Detailsalget styrtdykker: »Nedlukningen bider benhårdt«

Det danske detailsalg faldt med fem procent i januar, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det store fald vidner om, at mange af landets butikker er hårdt ramt af den nuværende nedlukning.

 
Fra på mandag åbner dele af det danske samfund, lyder det fra regeringen på et pressemøde på Christiansborg. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

Det danske detailsalg faldt med fem procent i januar, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det vidner om, at »nedlukningen bider benhårdt i detailhandlen«, mener Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Store dele har været lukket ned siden slutningen af december, og det bærer handlen tydeligvis præg på, hvor også januarudsalget har været komplet umuliggjort i år af coronasituationen,« skriver Jeppe Juul Borre i en kommentar.

Det store fald i januar kommer, efter at detailhandlen faldt med otte procent i december.

»Dermed er detailsalget faldet til under niveauet fra nedlukningen sidste forår, og vi skal helt tilbage til 2015, før salget sidst var så svagt. Det skyldes blandt andet, at flere typer forretninger er omfattet af nedlukningen, og at den efterhånden er længere end den, vi havde i foråret,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Hun hæfter sig ved, at det særligt er landets tøjbutikker, der er hårdt ramt af nedlukningen.

»Især salget af tøj faldt voldsomt med hele 43,3 procent fra december til januar, efter et fald på hele 28,6 procent i december. Dermed sælges der ifølge Danmarks Statistik 56,4 procent mindre tøj end for et år siden,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun fremhæver dog, at Danske Banks egne tal for danskernes kort- og MobilePay-transaktioner peger på, at tøjsalget er faldet noget mindre, end Danmarks Statistik oplyser.

»Det skyldes navnlig, at onlinehandlen er steget voldsomt i vores data. Forskellen mellem de to tal peger på, at de udenlandske netbutikker står for en stor del af tøjsalget til danskerne for tiden,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen.

Mindre genåbning på vej

De nye tal for detailsalg kommer samme dag, som regeringen ventes at offentliggøre en mindre genåbning af Danmark.

De foreløbige meldinger tyder blandt andet på, at udvalgsvarebutikker med et areal på op til 5.000 kvadratmeter snart får lov til at genåbne med skærpede kvadratmeterkrav.

»Det vil sandsynligvis øge salget mærkbart. Særligt for de butikker, som ikke har fået etableret onlinesalg. Det bliver spændende at se, hvor mange der så vil komme tilbage i butikkerne og på gågaderne. Erfaringerne fra 2020 tyder heldigvis på, at forbrugerne kommer valfartende, når der igen åbnes. Det vil blive særligt udtalt i marts, når vi også får feriepengene udbetalt,« skriver Sydbanks cheføkonom Søren V. Kristensen i en kommentar.