Lille svenske Greta var klimamarchens store rockstjerne

Over 40.000 var mødt op til klimamarch i København, hvor den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg var forsamlingens ubestridte midtpunkt

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg løb med opmærksomheden til Folkets Klimamarch foran Christiansborg Slot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Det er et sjældent syn at se granvoksne mænd- og kvinder – inklusive en chefredaktør, en filminstruktør og adskillige politikere – være starstruck over at møde en bare 16-årig pige, som endda er meget lille af sin alder. Den unge svenske klimaaktivist Greta Thunberg var dagens ubestridte stjerne, da den årlige Folkets Klimamarch løb af stablen lørdag eftermiddag i København (og 11 andre danske byer) i anledning af det forestående folketingsvalg.

Det var første gang, at den efterhånden verdenskendte skolepige besøgte København, og hun blev af mere end 40.000 tilhørere mødt med en respekt og en lydhørhed, som normalt kun tilfalder rockstjerner og statsledere.

Greta for president!

Bannere i stil med »Greta siger det«, »Greta for president« og Greta-citater som »I want you to panic« vajede over forsamlingen på Christiansborg Slotsplads, og den svenske pige med den spinkle stemme blev således mødt med 100 procent opmærksomhed i de præcis ti minutter, hun talte på engelsk og demonstrerede sin velkendte evne til at skabe punchlines.

Børn og unge foran Christiansborg ved Folkets Klimamarch foran Christiansborg Slot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

»Gennem de sidste par måneder har millioner af børn strejket fra skolen for klimaet over hele verden – så sent som i går havde vi en af vores største strejker til dato. Det er vanvittigt, at det er nået så vidt, at børn må ofre deres uddannelse for at kompensere for vores lederes og i det hele taget de fleste voksnes handlinger,« sagde Thunberg og pegede på, at det igangværende europaparlamentsvalg har stor betydning for klodens fremtid, eftersom EUs 500 millioner borgere forbruger omkring en femtedel af verdens ressourcer.

»Man skulle tro, at EU-valget handlede om klimatruslen, men det gør det ikke, og samtidig stiger de globale udledninger stadig, trods alle de fine ord fra vores ledere og politikere. Som for eksempel »København CO2-neutral 2025«. Det lyder jo godt, men når CO2-neutral ikke inkluderer transport, shopping, mad, luftfart og shipping, så betyder det i virkeligheden ikke ret meget,« sagde Thunberg.

Børnene og de unge fyldte meget til klimamarchen i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Vores hus er i brand

»Vi bliver nødt til at kigge på det fulde billede. Vi har brug for en helt ny måde at tænke på, det er en nødsituation. Hvis alle levede, som vi gør i Danmark, Sverige og EU ville det allerede være for sent at forblive under 1,5 eller to graders-grænsen. Hvis alle levede, som vi gør, ville vi allerede være meget tættere på en uigenkaldeligt overophedet planet. I stedet for at kritisere andre lande, bør vi gå i front og gøre, hvad vi har lovet i Paris-aftalen. Når alt og alle er nødt til ændre sig, hvorfor så spilde den dyrebare tid med at skændes om, hvad der skal ændres først?«

»Dette burde vores kommende valg handle om – vi kan stadig nå at ordne det, men så må vi starte i dag. Kampen ender ikke her, dette er kun begyndelsen. Og jo større din platform er, jo større er dit ansvar. Jo større dit klimaaftryk, jo større din moralske pligt. De, som bliver mest ramt af klimaforandringerne, er unge mennesker som jeg, der ikke kan stemme, så hvis ikke for jer selv, så stem for os,« sagde Greta Thunberg, før hun rundede af med følgende svada:

»Vores hus er i brand, og vi bør blive vrede og transformere denne vrede til handling, og så handle som om vores liv afhang af det, fordi det gør det.«

Hedegaard var mere positiv

Forhenværende EU-klimakommissær Connie Hedegaard, som også talte foran Christiansborg, var noget mere positiv i sit syn på fremtiden. Hedegaard hæftede sig ved, at målinger viser, at klimaområdet er det vigtigste emne for de danske vælgere ved valgene til Europa-Parlamentet og Folketinget. At Arla og Danish Crown har sat sig mål for på sigt at blive klimaneutrale, fordi de to gigantiske fødevarevirksomheder aldrig tidligere har set så store ændringer i forbrugernes adfærd. Samt at VW har sat en dato på produktionen af sine sidste benzin- og dieselbiler.

Folkets Klimamarch set fra Knippelsbro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Da den cirka en kilometer lange march rundt om Slotsholmen satte i gang, var det dog igen med børnene og de unge i front: »Vi vil ha’ en grøn og kærlig fremtid,« lød parolen fra de unge bannerførere, som slap pænt gennem lørdagstrafikken for at ende foran Christiansborg igen, hvor klimafesten blev lukket ned.