Rektor efter sag om Obama-udklædning: »Der kommer ingen mexicanerhatte-forbud her på stedet«

To gymnasieelever havde til en heltefest klædt sig ud som Michelle og Barack Obama, men da flere fandt det krænkende, valgte eleverne at vaske den sorte ansigtsmaling af. Rektoren understreger, at han under ingen omstændigheder vil sætte grænser for elevernes udklædning. Alle temaer er velkomne.

Mens nogle elever havde klædt sig ud som Superman og Spider-Man, havde Emma Barslund-Gade sammen med en ven klædt sig ud som Obama-parret. Det er deres helte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Temaet var »verdens helte«.

Emma Barslund-Gade dukkede derfor op til gymnasiefesten udklædt som sit forbillede, Michelle Obama. Ved sin side havde hun en af sine venner. Han var klædt ud som Barack Obama.

De havde farvet deres lyse hår sort og smurt mørk creme i ansigterne for bedst muligt at ligne det tidligere præsidentpar.

Men inden festen var slut, måtte de to 3. g-elever i bad. Medstuderende henvendte sig til dem og fortalte, at de følte sig krænket over udklædningen. Herefter opfordrede en vagt dem til at vaske malingen af.

»Jeg talte med tre-fire lærere, som syntes, at det havde et racistisk udtryk, eller i hvert fald godt kunne forstå, hvis andre ville opfatte det som racistisk. De talte om »blackface«,« siger Emma Barslund-Gade til Jyllands-Posten.

Episoden, der foregik på Herning Gymnasium først i april, er ikke enestående.

I efteråret fik elever på Københavns Universitet en kraftig henstilling om ikke at klæde sig ud som mexicanere og indianere, efter at nogle studerende blev krænket af udklædningerne til en opstartsfest for jurastuderende. Klagerne – to e-mail og et opkald – satte gang i en større principiel diskussion.

Men på Herning Gymnasium kommer der ifølge rektor Søren Brøndum intet forbud.

»Jeg tror ikke på, at man skal opstille regler for en masse ting. Der kommer ingen mexicanerhatteforbud eller lignende her på stedet. Eleverne skal have lov til at udfolde sig. Det er i orden, at de klæder sig ud som Obama-parret, men det er lige så i orden, at andre føler sig krænket over det og tager den diskussion. Det er jo netop ved at debattere det, at vi alle sammen bliver klogere,« siger han.

Rektoren mener, at det er vigtigt, at eleverne får lov til at tage diskussionen.

»Vi skal huske på, at vi har med unge mennesker at gøre, og de er i en periode, hvor de skal dannes som mennesker. Derfor er det rigtig godt, at de kan tage de her diskussioner. Det er ikke gennem reglerne fra skolens side, at vi fremmer deres forståelse. Det er, ved at de selv gør sig erfaringer inden for de rammer, vi har,« siger han.

Skolens rammer er, at man altid skal tale pænt til hinanden, med hinanden og om hinanden.

»Hvis vi hele tiden gør det, kan vi også tage nogle ordentlige debatter. Eleverne har ret til at være mangfoldige, forskellige og uenige. Der er ingen, der siger, at vi skal være enige – heller ikke om det her,« siger Søren Brøndum.

Betyder det, at alle udklædningstemaer er velkomne?

»Ja.«

Intentionen er vigtig

Ifølge rektoren har eleverne efter festen selv været i stand til at tage debatten om udklædningen, men han har torsdag morgen holdt et møde med de to elever, der var klædt ud som Michelle og Barack Obama.

Han understreger, at ingen lærere opfordrede de to elever til at vaske malingen af.

»Den ene af eleverne fortalte mig her til morgen, at en lærer til festen havde sagt: »Den udklædning er godt nok vovet. Det ville jeg nok ikke have vovet, dengang jeg var på din alder«. Senere på aftenen kom læreren og sagde: »Jeg har gået og tænkt over det, og jeg synes faktisk, det var flot gjort, det, I gjorde«. Alle lærerne har efter min mening reageret meget naturligt og fornuftigt. Der er ingen af lærerne, der har opstillet forbud mod noget,« siger Søren Brøndum.

Den efterfølgende stemning på gymnasiet har ifølge rektoren været, som den plejer.

»Debatten, der er opstået omkring udklædningen, kædes jo sammen med »blackfacing«, altså at man maler sig sort for at latterliggøre andre. Men det er vigtigt at huske på konteksten, og det er, at de to elever ville hylde Michelle og Barack Obama. Det skal man kigge på – også når man taler om krænkelse,« siger han.

Hvad tænker du om, at det endte med, at de to elever vaskede malingen af?

»Det er jo deres valg i den konkrete situation. Det skal de selv have lov til at vurdere. De synes, at det var det rigtige at gøre, så jeg skal ikke sige, hvad der er rigtigt eller forkert«.

Elevrådet vil tage episoden op på sit næste møde.

Obama-parret vandt under festen prisen som de bedst udklædte.