De har holdt borgerne vågne og vakt debat. Nye tal viser, hvor mange klager over hotspots der er nået frem til politiet

Der er sket en stor ændring i antallet af anmeldelser om støj ved populære, københavnske områder de to seneste somre.

 
Berlingske var forbi i juli 2021, da soundboksene havde indtaget Islands Brygge i København. Video: August Johan Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er Islands Brygge, hvor soundbokse har dunket ud på natten, fået beboere til at rykke rundt på værelser og holdt dem vågne.

Nørrebroparken, hvor borgere i desperation skrev til daværende overborgmester Frank Jensen og ringede til kommunens forvaltning om de mange støjproblemer.

Eller Nordhavn, hvor støj og larm har været hverdagskost om sommeren sammen med sex foran vinduer og brugte tamponer på terrassen.

Eksemplerne på støj og larm til gene og ulempe er mange, uanset om man zoomer ind på København eller ser på hele Danmark.

Og dem har medlem af Københavns Borgerrepræsentation Astrid Aller (SF) bedt kommunen se nærmere på.

Det har hun gjort ved at bede om tal på, hvor mange anmeldelser politiet har modtaget om støj i sommerperioderne ved byens såkaldt »hotspots«, hvor det ofte er værst.

Værst stod det til ved Islands Brygge, som i sommeren 2022 gav anledning til 33 klager om larm eller musik til ulempe, og næstværst ved Nørrebroparken, hvor der blev indgivet 25 anmeldelser.

Hotspottene, som de kaldes i svaret, er udvalgt efter de steder i kommunen, hvor der er skærpede lokale ordensregler om, hvornår man må spille musik med soundbokse, og på baggrund af de private områder, hvor støj har været et problem.

Det gælder Krøyers Plads, som ligger ved Inderhavnsbroen, den sydlige del af Havneparken ved Bryggen og Marmormolen ved Nordhavn.

Ved alle områderne er antallet af anmeldelser faldet fra 2021 til 2022, dog uden grunden fremgår af kommunens svar.

Mellem de to år har der dog været øget politisk opmærksomhed på området. I foråret 2021 indgik politikerne på rådhuset en aftale om at skærpe reglerne for brug af soundbokse, og den følgende sommer havde politiet flere gange bødehæftet fremme.

Det er dog langt fra sikkert, at tallene viser det fulde billede, fremgår det af politiets bemærkninger.

Dels kan der være flere henvendelser fra samme støjkilde og sted, og dels kan der være efterregistreringer, efter at politiet har trukket tallene fra deres sagssystem.

Blandt forbeholdene er også, at der kan være klager og anmeldelser, som ikke når det system, politiet har trukket tallene fra, for eksempel fordi klagen er kommet, efter at støjen er ophørt, og politiet derfor ikke har behøvet at reagere.