Partier kritiserer regeringen: »Hvad har de lavet de sidste to måneder?«

Regeringen er efter weekendens forhandlinger ikke nået til enighed med de øvrige partier om nye hjælpepakker til erhvervslivet, selv om et skærpet forsamlingsforbud og nye restriktioner er trådt i kraft. Derfor kritiserer Venstre og Konservative nu regeringen for ikke at handle i tide.

Erhversminister Simon Kollerup (S) og kulturminister Joy Mogensen (S) var i weekenden værter for Folketingets partier til forhandlinger over Skype om forlængelser og nye hjælpepakker efter de skærpede covid-19-restriktioner. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Regeringens forhandlinger med Folketingets øvrige partier om nye hjælpepakker til erhvervslivet løb søndag ud i sandet, fordi parterne er for langt fra hinanden. Det fortæller erhvervsordførere for Venstre og de Konservative, som samtidig kritiserer regeringen for at være for sent ude med en plan.

Regeringens forslag til nye hjælpepakker blev først præsenteret for de øvrige partier søndag aften, hvorfor det ifølge de Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, ikke var muligt at nå til enighed om en aftale. Hun fortæller, at flere partier har ønsker til indholdet og behov for at få besvaret spørgsmål til regeringens forslag.

»Jeg ved godt, at ministeren gerne vil have lavet en aftale meget hurtigt, men det er nødt til at være en god aftale,« siger hun og kritiserer samtidig regeringen for ikke at have handlet i tide:

»Det er ikke i orden over for virksomhederne, at vi nu igen skal sidde og forhandle på bagkant. Vi har længe ønsket at have en plan klar, så det er regeringens egen skyld, at det trækker ud.«

Burde være håndteret for længe siden

Regeringen præsenterede fredag de nye restriktioner, som blev konsekvensen af sidste uges rekordhøje smittetal. Det indebærer blandt andet, at forsamlingsforbuddet er sænket til ti personer, at detailhandlen ikke må sælge alkohol efter klokken 22, og at der skal bæres mundbind i blandt andet supermarkeder.

Derfor slog finansminister Nicolai Wammen (S) fast på et pressemøde lørdag, at regeringen ville forlænge og udvide hjælpepakkerne til erhvervslivet. De øvrige partier var således indkaldt til forhandlinger over Skype om hjælpepakkerne lørdag og fysisk i Erhvervsministeriet søndag, hvor man altså ikke nåede til enighed om en aftale.

Torsten Schack, erhvervsordfører for Venstre, tilslutter sig Mona Juuls kritik af regeringen, som han mener har handlet uansvarligt ved ikke at have handlet tidligere på truslen om nye restriktioner.

»Hvad har de lavet de sidste to måneder? Det her burde være håndteret for lang tid siden, hvor vi kunne have været meget mere grundige og sikre på at få lavet en ordentlig aftale,« siger han og fortsætter:

»Hvis det havde været så vigtigt for regeringen at have en aftale i dag, hvor restriktionerne træder i kraft, så kunne vi da være startet med at forhandle i september.«

Forhandlingerne i Erhvervsministeriet er blevet genoptaget mandag.