Manden bag aflyst NATO-konference: »Nu skal vi finde ud af, hvor mange penge vi kommer til at skylde på det her«

Søndag morgen måtte Lars Bangert Struwe, generalsekretær for Atlantsammenslutningen, melde ud, at en international NATO-konference i anledningen af NATOS 70-års jubilæum er blevet aflyst. »Vi aflyser det, for at stoppe at det her bliver værre, for det er allerede slemt,« siger han til Berlingske.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En international NATO-konference, der skulle have været afholdt i København tirsdag den 10. december med over 100 deltagere på Frederiksberg Slot, blev søndag aflyst. Aflysningen sker på baggrund af uenigheder mellem Atlantsammenslutningen og den amerikanske ambassade i København. Konflikten opstod, efter at den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, nedlagde veto mod den amerikanske NATO-ekspert Stan Sloans deltagelse i konferencen. Ifølge Stan Sloan blev hans deltagelse aflyst på grund af hans kritik af den amerikanske præsident, Donald Trump.

Det er en ærgerlig Lars Bangert Struwe, der har aflyst konferencen, men han mener, at det var det eneste rigtige. Både af hensyn til Atlantsammenslutningen, den amerikanske ambassade og de andre oplægsholdere. Det er Atlantsammenslutningen alene, der har stået for at stykke programmet til konferencen sammen.

»Ambassaden blev i mandags orienteret om, at Stan Sloan var inviteret. I løbet af torsdag og fredag finder de ud af, at de synes, at det er en dårlig idé. Vi aflyser Stan Sloan, der vælger at tweete forskellige ting, og på baggrund af det, så ender det ud i en konflikt mellem ambassaden og Stan Sloan. Det risikerer at ramme de andre oplægsholdere, og det, synes vi ikke, er i orden. De skal ikke stå på en scene, hvor de ikke kan forsvare sig. Derfor vælger vi at aflyse,« siger han til Berlingske.

Konferencen skulle have været afholdt på Frederiksberg Slot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted/Arkiv.

Lars Bangert Struwe mener, at det er hensynet til alle parter, der førte til aflysningen. Beslutningen er truffet af ham efter aftale med bestyrelsesformanden i Atlantsammenslutningen.

»Vi aflyser det, for at stoppe at det bliver værre, for det er allerede slemt. Det er os, der vælger at aflyse. Vi er ikke blevet presset af amerikanerne til at aflyse konferencen. Vi blev bedt om at aflyse Stan Sloan, og det gjorde vi, fordi ambassaden er medarrangør og lægger mere end 100.000 kr. Men vi kan ikke fortsætte det på den her måde, fordi det er uholdbart for os som en sikkerhedspolitisk tænketank,« siger Lars Bangert Struwe.

Han peger samtidig på, at det ville være umuligt at gennemføre konferencen uden den amerikanske ambassade, da invitationerne var sendt ud i fællesskab. Lars Bangert Struwe understreger, at ambassaden ikke havde nået at forhåndsgodkende Stan Sloan, ligesom de heller ikke havde godkendt andre af oplægsholderne. Han erkender dog, at proceduren for at udvælge oplægsholdere kunne have været håndteret anderledes.

»I dag kan vi sige, at det er en fejl, at vi ikke har lavet et system, hvor vi diskuterer oplægsholderne igennem. Hvem har vetoret over for hvem?« siger han.

Lars Bangert Struwes største hovedpine bliver mandag morgen det økonomiske aspekt, og lige nu er der ikke en ny konference på tegnebrættet.

»Nu skal vi finde ud af, hvor mange penge vi kommer til at skylde på det her; det har kostet ressourcer. Nogle skal have refunderet billetter, og der er noget økonomi, vi skal have på plads. Hvordan sørger jeg for, at Atlantsammenslutningen kører videre på det her økonomisk, og så derefter skal vi tale med ambassaden om, hvordan vi får tingene til at fungere i fremtiden. Det er vigtigt, at vi har en god relation til hinanden,« siger han.

Ingen er lykkelige

Den amerikanske ambassade mener, at man i fællesskab er blevet enige om, hvem der skulle holde oplæg.

»Det er uheldigt, at Atlantsammenslutningen har besluttet at aflyse konferencen. Begivenheden ville have givet talere og deltagere en vigtig mulighed for at udveksle synspunkter om sikkerhedssamarbejde og styrkelsen af NATO for fremtiden. I vores planlægning af konferencen var Atlantsammenslutningen og ambassaden i fællesskab blevet enige om et program med oplægsholdere, som repræsenterede en bred vifte af holdninger til alliancen. Det, at Atlantsammenslutningen i sidste øjeblik foreslog at inkludere Stanley Sloan i programmet, fulgte ikke den samme proces med fælles beslutningstagen, som vi fulgte, da andre oplægsholdere blev udvalgt,« lyder det i en udtalelse fra den amerikanske ambassade.

Lars Bangert Struve er enig i, at det er uheldigt, at konferencen er aflyst, og fremadrettet håber han, at konflikten ikke vil føre til yderligere samarbejdsvanskeligheder med amerikanerne.

»Der jo ingen, der er lykkelige over det her. Når man har haft et skænderi, så går man ikke hen og bliver glade for hinanden lige med det samme. Men vi vil gøre, hvad vi kan, for at finde hinanden igen og arbejde videre. Jeg håber, at vi på trods af det her kan fortsætte med at have et godt samarbejde med amerikanerne om sikkerhedspolitik,« siger han.