Rædselsår for hotelkonge: Milliardunderskud og 8.000 job, der gik tabt

Coronakrisen har taget hårdt på Nordic Choice Hotels, som nu offentliggøre driftsresultat med underskud på 1,93 milliarder norske kroner for 2020.

Petter Stordalen og Nordic Choice Hotels ender 2020 med milliardunderskud. I Danmark ligger nedgangen i hotelomsætning på 61,5 procent, på trods af åbningen af nyt hotel, Villa Copenhagen i København, hvor Petter Stordalen her portrætteres. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronapandemien har stukket en kæp i hjulet for mange – også for den flamboyante norske hotelejer Petter Stordalen. Det fremgår tydeligt af driftsresultatet fra hans hotelkæde, Nordic Choice Hotels.

Hotelkæden forlader coronaåret 2020 med et minus på 1,93 milliarder norske kroner før skat, skriver hotelkæden i en pressemeddelse med foreløbige tal. I 2019 havde hotelkæden et plus på 417 millioner norske kroner, oplyser netavisen E24.

Nordic Choice Hotels ejer flere hoteller i København, blandt andet Clarion Hotel og Comfort Hotel, der begge er placeret ved Københavns Lufthavn, samt den gamle postbygning ved Københavns Hovedbanegård, Villa Copenhagen.

Omsætningen har taget et fald med 5,1 milliarder norske kroner sammenlignet med 2019, hvor Nordic Choice Hotels havde en omsætning på 11,5 milliarder norske kroner.

Dermed ender driftsresultatet for 2020 på minus 1,03 milliarder norske kroner. Et godt stykke under de 1,04 milliarder norske kroner i plus året før.

Den store nedgang skyldes især de mange restriktioner, der har ramt hotelkæden.

»Der er restriktioner for forsamlinger, både ind- og udenlandsrejser, for servering og alkohol, for spa og træningscentre, og selskabet har været nødt til at lukke megen virksomhed ned som følge af fraværet af gæster,« står der i pressemeddelelsen.

I Finland tager nedgangen for hotelkæden sig dog værst ud – stærkt efterfulgt af Danmark.

8.000 er blevet afskediget

I tallene for 2020 indgår også januar og februar, som var gode måneder for omsætningen i Nordic Choice Hotels.

»Vi gik ind i 2020 med 30 hotelprojekter i pipelinen og en plan om at ansætte 45.000 i selskabet de næste fem år,« siger koncernchef Torgeir Silseth til netavisen E24. Han fortsætter:

»Vi har været nødt til at afskedige op mod 8.000 ansatte i Norden, og vi har mistet en stor del af vores specialiserede ekspertise, der er opbygget gennem flere år. De, der stadig er ansat, er dem, vi har brug for, når vi vender tilbage til normalen.«

Coronakrisen har taget hårdt på Petter Stordalens forretning, som i begyndelsen af året solgte Skt. Petri-hotellet i København til en amerikansk investor.