Sigtet hærchef har haft kometkarriere i Forsvaret

Generalmajor og Hærchef, Hans-Christian Mathiesen, er blevet sigtet for tjenestemisbrug, mens en midlertidig erstatning som Hærchef er indsat. Det sker efter flere anklager om nepotisme.

(ARKIV) Oberst i Forsvarskommandoen Hans-Christian Mathiesen, den 21. september 2019. Forsvarsministeriets Auditørkorps rejser sigtelse i sagen mod hærchef Hans-Christian Mathiesen, der anklages for grov pligtforsømmelse. Det skriver Ritzau, torsdag den 31. januar 2019.. (Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Generalmajor i forsvarskommandoen, Hans-Christian Mathiesen, var indtil for nylig hærchef og dermed hærens øverste militære leder – lige under Forsvarschefen.

Nu er han blevet sigtet for grov pligtforsømmelse og tjenestemisbrug efter afsløringer i forsvarsmediet Olfi og en efterfølgende undersøgelse af Forsvarsministeriets Auditørkorps.

Anklagen går på, at hærchefen angiveligt ved flere lejligfheder har tilgodeset sin hustrus karriere ved at sørge for, at flere forskellige stillinger i Forsvaret tilfaldt hende.

Forsvarschefen valgte torsdag at indsætte generalmajor Kenneth Pedersen som midlertidig chef for Hærkommandoen, mens det afklares, om Hans-Christian Mathiesen skal tiltales.

Den 53-årige generalmajors interesse for krudt, kugler og kamoflage har han ikke fra fremmede.

Han er opvokset på en nu nedlagt kaserne i Aarhus, men flyttede siden hen med familien til Aalborg som følge af faderens militære karriere.

Kort fortalt var der tale om en rigtig soldaterfamilie, og det lå derfor i kortene, at Hans-Christian Mathiesen skulle gå målrettet efter en karriere i forsvaret, hvilket han da også gjorde direkte efter gymnasiet.

Drømmen pegede først mod en karriere i flyvevåbnet som F16-pilot, men det måtte han dog hurtigt opgive.

Tidligere portrætter af den nu sigtede hærchef i blandt andet Jyllands-Posten og Politiken har tegnet et billede af »H.C.« som værende målrettet, disciplineret og analytisk, hvilket bestemt også afspejler sig i den karriere, han har bag sig.

Kometkarrieren

 

Der er tale om en mand med et indgående kendskab til hærens opgaver og medarbejdere.

Hans-Christian Mathiesen startede ved Slesvigske Fodregiment, siden har han stået i spidsen for en panserbataljon ved Garderhusregimentet, været bataljonschef på Bornholm og været kommunikationschef ved Forsvarskommandoen med ansvar for forsvarets kontakt med pressen.

Det var i 2001, at Hans-Christian Mathiesen for alvor blev et kendt ansigt i offentligheden.

Det skete, da han i sin rolle som kommunikationschef ved Forsvarskommandoen, blev ansigtet udadtil og skulle stå på mål for Danmarks militære indsats i Afghanistan.

Han har også været chef for det danske hold 2 i Afghanistan fra 2006 til 2007. Han har fra 2008 til 2009 ledet hovedkvarteret for Kosovo Force, der er Natos fredsbevarende styrker i det tidligere Jugoslavien.

De mange forskellige stillinger i Forsvaret har uomtvisteligt lært ham en hel del om, hvordan militær magt virker i praksis, samt hvordan man håndterer vanskelige og komplekse konfliktsituationen rundt omkring i verden.

I tiden som kommunikationschef i 00erne fik han ligeledes en del erfaring med at håndtere og kommunikere med pressen.

I 2012 tiltrådte han stillingen som Statschef for Hærens Operative Kommando.

Herefter trådte han i 2014 endnu et skridt op ad den karrieremæssige rangstige i Forsvaret, hvor han fik stillingen som Hærchef, som han nu er blevet hjemsendt fra, sigtet for nepotisme.