aarhus Universitet Carsten Tanggaard siger dog til Børsen, at det er fejlagtigt at tro, at man kan udvikle en model, der kan forudse aktiekurserne på den måde.

»For det kan sådanne modeller kun, lige indtil de ikke kan det længere. Det har vist sig at være tilfældet, hver gang nogen påstår at have opfundet den hellige gral,« siger Carsten Tanggard.

Disney-topchef: Corona vil ændre lysten til at gå i biografen for evigt

Topchefen for Walt Disney Co., Bob Chapek, mener, at corona har ændret i folks lyst til at gå i biografen, og den ændring vil fortsætte også efter at pandemien er slut. Det skriver Bloomberg.

»Forbrugerne er mere utålmodige end de nogen sinde tidligere har været. I høj grad fordi de i det seneste år har haft den luksus, at have et helt år af filmtitler til rådighed i hjemmet, når de gerne vil have dem,« siger Bob Chapek.

Disney står stærkt, når det gælder om at udbyde service, så folk kan se film derhjemme. Bob Chapek kommer oprindeligt fra Disneys afdeling for underholdning til hjemmet, og han understreger, at Disney vil blive ved med at eksperimentere med at udbyde film online mod betaling eller hurtigere flytte filmene over på streamingtjenesterne.

Han understreger, at der fortsat vil være film i biograferne, men den gamle model, hvor film blev taget af i biograferne og stadig ikke var mulig at se derhjemme, duer ikke mere.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Bedragerisigtet webshopbagmand hyrer topadvokat

Den bedragerisigtede Sebastian Møller Gaardsøe har tilsyneladende malket sine intetanende Copenhagen Lashes-kunder mod deres vilje for millioner. Ved sin side har han nu advokat Christian Kirk Zøllner, der er specialist i økonomisk kriminalitet.

Læs historien af Jonas Rimer Hansen her.

2. Trods store prisfald: Sådan har coronakrisen ramt danskernes rejsedrømme

Coronakrisen afspejler sig i de rejser, vi på internettet søgte på for et år siden, lige inden coronakrisen lukkede verden, og de rejser, vi søger på nu. Samtidig er priserne på de mest søgte destinationer ændret voldsomt i løbet af det seneste år. Se de største prisfald og -stigninger.

Læs historien af Povl Dengsøe her.

3. Renterne har taget et hop: Hysteriet viser, hvor sygt renteniveauet er

Hører du til dem, der får åndenød over, at boligrenterne er steget? Så kan de kommende måneder blive en udfordring for dine nerver. Frygten for inflation og højere renter er tilbage på de finansielle markeder. Det er ikke, fordi der er udsigt til meget højere renter eller meget højere inflation, men fortællingen om, at man kan pumpe uendelige summer ud i økonomien uden konsekvenser er ved at lide skibbrud.

Læs analyse af Ulrik Harald Bie her.

4. Minister afviser at ændre på omstridt 5G-auktion

Teleminister Dan Jørgensen (S) er ikke bange for, at TDC som landets største teleselskab sætter sig solidt på kagen, når staten 11. marts sætter vigtige mobilfrekvenser til de nye 5G-mobilnet på auktion. Han vil derfor ikke ændre på betingelserne, som eksperter og konkurrenter har kaldt en 20-årig monopolgave til TDC.

Læs historien af Thomas Breinstrup her.

5. Rædselsår for hotelkonge: Milliardunderskud og 8.000 job, der gik tabt

Coronapandemien har stukket en kæp i hjulet for mange – også for den flamboyante norske hotelejer Petter Stordalen. Det fremgår tydeligt af driftsresultatet fra hans hotelkæde, Nordic Choice Hotels. Hotelkæden forlader coronaåret 2020 med et minus på 1,93 milliarder norske kroner før skat, skriver hotelkæden i en pressemeddelse med foreløbige tal.

Læs historien af Laura Nørkjær Seligmann Nørkjær her.