Bor du i disse to nordsjællandske postnumre, tager det længere tid, før ambulancen ankommer

Om sommeren fyldes ellers stille kystbyer nord for København med turister, og det kan lægge pres på beredskabet, mener borgmester, der finder ny opgørelse problematisk.

Dronningmølle mellem de populære sommerhusområder Gilleleje og Hornbæk har sværere ved at få ambulancer til tiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når ulykken rammer, skal nogle beboere i Nordsjælland vente længere end andre.

For selvom langt de fleste ambulancer i Region Hovedstaden ankommer inden for et kvarter i akutte situationer, så tager det længere tid for redderne at nå frem til to specifikke postnumre.

Det viser en opgørelse over responstider for de såkaldte »A-kørsler«, der betegner tilfælde med formodet akut og livstruende tilstand, og som køres med udrykning.

Ifølge regionens data er ambulancen i 93 procent af tilfælde fremme inden for et kvarter. Det gælder dog ikke kørsler til Dronningmølle og Skibby.

Her ankommer ambulancen inden for 15 minutter i under 85 procent af tilfælde. Områderne er de eneste i regionen – udover fire postnumre på Bornholm – der skiller sig ud i opgørelsen.

Problem om sommeren

I Skibby, som ligger mellem Roskilde og Frederikssund, bor der lidt mere end 3.000 mennesker, mens lidt over 5.000 bor i Dronningmølle, der ligger mellem de populære sommerhusbyer Gilleleje og Hornbæk.

Om sommeren fyldes sidstnævnte med turister fra de omkringliggende sommerhusområder samt fra København, og det håber Gribskovs borgmester, Bent Hansen (V), at regionen vil have in mente.

»Det bekymrer mig, hvis der ikke er samme fokus på alle kommuner i regionen. Og at der er nedsat responstid i en kommune, hvor der i mange måneder er fyldt med turister – hvilket må vurderes at kunne fremkalde en større risiko for, at nogen skulle få brug for en ambulance end normalt,« siger Bent Hansen:

»Derfor håber jeg naturligvis, at alle risikofaktorer tages med i betragtningerne, når ambulancekapaciteten fastsættes af regionen.«

Sidste år besluttede regionsrådet, at servicemålet for responstider skulle ændres fra, at 90 procent af A-kørsler skulle være fremme inden for 13 minutter til, at 93 procent af kørslerne skal være fremme inden for 15 minutter.

Dermed overholder Hovedstaden næsten sit servicemål. Ifølge regionen skyldes de dårligere responstider i Skibby og Dronningmølle byernes geografiske placering:

»Der kan være flere forklaringer på, at responstiden for A-kørsler i yderområderne er dårligere end for eksempel i Indre By, men oftest skyldes det længere kørevej for beredskabet. Hvis der sker flere hændelser inden for et kort tidsinterval, som overstiger antallet af beredskaber i området, så skal ambulancerne komme fra områder længere væk, hvilket naturligt giver længere køretid,« oplyser Region Hovedstaden.