Hvilken folketingskandidat er du mest (og mindst) enig med?

Her kan du få hjælp til at sætte krydset på valgdagen for det kommende folketingsvalg, der afholdes 5. juni. Tag stilling til en række politiske udsagn og få præsenteret de folketingskandidater, der deler dine holdninger.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Er du i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds ved det kommende folketingsvalg?

Flere end 800 håbefulde kandidater stiller op i ti storkredse. Men hvad mener de, og hvem skal du stemme på?

I vores kandidattest får du et bud på svaret. Her får du præsenteret de fem kandidater, som du er mest enig med, og som i høj grad lægger vægt på de samme politikområder som dig.

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med

Testen fungerer ved, at du tager stilling til 20 politiske udsagn om alt fra klima til udlændingepolitik og afgør på en skala 1-5 (1=ligegyldigt og 5=vigtigt), hvor vigtigt emnet er for dig. Folketingskandidaterne har taget stilling til de samme 20 udsagn.

Fra testen kan du klikke dig videre og tjekke kandidaternes baggrund, deres politiske mærkesager og deres motivation for at stille op til Folketinget. Eller du kan dele testresultatet på sociale medier.

Gallup har for Berlingske gennemført en undersøgelse af, hvilke politiske emner, som vælgerne finder væsentlige. Øverst på listen ligger sundhed, klima og udlændinge. Undersøgelsen er en del af baggrunden for udvælgelsen af de 20 spørgsmål, som redaktionen har stået for. For at sikre en bredde i spørgsmålene og neutrale formuleringer er spørgsmålene blevet til med hjælp fra analyseinstituttet Gallup samt Kasper Møller Hansen, der er professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Ikke alle folketingskandidater har besvaret de 20 politiske spørgsmål, men over 85 procent har.

Også af den grund er testen ikke det perfekte grundlag til at sætte krydset på valgdagen, og den erstatter ikke, at du følger med i den offentlige debat og holder et vågent øje med kandidaterne i aviser, på nettet, i TV og radio. Men testen kan bruges som rigtig god inspiration.

Tag testen her.