Business-update: Arving bliver formand for verdens største modeimperium og får aktien til at dykke

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Verdens største tøjforhandler, Inditex, der blandt andet ejer modekæden Zara, er godt i gang med et generationsskifte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gleb Garanich/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update, hvor vi her på Berlingske har været nyhedsbilledet rundt for at give et hurtigt overblik over og opdatering på de vigtigste historier fra erhvervslivet.

Vi skal blandt andet omkring udnævnelsen af en ny formand for verdens største modekoncern, men begynder med godt nyt til sundhedsvæsenet:

Regeringen »anerkender, at sundhedsvæsenet er udsat for et betydeligt pres«

Nu ser der ud til at være penge på vej til sygeplejersker og andre faggrupper i sundhedsvæsenet.

Regeringen er i forbindelse med næste års finanslov i færd med at forhandle en »coronavinterpakke«, der skal sikre, at det danske sundhedsvæsen kan modstå presset vinteren over. Det oplyser Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, til Berlingske:

»Vi anerkender, at sundhedsvæsenet er udsat for et betydeligt pres i øjeblikket. Coronapandemien gør, at det vil blive et problem hen over vinteren, hvorfor vi nu forhandler om en midlertidig coronavinterpakke, der skal afhjælpe det pres,« siger han.

Jysk tjener rekordmange penge

Trods coronaudfordringer er det lykkes Jysk at øge omsætningen.

Dette har medvirket til at give dyneproducenten et historisk højt driftsoverskud, oplyser Jysk i en pressemeddelelse, som Ritzau beskriver.

I regnskabsåret 2020/2021 har Jysk opnået et driftsoverskud på 4,5 milliarder kroner. Dette er 21 procent mere end året forinden, som var det hidtidige rekordår for koncernen.

En væsentlig årsag til det historisk høje driftsoverskud er en fremgang i salget på syv procent til i alt 32,6 milliarder kroner. .

Jysk har 3.085 butikker i 50 lande.

Arving rykker i front i modeimperium og får aktien til at dykke

Verdens største tøjforhandler, Inditex, der blandt andet ejer modekæden Zara, er i færd med et generationsskifte.

Tirsdag blev datteren af Inditex' grundlægger, majoritetsaktionær og Spaniens rigeste mand, Amancio Ortega, udnævnt som formand, ligesom der i samme ombæring blev udpeget en ny adm. direktør.

Dette fik tirsdag Inditex' aktier til at falde med mere end fem procent, skriver Financial Times.

Selskabet oplyste tirsdag morgen, at bestyrelsen har godkendt, at Marta Ortega Pérez bliver formand for bestyrelsen fra 1. april.

Fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

 

1: Sådan stiger danskernes løn

Der er stor forskel på det tempo, som danskernes løn stiger med. For dette afhænger helt af, hvor de er ansat. Se her, hvor den stiger særdeles hurtigt, og hvor den stiger mindst.

Læs mere af Berlingskes Pov Dengsøe her.

2: Her er facitlisten: Sådan er det gået med boligpriserne

Der er fortsat mærkbare prisstigninger på alle typer af boliger, som i gennemsnit har medført mindst 200.000 kroner mere i friværdi.

Povl Dengsøe skriver mere om boligpriserne her.

3: Twitter-stifter trækker sig som topchef

Jack Dorsey forlader for anden gang posten som topchef for det sociale medie Twitter og trækker sig næste år også fra bestyrelsen.

Berlingskes Thomas Breinstrup skriver mere om det her.

4: Nu tikker uret: Du har 30 dage til at få MitID – så er det slut med NemID i netbanken

Bankerne tvinger danskerne til at skifte fra NemID til MitID. For adgangen til netbanken lukker en måned, efter at man bliver bedt om at skifte.

Læs historien af Thomas Breinstrup her.

5: Lad os virkelig håbe, Lars Rohde tager fejl – inflationen skal redde os alle sammen

Vi skal tilbage til en verden, hvor renten ikke er fastsat af centralbanker gennem massive opkøb, hvor renten ikke er kunstigt lav eller negativ og dermed også puster uligheden lige så kunstigt i vejret. Og hvor verden ikke står med et bjerg af gæld, mens regeringer drømmer om at investere i grøn omstilling.

Læs kommentaren af Berlingskes erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen, her.