Business-overblik: Skat kræver milliarder af Brønshøj-virksomhed

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Ejeren af Radiometer i Brønshø bliver mødt med milliardkrav fra Skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Godmorgen.

Velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik, hvor vi skal forbi en sjællandsk kommune, der dropper fredag som arbejdsdag. Vi skal også runde en virksomhed i Brønshøj, hvis ejer er blevet mødt med et milliardstort krav fra Skat.

Men vi begynder med seneste nyt i Danske Banks hvidvasksag:

1
Trods private ransagninger i hvidvasksagen er Danske Bank gået fri

Bagmandspolitiet har sigtet Danske Bank, men har ikke ransaget selve banken.

Det erfarer Berlingske fra flere af hinanden uafhængige kilder.

Ifølge Berlingskes oplysninger skulle myndigheden i stedet basere sin efterforskning på oplysninger fra ransagninger foretaget hjemme hos en række tidligere ledende medarbejdere i banken, fra Finanstilsynet og fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle. Sidstnævnte udarbejdede på Danske Banks daværende bestyrelses foranledning den rapport, der blev offentliggjort i september sidste år.

En rapport, som advokatfirmaet havde været et år om at indhente oplysninger til. Det er disse oplysninger, som Bagmandspolitiet får adgang til.

»Det lyder mærkeligt. Bruun & Hjejle har dels undersøgt deres egen klient, og dels er de oplysninger, som advokatfirmaet har indhentet, jo ikke indhentet med henblik på at undersøge en strafferetlig forfølgelse,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er hvidvaskekspert og direktør for Revisorjura.dk.

Berlingske har været i kontakt med en række af forsvarsadvokaterne for de tidligere ledende medarbejdere i Danske Bank, der nu er sigtet i sagen. Flere af dem undrer sig over, at man fra Bagmandspolitiets side hidtil har undladt at banke på hoveddøren hos landets største bank.

Læs mere her.

2
Kommune indfører firedages arbejdsuge: Dropper fredag

En lang række danskere kan snart se frem til en arbejdsuge på kun fire dage,

Det er i Odsherred Kommune på Vestsjælland, hvor 300 administrativt ansatte fra september kun skal arbejde fire dage om ugen.

Til gengæld skal de ansatte arbejde længere fra mandag til torsdag, så de stadig arbejder 37 timer om ugen. De nye arbejdstider iværksættes som et tre-årigt forsøg.

Det skriver onlinemediet A4 Nu.

Kommunaldirektør Claus Steen Madsen siger til onlinemediet, at ideen med firedages-ugen er at give de ansatte mere fleksible muligheder for at strukturere deres arbejdstid, samtidig med at borgerne får mulighed for at booke møder med kommunens folk uden for almindelig arbejdstid.

»Det er et spørgsmål om mere fleksibel arbejdstid. De ansatte vil have mulighed for at arbejde hjemme, men det skal også give en øget tilgængelighed for borgerne. Det skal nemlig være muligt at booke en tid så sent som klokken 19 med en sagsbehandler,« siger han.

Odsherred Kommune er også klar til at afprøve modellen på andre områder, hvis erfaringerne med de nye korte arbejdsuge er gode.

3
Ny kamp om Ørsteds guldæg

Der er kamp om Ørsteds guldæg Radius, som ventes at blive sat til salg efter sommerferie. Flere pensionsselskaber henvendt sig til energikoncernen SE for at få dem med ind i en budkrig om Radius.

Det skriver Finans (Avis).

Radius forsyner en mio. Kunder på Sjælland med el og ventes at kunne indbringe en samlet pris på 20 mia. Kr. Pensionsselskaberne vil gerne have SE med i et bud på Radius, fordi de derved vil være i stand til at give et højere bud på Radius.

Energiselskabet vil kunne høste store synergier. Hvis SEs fusion med energiselskabet Enii falder på plads.

4
Skat kræver milliarder af Brønshøj-virksomhed

Skat skærper nu sagen mod de amerikanske ejere af den Brønshøj-baserede medicovirksomhed Radiometer. Skat kræver nu i al 3,4 mia. Kr. af Danaher. Det er mere end en fordobling af det oprindelige krav.

Det skriver Dagbladet Børsen (Avis).

Ifølge Skat har ejerne af Radiometer i årevis ført milliarder af kroner fra Radiometer til udlandet uden at betale den rigtige skat. Skat sendte tilbage i 2013 et krav på 1,6 mia. Kr. til Danaher, fordi der i en årrække ikke var betalt skat af rentebetalinger fra Radiometer og til Danahers internationale selskaber.

Nu har Skat været gennem Danahers pengeoverførsler frem til 2015 og det har ført til det nye milliardkrav.

Adm. direktør i Radiometer Medical Henrik Schimmell siger til Børsen, at »Skat og vi ser ikke det her på samme måde«. Radiometer mener, at det hele er gjort rigtigt og »by the book«. Adspurgt om udsigten til milliardkravet på 3,4 mia. kr. gør ham nervøs, svarer han:

»Nej, det gør det ikke. Det er da en irritation, sådan at forstå, at vi er sikre på, at vi har gjort det rette,« siger han.

Tre forhold investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg fra Nordea Andreas Østerheden fremhæver tre ting, investorerne skal holde øje med i dag:

  • Investorerne vil her til morgen få en række aktivitetsbaserede indikatorer fra Kina, som giver et indtryk af detailsalget, investeringsaktiviteten og ikke mindst industriproduktionen. Alle faktorer er meget relevante i investorernes vurdering af den økonomiske aktivitet i verdens vækstmotor Kina. Mål for kreditvæksten tidligere på ugen i Kina tyder endnu på, at opsvinget i kinesisk økonomi lader vente på sig, selvom der dog er tegn på stabilisering i mange af disse indikatorer. Væksten i importen fra Kina (som er et af de mål, der giver en bred indikation af den indenlandske aktivitet) viser også fortsat svaghedstegn. Alt i alt forventer vi fortsat en stabilisering i kinesisk økonomi senere på året eller i starten af næste år, men risikoen er, at der kan gå længere tid end de fleste går og tror.
  • I går blev to tankskibe angrebet i Hormuzstrædet og der vil formentlig fortsat være fokus på spændingerne i Mellemøsten og ikke mindst Trumps linje mod Iran i dagens løb. Balancen mellem efterspørgsel (makroøkonomisk vækst) og udbud (mulige forstyrrelser fra Iran, Libyen og Venezuela) efter olie, har givet anledning til skiftende udvikling i oliemarkedet det sidste års tid. Senest har olieprisfaldene hovedsageligt været drevet af vækstbekymringer ovenpå svagere nøgletal og ikke mindst truslen fra konflikten mellem USA og Kina.
  • Det vil primært være USA, man som investor skal kigge i retning af, hvis man skal finde noget interessant på nøgletalsfronten i dag. Her får vi nemlig både data for detailsalg, industriproduktion, lageropbygning hos virksomhederne og ikke mindst forbrugertilliden fra University of Michigan. Det er interessant i relation til den seneste opblusning af konflikten mellem USA og Kina, hvor det bliver interessant at se, i hvilken grad det har påvirket industriproduktionen og ikke mindst om usikkerheden rammer forbrugernes tillid. Indtil videre er den private forbruger i USA et af lyspunkterne, mens der er meget usikkerhed omkring fremstillingssektoren.

Det sker på markederne

De japanske aktier følger fredag i fodsporene på torsdagens stigninger på Wall Street, samtidig med at aktierne i Hongkong fortsætter med at være under pres på grund af uroen i landet.

I Hongkong bakker det ledende Hang Seng-indeks med 0,5 pct. De seneste dage har der været lokale demonstrationer og blokader, fordi mange i befolkningen er utilfredse med et nyt lovforslag, der vil gøre det muligt at sende mistænkte i straffesager til retsforfølgelse i Kina.

Nikkei 225 +0,3
Topix +0,3
Hongkongs Hang Seng -0,5
China Shanghai Composite -0,3
China CSI 300 -0,1
Taiwan Taiex -0,2
Sydkoreas Kospi -0,3
Indiens BSE Sensex -0,3
Singapores STI 0,0
Sydney ASX 200 +0,2

Indeksværdi klokken 06.20.

/ritzau/FINANS