Ny rapport: Trods lugtgener bør stort rensningsanlæg blive liggende på Refshaleøen

Man skal ikke flytte rensningsanlægget Lynetten, lyder det fra ingeniørfirma bag ny rapport. Det tilføjer endnu en kattepine til Københavns nye halvø.

Byggeriet af den kunstige halvø, Lynetteholm, er gået i gang. Regeringen forventer, at projektet senest står helt færdigt i 2070. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kunstige halvø Lynetteholm, der er på vej i Københavns havn, møder endnu engang udfordringer.

Danmarks største rensningsanlæg, Lynetten, ligger på Refshaleøen meget nær Lynetteholm, og der bør anlægget blive, lyder konklusionen i en rapport udarbejdet af ingeniørfirmaet Sweco ifølge Politiken.

Sweco-rapporten er udarbejdet for forsyningsselskabet Biofos, der driver Lynetten.

I dag vil det sandsynligvis være umuligt at bygge boliger på naboarealerne til Lynetten på grund af rensningsanlæggets stærke lugtgener fra københavnernes spildevand.

Dette kan dog se ud til at blive en realitet. Og den tror protestforeningen Stop Lynetteholm ikke på.

»Det værste udgangspunkt for en ny by er at bygge den omkring et industrielt rensningsanlæg. Det tror jeg ikke på kan lade sig gøre i virkeligheden,« siger initiativtager Per Henriksen til Politiken.

En dyr halvø

Byggeriet af den kunstige halvø begyndte lige før årsskiftet, og imens har Sverige bekymret fuldt med.

På den anden side af Øresund er mange nervøse for, at projektet påvirker havmiljøet i Øresund i negativ retning, og at Lynetteholm som en anden prop vil påvirke gennemstrømningen i farvandet.

De svenske myndigheder fik derfor det hollandske firma Deltares til at undersøge bekymringerne.

Deltares konkluderede, at beregningerne, som ligger til grund for Folketingets beslutning, holder vand, men at man fra dansk side kunne have valgt at foretage yderligere analyser.

På den måde kunne de danske myndigheder have fået mere grundig dokumentation og viden at træffe beslutninger ud fra, lyder det.

Til gengæld nævner rapporten ikke noget om de miljømæssige konsekvenser for havmiljøet.

Alt imens er prisen på byggeriet af Lynetteholm steget til himmels. Udgangspunktet var, at prisen på den nye halvø ville ende på 2,5 milliarder kroner, men i takt med de andre stigende priser i samfundet, vil prisen på halvøen stige med 36 procent. Altså cirka 900 millioner kroner.

Den samlede pris på nye boliger og en stormflodssikring af den nordlige ende af Københavns havn kan dermed ende med at koste 3,4 milliarder kroner. Det viser beregninger fra By & Havn, som står bag byggeriet.