Danskere udleder alt for meget CO2 – spis mindre kød, forbrug mindre og flyv mindre

Hver dansker udleder lige nu 17 ton CO2 om året. Det er langt over verdensgennemsnittet, og vi skal helt ned på to ton for, at vi kan leve op til klimamålene. Men så langt kan vi ikke komme ned uden teknologiske løsninger, som endnu ikke findes.

Danskerne kan blandt andet reducere klimaaftrykket ved at spise mindre kød, droppe flyturene og købe kvalitet, der holder længere. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver eneste dansker er blandt de mest CO2-udledende mennesker i verden. Selv om vi tror, vi er et grønt vindmølleforegangsland, så er vi i virkeligheden så storforbrugende, at det er med til at smadre klimaet. For at gøre noget ved det kan vi her og nu spise mindre kød, droppe vores »brug og smid væk«-kultur og flyve mindre.

Det er langtfra nok. Men det er en begyndelse.

»I et globalt perspektiv udleder vi meget CO2. Vores klimaaftryk er blandt de højeste i verden,« siger Michael Minter, der er programleder i den grønne tænketank Concito.

Concitos tal viser, at hver enkelt dansker i gennemsnit udleder 17 ton CO2 i atmosfæren om året. Ifølge Concito er det langt højere end verdensgennemsnittet på otte ton CO2-udledning, der bygger på tal fra rapporten The Global Resource Footprint of Nations, som tager udgangspunkt i de enkelte landes forbrug. Det vil sige, at CO2-udledningen bliver registreret i det land, der forbruger varerne, og ikke i det land, der producerer dem, hvilket betyder, at lande som Indien og Kina har en meget lille udledning pr. indbygger, mens lande som Australien og USA er i top, fordi de – ligesom os danskere – forbruger det, kineserne og inderne producerer.

»Der, hvor vi især ligger højt og kan gøre noget ved det, er i vores store forbrug af kød og mejerivarer og vores forbrug af byggematerialer, biler, tøj og elektronik,« siger Michael Minter.

Flyrejser smadrer klimaregnskabet

For en del danskere er der også rigtigt meget at hente ved at skære ned på flyrejser.

»Der er mange danskere, som slet ikke flyver, men for dem, der flyver, er det en rigtig tung post, der decideret kan smadre det personlige klimaregnskab. En flyrejse til Thailand udleder for eksempel fire ton CO2 pr. person, og det er svært at indhente ved at skære ned på sit kødforbrug,« sig Michael Minter.

En stor del af vores klimaaftryk som offentligt forbrug og energiproduktion er vi ikke selv herre over.

»Fællesudgifterne i form af det offentlige forbrug og energiproduktionen kan den enkelte ikke gøre så meget ved udover at stemme på nogle mere klimabevidste politikere,« siger Michael Minter.

I stedet kan vi sænke vores eget klimaaftryk ved at spise mindre kød.

»Et ryk til betydeligt mere plantebaseret kost vil ikke koste os noget og samtidig være en fordel sundhedsmæssigt. Jeg taler ikke om, at man skal droppe kød helt, det vil være kontraproduktivt, men vi har et meget højt forbrug af kød i Danmark og det kan vi godt reducere,« siger Michael Minter.

Han mener også, at vi generelt skal væk fra den dominerende »brug og smid væk«-kultur. Det betyder ikke, at vi skal købe al elektronik i Den Blå Avis og få vores tøj fra Frelsens Hær, men at vi køber bedre kvalitet, som vi beholder længere.

»Det, vi skal væk fra, er det hurtige forbrug af billigt ragelse. I stedet skal den enkelte købe kvalitet, som man har lyst til at bruge længere, og som man passer bedre på,« siger Michael Minter.

I det hele taget mener Concito, at man skal undgå at gøre omstillingen for sur for sig selv.

»Det vigtige er, at det ikke nødvendigvis giver et dårligere liv at reducere sin klimabelastning. Vi skal for eksempel over i et forbrug, hvor vi får flere lokale oplevelser. Der er masser af muligheder for at reducere sin klimabelastning og samtidigt få et federe liv,« siger Michael Minter.

Kræver kvantespring

Ifølge FNs netop udsendte klimarapport bliver vi nødt til at skabe en negativ CO2-udledning, altså opsamle og lagre vores udledninger, for overhovedet at have chancen for at få kontrol med temperaturstigningerne. Det kan den enkelte dog ikke.

»Den enkelte person kan ikke udlede negativt. Vi skal ned på en udledning på under to ton pr. indbygger inden 2050 og det kan vi ikke nå alene med adfærdsændringer. Der skal ske teknologiske kvantespring i vores energiproduktion og transportsystem og vores evne til at optage CO2 i skove og undergrunden for at gå fra et gennemsnit på 17 ton til to ton. Det er der ingen i det moderne danske samfund, der kan komme i nærheden af endnu,« siger Michael Minter.

For Concito er det ikke realistisk, at vi for eksempel alle sammen begynder at leve så asketisk som afrikanske beduiner for at redde kloden. I stedet må vi sætte vores lid til, at den teknologiske udvikling redder os på målstregen.

»Beduiner i Afrika kan måske godt allerede nu opfylde klimamålene. Men det er ikke en løsning at stræbe efter, at alle i verden skal leve så primitivt som beduiner. Det kan ikke lade sig gøre for ti milliarder mennesker. Vi er i stedet tvunget til at finde nogle teknologiske løsninger, der kan hjælpe os med at producere klimaneutralt,« siger Michael Minter.