Nye restriktioner gælder fra mandag – få overblikket her

Rekordhøje smittetal har fået regeringen til at indføre hårdere restriktioner fra mandag 26. oktober.

 
Antallet af nye coronasmittede i Danmark er stigende. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har i den seneste uge været ramt af rekordhøje smittetal. Søndag var der således 945 nye smittede med coronavirus, hvilket er det højeste antal på noget tidspunkt. Det er mere end dobbelt så mange som den værste dag i foråret.

Derfor har regeringen nu indført nye restriktioner, hvoraf de fleste gælder fra mandag 26. oktober. Nogle af restriktionerne gælder til og med søndag den 22. november, mens andre som udgangspunkt gælder indtil 2. januar. Her får du et overblik over, hvad de nye tiltag mod coronavirus helt præcist går ud på.

  • Forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til ti personer, mens det ved udendørs begravelser og bisættelser sænkes fra 200 til 50 personer.
  • I private hjem anbefaler regeringen, at man ikke er mere end ti personer samlet. Det anbefales også, at man begrænser sin sociale kontakt til ti personer ud over dem, man bor med, arbejder med, går i skole med og til fritidsaktivitet med.

De ovenstående restriktioner gælder til og med 22. november, mens de resterende gælder indtil efter nytår.

  • Det anbefales, at man aflyser arrangementer, der primært har et socialt formål, og arrangementer, der indebærer overnatning, såsom lejrskoler og studieture.
  • Bryllupper og konfirmationer kan afholdes, hvis Sundhedsstyrelsens råd overholdes, men de bør slutte senest klokken 22.
  • Fra torsdag 29. oktober gælder et nyt krav om at bære mundbind eller visir flere steder end blot i den offentlige transport og på serveringssteder, som det har været indtil nu. Det gælder i detailhandlen og lokaler, hvor der udøves kultur- sport- og fritidsaktiviteter. Kravet om mundbind eller visir indføres også på sundheds- og ældreområdet, visse dele af socialområdet, samt i visse situationer på ungdoms-, voksen- og videregående uddannelser.

Begrænsning af fest og salg af alkohol

  • Det nuværende »store« forsamlingsforbud på 500 personer fastholdes. Det betyder, at der stadig må være op til 500 personer ved både indendørs og udendørs arrangementer, hvis betingelserne herfor er opfyldt. Superliga-klubberne får altså ikke flere fans på stadion i år.
  • Restauranter, barer og cafeer skal fortsat lukke klokken 22. Natklubber, diskoteker og spillesteder med stående publikum skal holde lukket. Forbuddet mod indtagelse af alkohol under kørsel i busser fastholdes også.
  • Det er fra mandag forbudt at sælge alkohol efter klokken 22, også i detailhandlen og kiosker. Samtidig skal butikker på over 2.000 kvm have synligt opsynspersonale til stede.
  • Offentlige og private arbejdsgivere opfordres til at sikre, at ansatte arbejder hjemmefra i det omfang, det er muligt.

Regeringen forhandler i øjeblikket med Folketingets øvrige partier om nye hjælpepakker til erhvervslivet.