Business-overblik: Dansk whistleblower afgørende i sag mod Novo

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

En dansk whistleblower, der bor i USA, er en af dem, der står bag milliardsøgsmålet mod Novo Nordisk. Den pågældende whistleblower er klar til at vidne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Godmorgen og hermed tirsdagens nyhedsoverblik. I dag med nyt om søgsmålet mod Novo Nordisk, techgiganter, der har aflyttet danskere samt en historie om, hvordan de fremtidige magtforhold vil være i Jysk, efter at Lars Larsen er gået bort. Men vi starter med Novo-sagen.

1
Dansk whistleblower klar til at vidne

Et gigantisk søgsmål er på vej mod medicinalkæmpen Novo Nordisk. Det viser sig, at oplysningerne i sagen blandt andet kommer fra en dansk whistleblower, som nu melder sig klar til at vidne.

Det skriver Dagbladet Børsen (kræver abonnement).

De utilfredse investorer har sagsøgt Novo Nordisk med et krav om 11,8 mia. kr. i erstatning. Den whistleblower, som har hjulpet med sagen, er danske Brian Lindström, der for mange år siden arbejdede for Novo Nordisk i USA, hvor han i dag har boet i 25 år. Han står i stævningen som en af de personer, sagsøgerne gerne vil have i vidneskranken.

»Jeg er ikke sådan en nasty whistleblower, som synes, at nu skal Novo helt ned i mudderet, men på den anden side skal investorerne også behandles korrekt. Novo er et fantastisk firma, men jeg synes, at investorerne skal have noget hjælp her. Så i min optik burde sagen forliges med et rimeligt forligsbeløb til investorerne, så alle kan lære lektien og komme videre i teksten,« siger Brian Lundström til Børsen.

2
Magtforholdene på plads efter Lars Larsen

Magtforholdene i Lars Larsens dyneimperium er fastlagt. Milliardformuen og ejerskabet til Jysk Holding ligger hos familien. Men magten til at tage de store beslutninger ligger hos Lars Larsens fond.

Det skriver Berlingske.

I forhold til Lars Larsen rykker sønnen Jacob Brunsborg kraftigt ned i hierarkiet. Familien arver ganske vist en gigantisk formue, og Jacob Brunsborg overtager formandsrollen i Jysk Holding. Men Lars Larsens Jysk Fond får en særdeles central position og den ultimative magt ved uenigheder.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Techgiganter har aflyttet danskerne

Det er Apple og Google, som har hyret ansatte i firmaer til at aflytte og efterfølgende transskribere lydfiler fra danskeres telefoner og højttalere. Det er vel at mærke sket, uden at brugerne var klar over det.

Det skriver Politiken mandag aften ifølge Ritzau.

Det er tre nuværende og tidligere ansatte i virksomheder, der behandler data fra Google og Apple, som fortæller til Politiken, at de har lyttet til optagelser, som brugerne formentlig ikke havde tænkt skulle optages.

Det drejer sig om optagelser fra brugerne af techvirksomhedernes digitale assistenter, Apples Siri og Googles Assistant.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden har opstillet tre ting, investorerne skal holde øje med i dag:

  • Det bliver en rimelig rolig dag på datafronten, og det mest interessante vil være eksportordrer fra Taiwan, da landet ligger tidligt i den globale produktionskæde og kan give en tidlig indikation af, hvor global eksport er på vej hen. Det vil også være muligt at følge de tyske producentpriser, som giver et praj om, i hvilken grad producenterne er i stand til at hæve priserne.
  • På den politiske side vil det være relevant at følge den italienske premierminister Contes tale til senatet i Rom senere i dag. Det kan potentielt føre til et mistillidsvotum og dermed også til et nyt parlamentsvalg. At Italien går til valg, er en ting, som investorerne er vant til, da regeringer siden 2. verdenskrig i gennemsnit kun har siddet i 1,1 år. Bekymringen hos investorerne er snarere, at de fremstormende populistiske partier kan øge spændingerne mellem Italien og EU ift. de italienske statsbudgetter, som grundet Italiens høje gældsætning er en udfordring for EU konvergenskriterier.
  • Så vil de danske investorer også kunne følge den danske regnskabssæson, hvor nogle af de sidste C25-regnskaber aflægges. I dag bliver det fokus på selskaberne Pandora og Jyske Bank, og indtil videre har det været en blandet regnskabssæson, hvor indtjeningssiden har overrasket mindre positivt, end hvad vi har set de tidligere år, mens omsætningssiden faktisk har set en smule bedre ud end ventet.

Det sker på markederne

De asiatiske aktieinvestorer er igen i det positive hjørne tirsdag, efter at udsigterne til lempelser i pengepolitikken mandag sendte de amerikanske aktier markant op.

Indeks:

  • Nikkei 225 i Japan: 0,5 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: 0,0 pct.
  • China Shanghai Composite: 0,1 pct.
  • Sydkoreas Kospi: 0,8 pct.
  • Sydney ASX 200: 1,0 pct.