Business-update: Anders Holch Povlsen nu blandt verdens 200 rigeste – formue stiger 11 milliarder i år

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder inden for økonomi og virksomheder.

Anders Holck Povlsens formue er steget over 11 milliarder kroner siden nytår, og han er nu rykket ind på listen over verdens 200 rigeste. Foto: PR/Hans Christian Jacobsen Fold sammen
Læs mere
Foto: PR Hans Christian Jacobsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update, som samler de vigtigste erhvervsnyheder.

Det brandvarme danske boligmarked er stadig i vælten, og ude på finansmarkederne løber bitcoin og de andre kryptovalutaer med det meste af opmærksomheden. Men før vi kigger nærmere på det, skal vi blandt andet lige vende Danske Banks støtte til hjemmekontoret og en af Danmarks rigeste mænd, der nu er blevet endnu rigere.

Danske Bank giver penge til hjemmekontoret

Hjemmearbejde? Ja tak. Sådan lyder det fra størstedelen af Danske Banks ansatte, der har fået tilbudt økonomisk hjælp til at oprette en hjemmearbejdsplads. Det skriver fagforeningen Finansforbundet i sit nyhedsbrev.

Mere end 17.000 af Danske Banks cirka 22.000 ansatte på koncernplan har søgt om tilskuddet, der dækker omkring 50 procent, af hvad det koster at sætte sit kontor op derhjemme. Det svarer ifølge Finansforbundet til cirka 8.000 kroner før skat.

Størstedelen af Danske Banks 10.000 medarbejder i Danmark har allerede arbejdet hjemmefra det seneste års tid i forbindelse med coronaudbruddet.

Bestseller-milliardær blandt verdens 200 rigeste

Over 11 milliarder kroner. Så meget er  Bestseller-ejer Anders Holch Povlsens formue steget i 2021 indtil videre, ifølge en opgørelse fra Bloomberg. Det skriver Finans.dk.

Formuehoppet har for første gang nogensinde placeret ham blandt verdens 200 rigeste, hvor han tirsdag lå nummer 199 på listen. Ifølge opgørelse er Holch Povlsen blevet 1,85 milliarder dollar rigere siden nytår, svarende til 11,3 milliarder kroner.

Det er særligt investeringen i den svenske betalingskomet Klarna, der har båret frugt. Værdien af virksomheden er næsten tredoblet til 31 milliarder dollar i forbindelse med en investeringsrunde, skriver Finans.

Det strålende 2021 for Bestseller-milliardæren står i skarp kontrast til foråret 2020. Da var både Bestseller og modebranchen krise, da coronapandemien lukkede store dele af verden ned.

Salling Group fyrer polsk direktør midt i milliardsatsning

Salling Group har fyret sin direktør for Netto Polen, Janusz Stroka, for at gøre plads til en »ny profil«. Det bekræfter Salling Group over for Børsen.

Fyringen kommer midt i Salling Groups største investering nogensinde, hvor supermarkedsimperiet er i gang med at udvide markant i Polen. Salling Group har satset et milliardbeløb på det polske eventyr, da det sidste år købte den britiske dagligvaregigant Tescos polske forretning for 1,5 milliarder kroner. Det var Sallings største opkøb i koncernens historie, ifølge Børsen.

Derudover har supermarkedsgiganten sat over 1,5 milliarder kroner af til at lave de tidligere Tesco-butikker om til Netto-butikker.

Den nuværende Bilka-direktør, Mark Nielsen, bliver sat ind som midlertidig direktør for den polske forretning.

Kåre Schultz om Tevas aktiefald: »Jeg har det fint med det«

Det går ikke særlig godt for det israelske medicinalselskab Tevas aktiekurs. Over de seneste tre år er kursen dykket knap 15 procent, mens det globale aktiemarked er galoperet derudad.

Den skamskudte aktiekurs bekymrer dog ikke den danske topchef, Kåre Schultz.

»Jeg har det fint med det. Jeg ser det sådan, at det er lykkedes at redde selskabet, restrukturere det og nedbringe gælden, men vi er jo ikke færdige,« siger Kåre Schultz, administrerende direktør i Teva, i et interview med Finans.dk.

Blandt sine succeser henviser Schultz blandt andet til, at Teva under hans ledelse har været i stand til at barbere mere end ti milliarder dollar af gælden og stabilisere driften.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Efter vild optur: Nu rasler bitcoin ned i værdi

Højt at flyve, dybt at falde. Kryptovalutaen bitcoin er faldet med 40 procent siden midten af april. Det seneste fald kommer, efter at de kinesiske myndigheder har indført restriktioner på brugen af kryptovaluta, ligesom Tesla-topchef Elon Musk har meddelt, at elbilproducenten ikke længere vil modtage betaling i bitcoin.

Læs historien her.

2. Danskerne mener, at stigende boligpriser skaber ulighed – men er skeptiske over for indgreb

Nationalbanken opfordrer nu i klare vendinger politikerne til at gribe ind på det glohede boligmarked, hvilket regeringen indtil videre afviser. En ny undersøgelse belyser, hvor danskerne står i forhold til indgreb og beskatning af boliggevinster. Et flertal af danskerne er enige i, at de seneste års prisstigninger på ejerboliger skaber alt for stor økonomisk ulighed i Danmark.

Læs historien her.

3. Eksperter frygter svenske tilstande på boligmarkedet: »Det er en rent populistisk idé«

Pensionsgiganten PFAs topchef, Allan Polack, var for nylig ude at sige, at gevinster på boligsalg bør beskattes for at dæmpe den stigende prisudvikling. Den skat har man allerede i Sverige, men hverken danske eksperter, Nationalbanken eller Skatteministeriet misunder naboerne over sundet.

Læs historien her.

4. Mundbindet står for fald – det gør regeringens krisefortælling også

Uanset hvor kritisk man kan være over for regeringens coronahåndtering, skal man anerkende statsminister Mette Frederiksens vilje til at vise lederskab under coronakrisen. Fortællingen fra de økonomiske nøgletal er, at der skal vises et stort og ansvarligt økonomisk lederskab ud af krisen, for historien om, at Danmark skal investeres ud af krisen, står for fald. Sådan lyder det fra Business' redaktør, Thomas Bernt Henriksen, i dagens leder.

Læs hele lederen her.

5. Københavns Kommune beskylder Nemlig.coms ejer for grov underbetaling

Moderselskabet til Nemlig.com, Intervare, anklages for grov underbetaling af virksomhedens chauffører. Det er brud på en kontrakt om varelevering til ældre, syge og borgere med handicap i kommunen, mener overborgmesteren i Københavns Kommune. Dansk Erhverv og direktøren for Intervare, Stefan Plenge, er ikke enig i rapportens konklusioner.

Læs hele historien her.