Før braget i Parken: Otte grunde til at The Minds Of 99 er Danmarks største band lige nu

AOK
Musik
Guide

Lørdag aften spiller The Minds of 99 foran 50.000 fans i Parken. Berlingskes musikredaktør varmer op til koncerten med en nedtælling af bandets bedste sange.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan bliver et dansk band så stort, at det kan fylde Parken? Det danske fodboldlandsholds hjemmebane. Der hvor verdensstjerner som Stones, Springsteen, Coldplay og Beyoncé normalt huserer.

Det helt kort svar: Gode sange. Rigtig gode sange. Sange, der kan mærkes. Sange, der kan skråles med på. Sange, der – med et lille lån fra landsholdets motto – får os til at føle os som en del af noget større. Sange, der sætter ord og lyd på nogle af de følelser, vi alle har, men som vi ikke helt har et sprog for.

Det er lige præcis den slags sange, som The Minds Of 99 har bygget sin succes på. Og som altså lørdag aften – med et års coronaforsinkelse – kulminerer foran 50.000 mennesker i Parken.

Her er mit bud på otte af deres allerbedste.

8

»Ung Kniv« (2018)

Niels Brandt, Anders Folke Larsen, Asger Wissing, Mikkel Bech-Hansen, Louis Barnholdt Clausen og Jacob Bech-Hansen var en flok erfarne herrer, da de dannede The Minds of 99 i 2012. Det var sidste skud i bøssen, hvis de seks barndomsvenner fra Frederiksberg skulle blive til noget ved musikken. Og det har fra begyndelsen givet dem den her enormt stålsatte energi: Det er lige nu og her, det sker. Platformen brænder. Står vi stille, så dør vi!

Derfor klinger »Ung kniv« også særligt, når Niels Brandt synger den. Det er ikke en sang, skrevet af helt unge mennesker. Det er en sang skrevet af voksne mænd, der stadig kan huske, hvordan det føles at være unge og føle sig helt skarpe.

Det er en helt særlig følelse. En idealtilstand. Og sommetider et fatamorgana.

Men når man er sammen med sine allerbedste venner – og specielt når man, som The Minds Of 99, er sammen med nogle drenge, som man har kendt, siden man var knægt – så er det der, at følelsen vækkes til live.

På en scene. I sit stiveste puds. Foran et hav af udstrakte hænder.

Lyt til sangen her:

7

»Det er Knud som er død« (2013)

Sangen, der tændte gnisten. Den perfekte debutsingle, der på tre minutter og en sjat spidsformulerede essensen af The Minds Of 99. Hvilket andet band vælger på sin debutsingle at transformerer et gammelt Tom Kristensen-digt om søfareren Knud Rasmussen til en eksplosiv post-punk-banger med kæmpe skrål-med-energi? Det var bizart og overrumplende godt; en instant classic, der aldrig kommer til at forlade deres sætliste.

Minds’ vingefang skulle siden blive en del større. Men det var her, de første gang viste os, hvor højt de kunne flyve.

Lyt til sangen her:

6

»Drømmer om livet« (2015)

The Minds of 99 er børn af 90erne. Det ligger ligesom i deres bandnavn. Der er blevet gjort en del ud af deres kærlighed til britisk lad-kultur, fodbold, Oasis og New Order. Men på »Drømmer om livet« viser de, at de også kan lide at gå til rave.

Det her er deres store mørke ecstasy-feberdrøm. Inspirationen fra Underworld-klassikeren »Born Slippy« er ikke til at tage fejl af, men Minds bygger deres helt eget monster af en sang. Især Louis Barnholdt Clausens tromme-bombardement i sidste del af nummeret er out of this world. En klar live-favorit.

Lyt til sangen her:

5

»Solkongen« (2018)

»Solkongen« har en helt særlig plads i The Minds of 99s katalog af sange. Den lyder ikke rigtig som noget andet med sin vuggevisefornemmelse, valsetakt og fabelagtige drømmebilleder af Solkongen og Måneprinsessen, der smelter sammen.

Niels Brandt er en mester i at male kontraster op. Mellem lys og mørke. Lykke og depression. Dur og mol. Lyt til hvordan melodien bevæger sig ned i et sort hul, når han synger »Dagen er bare til besvær« – det er næsten som Æslet fra Peter Plys – for så dernæst at bevæge sig håbefuldt op ad i broen, når han spørger: »Men hvem er det der nærmer sig? En måneprinsesse mod en solkonge som dig«.

Det er den slags små detaljer, der får en sang som »Solkongen« til at leve og stråle så intenst. Man bliver taget med på et forløb, en rejse, en fortælling, hvor alle elementer – alle soniske penselstrøg – hver især er med til at sætte scenen og forløser trippet.

Lyt til sangen her:

4

»Ud af min krop« (2015)

Jeg har slet ikke tal på, hvor mange gange den her sang har givet mig gåsehud, hjertebanken og tårer i øjenkrogen. Den er så knugende intens. Niels Brandt rammer lige i solar plexus med sin tekst om behovet for at bryde fri af forudsigelighedens fængsel og i stedet mærke livet. Fortabe sig. Transcendere. I et ophøjet øjeblik, der føles så intenst som evigheden selv.

»Jeg skal ud af min krop, mens jeg lever / mens jeg lever, må jeg ud af min krop,« lyder det i omkvædet. Med en flosset desperation og determination, der kan mærkes i hver fiber af kroppen. Og som på magisk vis gør sangen til sin egen form for selvopfyldende profeti.

Lyt til sangen her:

 

3

»Alle skuffer over tid« (2018)

The Minds Of 99 rystede på ingen måde på hånden, da de blot et år efter deres roste debut udsendte »Liber« i 2015. De var kun blevet endnu bedre.

Tvivlen satte først ind, da de skulle lave deres tredje album, »Solkongen«. Det endte jo godt, men der var krise undervejs. Keyboardspiller Mikkel Bech-Hansen valgte at forlade bandet. Skulle – og kunne – de andre fortsætte?

Set i den kontekst virker »Alle skuffer over tid« som en slags helgardering. Eller en måde at fjerne lidt af det tyngende forventningspres:

»Alle skuffer over tid / Og jeg vil komme til at skuffe dig / Jeg si'r det, bare så du ved det,« synger Niels Brandt.

Det kunne både være henvendt til en ven eller en kæreste. Eller til bandets fans.

Sangen er dog ingen skuffelse. Langtfra. Det er Minds for fuld udblæsning og med vingerne spredt helt ud. Selv en helteagtig guitarsolo bliver der plads til.

Og så har refrænet universel appel. Alle frygter at skuffe. Både sig selv og andre. Det er pinefuldt. En kilde til angst. Men vi gør det alle før eller siden. Det er egentlig ret banalt. Men ikke desto mindre vigtigt at huske på.

Lyt til sangen her:

2

»Stjerner på himlen« (2015)

Med »Stjerner på himlen« viste Niels Brandt, at han også kunne skrive ny tids generationshymner. Sange, der peger ind i nogle af de følelser, rigtig mange mennesker går rundt med. Formuleret som poetiske kampråb.

»De bedøver mig med ord som ‘fremtid' / som om jeg er på prøve her,« synger han et sted. Eller rettere: Han stammer ordene frem. Som om han er tynget af det pres, der bliver lagt ned over ikke bare ham men os alle sammen. Og især de unge. »Stjerner på himlen« er en episk fuckfinger til præstationssamfundet. Lad os nu bare være frie. Til at være nogen. Og ikke bare noget.

Lyt til sangen her:

1

»Hurtige Hænder (Acoustic Version)« (2018)

»Hurtige hænder« har levet et usædvanligt liv. Da Minds udgav den første gang på debutalbummet i 2014, var der nok ingen, der havde fantasien til at forestille sig, at sangen en dag skulle blive en stærk kandidat til højskolesangbogen.

Ikke desto mindre er det nok der, den ender. Men kun fordi Minds i 2018 valgte at lade forsanger Niels Brandt spille den alene på en akustisk guitar.

Uden originalens hektiske arrangement og fortættede produktion stod sangen helt rent. Og pludselig ramte teksten så meget hårdere. For det er jo i bund og grund en sang om det mest universelle emne, nemlig kærligheden og – mere specifikt – følelsen af at være hovedkuldsforelsket.

Niels Brandt får sagt så meget – malet så stærke og universelle følelser og sansninger frem – med utroligt få ord. Og med hans intenst åbenhjertige levering, er der ikke et øje tørt. Hans skarpe stemme skærer sig direkte ind i brystkassen til lytterens sagesløse hjerte.

Det er den helt store lighterballade til bandets koncerter. Men også en sang, der lever ude på landets efterskoler og gymnasier som soundtracket til de første intense forelskelser.

Lyt til sangen her:

Her er en spilleliste med alle sangene: