»Det er meget alvorligt, hvis der er givet forkerte og vildledende oplysninger«

Dagens overblik: Rygterne om en lovløs aftale mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og det amerikanske NSA bekræftes nu fra flere sider, og tidligere medlemmer af Folketingets kontroludvalg er alvorligt bekymrede for, at de kan være blevet vildledt i sagen. Læs mere her i dagens nyhedsoverblik.

(ARKIV) Tidligere forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen trækkes nu ind i sagen om FEs samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA. To tidligere medlemmer af Folketingets Kontroludvalg er »alvorligt bekymrede for« at den tidligere forsvarsminister kan have vildledt eller løjet for udvalget (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen og velkommen til det daglige nyhedsoverblik!

Udsigten kunne godt have været kønnere. Verden er unægtelig lidt af lave i den her tid.

 

De seneste tal for coronaens ofre virker stadig dystre:

Bekræftede smittede i Danmark: 25.594 (+619)

Antal indlagte: 97 (-4)

Antal indlagte på intensiv: 17

Antal bekræftede døde i Danmark: 647

Antal bekræftet overstået smitte: 19.350 (+340)

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 32.662.857

Antal døde på verdensplan: 990.586

 

Læs mere om de danske tal her og de internationale her.

Aftalen mellem FE og NSA bekræftes fra flere sider

Søndagen byder også på mere debat om Forsvarets Efterretningstjenestes samarbejde med det amerikanske NSA:

Tidligere ansatte i NSA bekræfter samarbejdet over for Berlingske og fortæller om omfattende indsamlinger af data over lang tid:

»Jeg var ikke personligt med til at arrangere aftalen med Danmark,« siger William Binney - engageret af NSA fra 1970 til 2001 - »men jeg kender til den fra den dokumentation, jeg efterfølgende indsamlede.«

Hans historie bekræftes af en tidligere chef i NSA, Thomas A. Drake. »Der er noget helt specielt ved Danmark,« siger Drake til Berlingske: »Verden over er der en række knudepunkter for det globale internet, og et par af disse har særlig interesse for NSA og andre signalefterretningstjenester. Og et af de primære knudepunkter sidder altså i Danmark.«

Historien ryster også mange på Christiansborg og har senest ført til mistanker om intern vildledning:

To politikere fra henholdsvis Enhedslisten og Liberal Alliance føler sig efter Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger vildledt i sagen:

Pernille Skipper og Christina Egelund har begge siddet i Folketingets kontroludvalg og udtrykker »en alvorlig bekymring for, at FE og/eller den tidligere forsvarsminister ikke alene har tilbageholdt oplysninger for udvalget, men decideret vildledt og løjet for udvalget«.

»Det er meget alvorligt, hvis der er givet forkerte og vildledende oplysninger til Folketingets kontroludvalg,« siger Christina Egelund til Jyllands-Posten

Læs mere her og her.

 

Fotoet her er fiktion. Pigen i den grumme historie fra Herlev er meget virkelig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Frygt og fortielse

Man kan også græde over Rasmus Karkovs historie om et brutalt overgreb i Herlev og den efterfølgende retssag.

Fire drenge stod tiltalt for voldtægt mod en pige på 15 år. Sagen kom bare først for retten efter lang tids tvivl om pigens forklaring. Og historien om den giver os viden om et grumt miljø med frygt og bæven over alt.

Retssagen er foreløbig endt med domme på fire års fængsel, tre år og seks måneders fængsel samt tre års fængsel plus indrejseforbud for bestandigt.

Læs den stærke historie af Rasmus her.

 

Ulige og ulovlig konkurrence

Man kan også ryste på hovedet af virksomheden DHI og dens årelange misbrug af statslige midler i kampen mod en privat konkurrent:

DHI udviklede appen Floodscreener til vurdering af skybrud i direkte konkurrence med virksomhed Scalgo og forbrød sig dermed mod loven.

Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte vil derfor kræve de 887.000 kroner betalt tilbage til staten. Men direktøren finder sanktionen mod den offentligt støttede virksomhed alt for ringe.

Læs mere her.

Og man skal have nok på kistebunden

Og man kan oven i hatten lade sig forarge over Rudersdal Kommune og dens læsterlige prisstigninger på gravsteder:

Kommunen har i år hævet kirkegårdenes priserne tre til fire gange og gjort et ordentligt sted for den sidste hvile helt ubetaleligt for mange.

Hans-Henrik Nissen er provst i to af kommunens sogne og dybt bekymret over de »udanske« tendenser på flere af Nordsjællands kirkegårde.

Læs mere her.