Efter flere dages skyderier: Københavns Politi tager særligt redskab i brug

Nogle former for kriminalitet kan nu straffes op til dobbelt så hårdt, hvis de begås i bestemte områder af hovedstaden.

 
Over de seneste seks døgn har fire skyderier fundet sted i hovedstadsområdet - torsdag, fredag og lørdag i sidste uge og nu natten til tirsdag. Klip: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På bare seks dage er fem mænd skudt under en serie af skyderier i København. To af dem er døde.

Det får nu politiet til at hive et særligt værktøj op af værktøjskassen: nemlig »strafskærpelseszoner«.

Zonerne dækker områder i Husum/Tingbjerg samt dele af Nørrebro og Nordvest, og de gælder indtil videre de næste 14 dage.

Konkret betyder de nye zoner, at nogle slags kriminalitet – for eksempel vold og våbenbesiddelse – kan straffes dobbelt så hårdt som normalt. Det skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

»Den seneste uges skyderier er fuldstændig uacceptable. Situationen kan skabe utryghed for borgere, der bor og færdes i områderne. Det er vores vigtigste opgave som politi at sikre orden, tryghed og sikkerhed for borgerne, og derfor indfører vi nu skærpede strafzoner i de to områder,« siger politidirektør Anne Tønnes i pressemeddelelsen.

Skyderierne begyndte torsdag, da en 17-årig mand blev dræbt af skud på Nørrebrogade. Fredag formiddag var der et skyderi i en frisørsalon i Rødovre, og lørdag aften blev der affyret skud i en vandpibecafé på grænsen mellem Nørrebro og Frederiksberg. Og senest natten til tirsdag blev to mænd ramt af skud i Herlev.

Visitationszoner

Politiet har desuden indført visitationszoner i de berørte områder, hvilket betyder, at politiet i de pågældende områder må kropsvisitere personer, visitere deres tøj og andre genstande, herunder biler.

Visitationszonen strakte sig i første omgang fra Herlev til og med Rødovre, men udvides markant tirsdag aften, så den også dækker noget af Gladsaxe.

»En visitationszone er et godt værktøj for os, der vil gøre det sværere for de kriminelle at bevæge sig rundt med våben – og på den baggrund, har jeg i dag valgt at udvide zonen,« siger politidirektør ved Københavns Vestegns Politi Kim Christiansen.

På et pressemøde tirsdag oplyste Københavns Politi, at minimum to af de seneste dages skudepisoder er forbundet og kan skyldes en konflikt mellem en bandegruppering og andre organiserede kriminelle. Det er endnu usikkert, om der er en sammenhæng mellem alle fire skyderier.

Du kan her se, hvor strafskærpelseszonerne præcist er. Og her, hvor visitationszonen er.