Han laver film mættet af blod, sved og tårer

Filminstruktøren Fenar Ahmad kom i 1986 til Danmark som irakisk flygtning og voksede op i en betonblok på Amager. I aftes modtog han Nordisk Film Prisen for filmen »Underverden«.

10NAVFenar-Ahmad-091936.jpg
Fenar Ahmads yndlingsmuseum er Thorvaldsens. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Året er ungt, så det lyder hult at kalde »Underverden« for årets bedste danske film indtil videre. Ordene vil have mere vægt, når jeg gentager dem sidst på året.«

Sådan skrev Berlingskes Jacob Wendt Jensen i januar i sin femstjernede anmeldelse af Fenar Ahmads film »Underverden«. Siden har filmen solgt flere end 180.000 biografbilletter, og i aftes blev Fenar Ahmad belønnet med den prestigefyldte Nordisk Film Prisen, der tidligere er givet til navne som Lars von Trier, Anders Thomas Jensen og Tobias Lindholm.

I sin begrundelse sagde formanden for prisjuryen, Tomas Radoor, bl.a.: »Årets prismodtager er flabet. Også i sit filmsprog. Hans film er smidige og mættet af blod, sved og tårer. Han evner og elsker at underholde sit publikum, og gennem sine film åbner han døre ind til parallelvirkeligheder i vores samfund.«

»Underverden« handler om den succesrige læge, Zaid, der vender tilbage til barndommens ghettomiljø, da hans lillebror er blevet banket ihjel af ukendte gangstere.Fenar Ahmad selv kom til Danmark som kun fem-årig irakisk flygtning i 1986 og er vokset op i en betonblok på Amager. Han genkender den rodløshed, der karakteriserer mange unge i ghettoen. Med filmen har han bl.a. villet vise dem, at selvom man vokser op i en ghetto, kan det nytte at sætte sig mål og gøre en indsats.

»Jeg vil gerne inspirere unge indvandrere ved at vise dem et forbillede som Zaid. Han er blevet en dygtig læge, han har en fed lejlighed og en dejlig kæreste,« sagde han bl.a. i et interview med Berlingske forud for filmpremieren, hvor han efterlyste flere positive indvandrerforbilleder i medierne.

»Vi har brug for at se og høre om de indvandrere, der betaler skat, og de, som går hjem til familien, når de har passet deres arbejde. Så det prøver jeg at sige til de helt unge: I behøver ikke være som de ældre kriminelle, der udnytter jer. I kan gå jeres egne veje, også selvom I engang har været i et dårligt miljø.«

Fenar Ahmad er uddannet filminstruktør fra Super16. Han har tidligere instrueret flere dokumentarfilm, bl.a. »Nice to Meet You« i 2006, samt musikvideoer for nogle af Danmarks mest succesfulde rappere som S!vas, Gilli og Benny Jamz. Hans debutfilm, kortfilmen »Megaheavy« fra 2010, modtog priser i både Danmark og udlandet, bl.a. Honorable Mention ved Stockholm Film Festival og en Robert.

Hans spillefilmdebut »Ækte Vare« fra 2014 om en gruppe rappere, der drømmer om det store gennembrud, blev udvalgt til London film Festival, BFI, og var nomineret både ved Robert-uddelingen og CPH PIX.

Tidligere på efteråret modtog »Underverden« Svend Prisen for Bedste Film.

Fenar Ahmads næste spillefilmsprojekt bliver en live-action udgave af den populære danske tegneserie og tegnefilmsklassiker, »Valhalla« med Roland Møller i rollen som Thor.