Atlantsammenslutningen aflyser NATO-konference: »Efter nøje overvejelser har vi besluttet ikke at gennemføre konferencen«

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, har nedlagt veto mod en amerikansk NATO-eksperts deltagelse i NATO-konferencen, der skulle have været afholdt i København på tirsdag den 10. december. Men nu aflyses konferencen, oplyser Atlantsammenslutningen.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En NATO-konference, der skulle have været afholdt i København tirsdag den 10. december, bliver nu aflyst. Det oplyser Atlantsammenslutningen på Facebook.

»Efter nøje overvejelser har vi besluttet ikke at gennemføre konferencen. Forløbet er blevet for problematisk, og vi kan ikke stille op i denne situation – endsige bede vores oplægsholdere om det,« oplyser generalsekretær for Atlantsammenslutningen, ph.d. Lars Bangert Struwe, i et Facebook-opslag.

Aflysningen kommer, efter at den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, har nedlagt veto mod den fremtrædende amerikanske NATO-ekspert Stan Sloans deltagelse i konferencen.

Ifølge forskeren skyldes det hans kritik af præsident Trump.

»Atlantsammenslutningen har informeret mig om, at den amerikanske ambassadør i København, Carla Sands, på grund af min kritik af præsident Trump, har nedlagt veto mod min deltagelse ved NATOs 70-års jubilæum,« skriver Stan Sloan på Facebook.

Lars Bangert Struwe fortæller, at de »hele tiden har vidst, at Stan Sloan har en kritisk tilgang til præsident Donald Trump«.

»Det er ingen hemmelighed. Det ser man, hvis man følger Twitter og Facebook. Vi har dog aldrig været i tvivl om, at Stan Sloan ved vores konference ville levere et upolitisk og objektivt indlæg. Dette havde Stan Sloan lovet os. Derfor holdt vi fast i Stan Sloan som oplægsholder, indtil den amerikanske ambassadør krævede, at Stan Sloans deltagelse blev aflyst«, udtaler han i opslaget.

I Facebook-opslaget skriver Atlantsammenslutningen desuden, at »den amerikanske ambassadør desværre ikke ønskede hans deltagelse. Da ambassaden er medarrangør og sponsor, har Atlantsammenslutningen måttet aflyse Stan Sloans deltagelse«.

På Facebook har Stan Sloan offentliggjort det oplæg, han ville have holdt til konferencen. I oplægget fremgår det, at han ville have »diskuteret interne og eksterne udfordringer for alliancen og for Vesten«.

»Den nuværende krise begyndte ikke med Donald Trump, selv om han sandelig har gjort sit for at optrappe den,« skriver han i talen.

Men Niels-Ole Mannerup, der er sekretariatschef i Atlantsammenslutningen, mener ikke, at den amerikanske ambassade burde have frygtet oplægget.

»Stan Sloan har efterfølgende valgt at offentliggøre sit oplæg. Det er suverænt Stan Sloans egen beslutning – en beslutning, vi respekterer. Jeg har læst det planlagte oplæg. I det roser Stan Sloan blandt andet den amerikanske ambassadør for støtten til de værdier, som er bundet til vores fælles forsvarsalliance. Derudover ser jeg ingen direkte eller indirekte personangreb mod præsident Donald Trump,« udtaler han i opslaget på Facebook.

(Opdateres)