Efter vild optur: Nu rasler bitcoin ned i værdi

Kryptovalutaen bitcoin er faldet med 40 procent siden midten af april. Det seneste fald kommer, efter at de kinesiske myndigheder har indført restriktioner på brugen af kryptovaluta, ligesom Tesla-topchef Elon Musk har meddelt, at elbilproducenten ikke længere vil modtage betaling i bitcoin.

Tesla-stifteren Elon Musk vender nu tommelfingrene nedad til bitcoin som betalingsmiddel. Det har været med til at få kyptovalutaen til at dykke i kurs. Arkivfoto: Britta Pedersen/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke sjovt at eje bitcoin i øjeblikket.

De seneste dage er kursen på bitcoin faldet kraftigt, og kryptovalutaen bliver nu for første gang i lang tid handlet til under 40.000 dollar. Det er cirka 40 procent lavere end de 64.000 dollar, som bitcoin kostede i midten af april.

Det seneste fald kommer, efter at de kinesiske myndigheder tirsdag valgte at indføre skrappe restriktioner på brugen af kryptovaluta ved finansielle transaktioner.

Samtidig har det også givet modvind til bitcoin, at Tesla-topchef Elon Musk for en uge siden meddelte, at det ikke længere er muligt at bruge kryptovalutaen til at købe produkter hos elbilproducenten – en beslutning, der ifølge Musk skyldes miljøhensyn.

Udvinding af bitcoin er nemlig baseret på komplicerede og tidskrævende dataprocesser, som kræver særligt udviklede dataanlæg i store centre. Det sker blandt andet i lande, hvor elektriciteten kommer fra kulkraftværker.

»Vi er bekymrede for den hurtigt voksende brug af fossile brændstoffer til bitcoin-udvinding og transaktioner. Især kulkraft, som har de værste udslip af alle brændstoffer,« skrev Elon Musk på Twitter sidste uge.

Stor investering fra Tesla

Tesla meddelte ellers i starten af februar, at man ville begynde at acceptere bitcoin som betaling for biler og andre Tesla-produkter. Samtidig blev det annonceret, at elbilproducenten havde investeret 1,5 milliarder dollar – svarende til 9,3 milliarder kroner – i bitcoin.

Flere eksperter fremhævede dengang nyheden som et udtryk for, at bitcoin og andre kryptovalutaer er ved at vinde bredere indpas som betalingsmiddel og aktivklasse.

Der er dog fortsat store uenighed om fremtidsudsigterne for bitcoin og andre kryptovalutaer.

Blandt andet har både den nobelprisvindende økonom Joseph Stiglitz og den højtprofilerede økonom Nouriel Roubini fremhævet, at bitcoin er en ekstremt volatil valuta, der potentielt kan bruges til ulovlige transaktioner.

Den amerikanske investeringsguru og mangemilliardær Warren Buffett har ligeledes advaret investorer mod at investere i bitcoin og andre kryptovalutaer

Den vurdering bliver dog ikke delt af Tesla-topchefen. Selvom Tesla for nuværende har valgt at suspendere bitcoin som betalingsmiddel, mener Elon Musk fortsat, at kryptovalutaen vil blive mere udbredt i fremtiden.

»Vi mener, at den har en lovende fremtid. Men det kan ikke ske på bekostning af miljøet,« skrev han på Twitter i sidste uge.

Her tilføjede han også, at Tesla nu undersøger muligheden for at anvende andre kryptovalutaer, som bruger mindre end én procent af bitcoins energiforbrug.

Flere kryptovalutaer falder

Det er ikke kun bitcoin, der er raslet ned de seneste dage. Kryptovalutaer som Ether og Dogecoin er også faldet kraftigt i værdi.

Faldene kommer dog efter, at alle kryptovalutaerne er steget markant det seneste år.

Eksempelvis er prisen på bitcoin på trods af det seneste fald, fortsat 270 procent højere end for et år siden.

Bitcoin blev skabt i 2009 af en anonym computerprogrammør eller gruppe, der kaldte sig Satoshi Nakamoto. Siden da er der blev skabt en lang række andre kryptovalutaer.