Ambitiøs aftale giver store muligheder for danske virksomheder: »Der er virkelig en økonomisk puls, som siger spar to«

Lørdag træder EUs handelsaftale med Vietnam i kraft. Dansk Industri mener, at aftalen kan løfte Danmarks eksport til det sydøstasiatiske land med en tredjedel.

Tæt trafik i Ho Chi Minh City. En ny handelsaftale mellem EU og Vietnam træder i kraft lørdag 1. august. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nhac Nguyen/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder får let og ubesværet adgang til 100 millioner forbrugere i en af verdens hurtigste voksende økonomier, når handelsaftalen mellem EU og Vietnam træder i kraft lørdag.

Både Dansk Industri (DI) og Danmarks Eksportkredit (EKF) mener, at den nye handelsaftale åbner for nye og interessante muligheder.

»Vietnam er et godt land at få en friere handel med. Det er et land, som er i fremgang og klarer coronakrisen godt,« siger afdelingschef i EKF Jørn Fredsgaard Sørensen, som tidligere har boet og arbejdet i Vietnam.

Hos DI betegner underdirektør Peter Thagesen den nye aftale med Vietnam, som »den mest ambitiøse handelsaftale, EU hidtil har indgået med et udviklingsland« og kalder det sydøstasiatiske land for et »fantastisk spændende marked« for danske virksomheder.

»Der er en utrolig dynamik. Der er virkelig en økonomisk puls, som siger spar to, og det er et marked, som der har været stort fokus på fra dansk side igennem flere år,« siger Peter Thagesen.

Stort potentiale

Sidste år lød den samlede eksport til Vietnam på 2,9 milliarder kroner, og landet er derfor langt fra at være blandt de vigtigste eksportmarkeder for danske virksomheder, men med den nye handelsaftale kan eksporten stige med 840 millioner kroner, vurderer DI.

»Det svarer til en stigning på omkring en tredjedel, når aftalen er fuldt indfaset, og stemmer overens med erfaringerne fra lignende aftaler med blandt andet Canada, Japan og Korea. Men jeg vil faktisk sige, at det er et konservativt bud,« siger Peter Thagesen.

Hos EKF vurderer Jørn Fredsgaard Sørensen også, at handelsaftalen med Vietnam vil føre til stigende eksport. Han fremhæver dog, at vores samhandel med Vietnam allerede er forholdsmæssig stor.

»Dansk samhandel med Vietnam er – også før den her frihandelsaftale – større end med sammenlignelige lande i regionen, hvis man måler samhandlen i forhold til landets BNP,« siger Jørn Fredsgaard Sørensen.

Vietnam har i de seneste tre årtier haft en bemærkelsesværdig høj og stabil vækst, men som andre lande står Vietnam til en nedgang i den økonomiske aktivitet som følge af coronakrisen.

I sin seneste prognose forventer Den Internationale Valutafond (IMF), at BNP-væksten i Vietnam vil lyde på 2,7 procent i år mod syv procent sidste år. Det er en markant tilbagegang, men langt fra så voldsom, som det tilbageslag andre lande i regionen står til. Det skyldes ikke mindst, at Vietnam har haft stor succces med at inddæmme coronavirussen, fremhæver IMF i en rapport.

De seneste år har Vietnam også nydt godt, at mange vestlige virksomheder har valgt at flytte deres produktion til landet. Det skyldes blandt andet, at flere virksomheder har valgt at se bort fra Kina som produktionsland på grund af handelskrigen med USA.

»Vietnam er måske det land, der får allermest gavn af den omflytning af produktionen, som sker i Asien for tiden. Både udenlandske og kinesiske selskaber flytter af forskellige årsager ud af Kina. Selvfølgelig flytter nogle virksomheder produktionen til Cambodia, Laos og andre lande, men Vietnam er den helt store vinder af det spil,« siger Jørn Fredsgaard Sørensen og fortsætter:

»For landet har et erhvervsvenligt regime, en arbejdsvillig befolkning og en infrastruktur, der gør det nemt at eksportere til Vesten. Så når lønningerne bliver for høje i Kina, og amerikanerne i øvrigt fører handelskrig mod landet, så er det nemt at flytte produktionen til Vietnam og undgå begge faktorer,« siger Jørn Fredsgaard Sørensen.

Et mere sikkert grundlag

Flere danske virksomheder har også fået øjenene op for Vietnam som produktionsland de seneste år. Ifølge Danmarks Statistik havde danske virksomheder omkring 7.500 ansatte i Vietnam i 2007. I 2018 var det antal vokset til 17.500.

For virksomheder med produktion er der også godt nyt i forbindelse med den nye handelsaftale. For samtidig med aftalen om handel har EU og Vietnam også indgået en aftale om investeringsbeskyttelse.

»Der er rigtigt mange virksomheder, der har investeret i Vietnam, og de vil nu stå på et mere sikkert juridisk grundlag, end de har gjort tidligere,« siger Peter Thagesen, der mener, at aftalen med Vietnam er rigtigt vigtig i en tid med tiltagende handelspoltitiske spændinger.

»De her handelsaftaler er virkelig et område, hvor EU skaber resultater, som skaber store fordele for danske virksomheder. Især i de her tider, hvor verdens største land, USA, er i gang med at underminere institutioner som Verdenshandelsorganisationen (WTO),« siger han.