Business-overblik: Entreprenør bag skandaleramt højhusbyggeri: Vi er ramt af afpresning og svindel

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Et 86 meter højt beboelsestårn bygget oven på et underlødigt og ulovligt fundament med masser af genbrugsbeton har bragt et af Jyllands største og mest succesfulde bygge- og ejendomsselskaber i centrum for den måske største byggeskandale i nyere Danmarkshistorie. Det skriver Finans.dk Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg

Godmorgen og velkommen til fredagens overblik over de vigtigste erhvervsnyheder.

Vi skal forbi den måske største byggeskandale i nyere dansk historie. Den administrerende direktør taler nu ud for første gang. Men vi begynder med næste kapitel i gyseren om de nye ejendomsvurderinger.

Næsten en tredjedel af de ny ejendomsvurderinger vil ramme skævt

Et svar fra skatteminister Morten Bødskov (S) vækker bekymring på Christiansborg. Det viser nemlig, at træfsikkerheden i de længe ventede nye ejendomsvurderinger ikke bliver høj. Det skriver Berlingske.

Ifølge ministerens svar til Folketinget vil 29 procent af de vurderinger på huse, som det nye system til ejendomsvurderinger kommer til at generere, vil ramme forbi skiven.

Men boligejere skal kunne stole på de nye og længe ventede ejendomsvurderinger, som står til at træde i kraft fra omkring sommeren 2021. Det mener flere politikere, som finder det »bekymrende« og »uacceptabelt«, at man for husenes vedkommende forventer at skyde forkert i 29 procent af tilfældene, og at træfsikkerheden for de nye vurderinger for enfamiliehuse er beregnet til cirka 71 procent inden en manuel kontrol.

De Radikales skatteordfører Kathrine Olldag kalder det i Berlingske »en uacceptabel fejlmargin,« mens Venstres skatteordfører Louise Schack Elhom kalder det »bekymrende«.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, mener ikke, at det tegner »specielt godt«. Han frygter, at de skæve vurderinger vil medføre tusindvis af klager. DF-ordføreren lufter ligefrem tanken om, hvorvidt politikerne bør droppe alle tanker om at kaste flere ressourcer efter det nye vurderingssystem, som mange hundredtusinder af boligejere har ventet på i syv år.

Storentreprenør taler for første gang ud om betonskandale og afpresning

Et 86 meter højt beboelsestårn bygget oven på et underlødigt og ulovligt fundament med masser af genbrugsbeton har bragt et af Jyllands største og mest succesfulde bygge- og ejendomsselskaber i centrum for den måske største byggeskandale i nyere Danmarkshistorie. Nu taler adm. direktør, Lene Christensen, ud om, hvordan hun har oplevet betonskandalen og mediestormen. Det skriver Finans.dk.

En gang imellem jul og nytår 2019 oplevede Lene Christensen, at hendes virksomhed blev afpresset for anden gang. Afpresseren denne gang var en tidligere ledende ansat i koncernens sjællandske betonforretning, som Lene Christensen og den øvrige ledelse fra Bach Gruppen i Viborg kun havde mødt én gang. Det var til begravelsen af direktøren for den sjællandske afdeling af Bach Gruppen, Henrik Steffensen, der var omkommet i en soloulykke i april sidste år, da han på Vestmotorvejen tæt på Slagelse kørte op bag i en lastbil.

Den alvorligste afpresning handlede om, at der skulle være hældt genbrugsbeton i fundamentet under et nyopført 86 meter højt beboelsestårn på Amager.

Ifølge den tidligere ansatte, JC, kunne Bach Gruppen undgå, at oplysningerne kom til offentlighedens kendskab, hvis Bach Gruppen begyndte at indkøbe maskiner fra det firma, som JC havde agentur på. Hvis de sagde nej til tilbuddet, ville konsekvensen blive, at Bach Gruppen blev tvunget til at rive tårnet ned og kunne dermed ende i en konkurs, lød truslen, ifølge Lene Christensen.

Finans.dk skriver i forbindelse med entreprenørvirksomheden en anden artikel om, at de er ramt af en ny uheldig sag.

Men til forskel fra skandalen om den underlødige beton under et 86 højt tårn på Amager er det denne gang Bach Gruppen selv, der har opdaget problemet.

Ifølge adm. direktør Lene Christensen er fire tidligere medarbejdere - herunder den forhenhværende direktør for storentreprenørens sjællandske betonafdeling - meldt til politiet for blandt andet overfakturering af kunder. Beløbet fra svindlen er ifølge Lene Christensens vurdering gået til at fore egne lommer.

Ifølge Martin Rasmussen drejer sagen sig om fire kunder, der hver er blevet snydt for over 100 kubikmeter beton og yderligere to, som har betalt for over 20 kubikmeter mere, end de har modtaget.

Dansk erhvervsklenodie ramt på likviditeteten

Mine- og cementkoncernen FLSmidth er så hårdt ramt på likviditeten, at visse leverandører må vente med at få betaling til seks måneder efter betalingsfristen. Det skriver Børsen på baggrund af interne mails.

»Som en generel regel betaler vi ikke vores leverandører, før vi har fået betaling fra vores kunder,”« står der i interne mails fra FLS, som Børsen er i besiddelse af.

Der er ifølge insolvensadvokat Nicolai Dyhr, partner i Horten, tale om et kalkuleret aftalebrud, hvor FLS ensidigt ændrer på aftalebetingelserne for at vinde kredittid.

FLS lægger overfor Børsen ikke skjul på, at reglerne er et led i en krisehåndtering under covid-19, hvor nogle af FLSs kunder heller ikke betaler til tiden.

Coronakrisen gør dybt indhug hos SMVerne

Coronakrisen vil ramme små og mellemstore virksomheder hårdt. Det viser en undersøgelse fra revisions- og konsulentfirmaet BDO blandt mere end 1.500 små og mellemstore danske virksomheder, som Finans omtaler.

Her venter over 40 pct. af virksomhederne et fald i omsætningen i år. Samtidig venter en stor del af de mindre virksomheder, at coronakrisen vil påvirke omsætningen negativt i 2021.

»Dansk økonomi har udviklet sig langt bedre, end de fleste havde frygtet, men tallene viser, at der er en betydelig bekymring om, hvad fremtiden bringer. Og det er en bekymring, vi deler. Der er udsatte skatter og moms, og kan vi være sikre på, at der er likviditet til de betalinger? Begynder ordrerne at tørre ud for de eksportorienterede virksomheder?« siger Stig Holst Hartwig, adm. direktør i revisions- og konsulentvirksomheden BDO, til Finans.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, er klar med ugens sidste opdatering på markederne:

Som forventet valgte ECB at holde igen med yderligere stimulanstiltag torsdag, det til trods for at nogle af blokkens største økonomier har set sig nødsaget til at indføre yderligere restriktioner for at begrænse smitten. Den pengepolitiske rente forblev altså på -0,5 pct., og pandemiopkøbsprogrammet forblev ligeledes uændret på 1.350 mia. euro.

Mellem linjerne blev der dog lagt op til yderligere stimulans til december, når beslutningstagerne mødes igen.

Fredag får centralbanken lidt mere information om den økonomiske tilstand. Vi får midlertidige estimater for den økonomiske vækst i tredje kvartal, såkaldte flash BNP-tal. Det forventes, eurozonens økonomi er vokset med omkring 9 pct. i forhold til kvartalet før, men er skrumpet med ca. 7 pct. relativt til samme kvartal året før. Sammen med en forværring i tal for arbejdsløsheden, der også udkommer fredag, og et fortsat højt smittetryk taler det for yderligere pengepolitisk hjælpepakke til december.

For danske investorer med hang til danske aktier vil opmærksomheden være på Novo Nordisk, der fremlægger regnskab. Novo Nordisk er en mastodont på det danske marked og udgør 23 pct. målt på markedsværdi af de 129 danske virksomheder som er at finde på børsen. Den 9. oktober var Novo Nordisk ude og opjustere forventningerne til deres regnskab, så vi kender allerede de store punkter, derfor er der risiko for, at deres regnskab ikke skaber den helt store spænding.

Det lykkedes (næsten) for europæiske aktier at bremse ugens aktiefald torsdag, hjulpet af sandsynligheden for mere ECB stimulans til december. Tyske aktier, der led tab onsdag, endte i plus 0,3 pct.. Amerikanske aktier, der faldt 3,5 pct. torsdag, endte 1,2 pct. højere og havde sin bedste dag i to uger. De amerikanske aktier blev hjulpet på vej af data, der viste, at den amerikanske økonomi voksede mere end forventet i tredje kvartal, at antallet af ugentlige dagpengesøgende faldt mere end forventet, og en kommentar fra Trump der lovede ekstra stor hjælpepakke hvis han vinder det forestående valg.

Fredag får vi tal for amerikanernes indkomst og forbrug. Overraskende gode tal kan være med til at sikre at vi slutter ugens sidste dag af i plus.

Det sker på markederne

Aktier USA lukkekurser torsdag

Dow Jones +0,52 pct.

S&P 500 +1,19 pct.

Nasdaq +1,64 pct.

Aktier Asien fredag kl. 06.20

Japan Nikkei -0,84 pct.

Hongkong Hang Seng -0,14 pct.

Kina CSI +0,03 pct.