Kulturborgmester vil stoppe larm i gaden ved at ramme salg af alkohol

I forsøget på at komme larm og fest om natten til livs vil kultur- og fritidsborgmesteren i København se på muligheden for at forbyde salg af alkohol efter klokken 22. Om det virker, ved Franciska Rosenkilde ikke, men det er værd at blive klogere på, siger hun.

 
I København har flere beboere de seneste dage været plaget af larm. Video: Private optagelser: Bo Schriver mfl. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Støj, larm og fester er ikke et nyt problem i København, husker Alternativets Franciska Rosenkilde, der er kultur- og fritidsborgmester i København, hvor hun er født og opvokset.

Men bassen er blevet tungere, festerne vildere og problemet større under coronakrisen. Det vidner beboerklager såvel som frustrerede opråb i medierne om.

Det skal der gøres noget ved nu, skriver hun i et debatindlæg i dagens Politiken, og det er i stor udstrækning en politisk opgave.

»Lige nu er der lidt en følelse af, at man kan gøre, hvad man vil, uden at det har de store konsekvenser. Det fordrer også en kultur, som ikke er særlig hensynsfuld,« siger Franciska Rosenkilde mandag til Berlingske.

Meget er blevet forsøgt, og flere ting skal prøves af, mener kultur- og fritidsborgmesteren, der både peger på flere ressourcer, en håndsrækning fra Christiansborg og på muligheden for at save benene af de festglade natteravne ved at ramme dem, hvor det gør ondt – på alkoholen.

»Man kunne godt lave nogle forskellige forsøg med at begrænse salget af alkohol i detailhandlen i Indre By efter klokken 22. Man kunne lave bilfri zoner om natten, så man begrænser støjen fra store biler. Det vigtigste for mig er, at vi går ind i et aktivt samarbejde, hvor vi forhandler og finder nogle løsninger.«

Berlingske har i den senere tid skrevet om støjgener, der plager beboere på særligt Islands Brygge, i Nordhavn, Nørrebroparken og flere andre steder i byen. Problemerne begrænser sig imidlertid ikke til København.

En populær kilde til larm fra unge i København har et navn: Soundboks. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Visse steder i landet er der sket en fordobling af anmeldelser af såkaldt »musik til ulempe«, som politiet kategoriserer klagerne under.

I år har der i samtlige politikredse været 3.915 anmeldelser af musik til ulempe. Det tal var 1.679 i 2019.

De tiltagende støjgener kræver handlinger både på den lange og korte bane, mener Franciska Rosenkilde, og hvad angår de akutte festproblemer i nattetimerne, er butikkernes mulighed for at sælge alkohol værd at prøve af.

Hvis de unge ikke kan købe alkohol efter klokken 22, er det jo ikke så svært at købe et par rammer bajere i Netto på et andet tidspunkt, så tror du, at det reelt vil have en virkning?

»Det er klart, at der under corona er en ekstrem situation, men det er problemer, som har været der gennem de sidste år. Det er ikke en ny problemstilling, men det er taget til. Selvfølgelig vil det ikke fuldstændig lukke for muligheden for at skaffe alkohol, men det er et forsøg værd. Vi har erfaringer med, at jo mere besværligt noget bliver, jo færre er der, som gør det,« siger hun:

»Det er jo også et signal om, at hvis man ikke er gammel nok eller har råd til at gå ind på en bar og drikke øl, så skal man måske ikke gå i Netto og købe en flaske vodka til 60 kroner. Så der er også et signal i det i forhold til, hvad det er for en alkoholkultur, man ønsker. Men dermed sagt, at problemet så er løst, det tvivler jeg på.«

Er det ikke for dig at se meget indgribende at sige til virksomheder, som får en del af deres indtjening ved at sælge alkohol, at de ikke må det, og indgribende over for de mennesker, som godt kan finde ud af at feste uden at larme?

»Jo, det kan man sige, men omvendt vil jeg sige, at lukkeloven er ikke en naturlov, der er skrevet i sten. At man ændrer på den i en periode for at blive klogere, har jeg ikke noget problem med. Det handler om at tage et fælles ansvar for vores by, som lige nu har nogle udfordringer med nattelivet og fester. Jeg vil ikke have noget problem med at begrænse åbningstiden i en periode, hvis vi bliver klogere af det,« siger hun:

»Det kan være irriterende for dem, som godt kan finde ud af at holde en fest, men der må man så huske hinanden på, at man skal købe ind i god tid i den periode.«

Det kan dem, som larmer vel også huske hinanden på?

»Ja, men omvendt er vi nødt til at prøve nogle ting af for at blive klogere, og det her kunne være et oplagt greb.«