Vidtfavnende og velskrevet bog om jihadismen står stærkest når der trækkes på personlige erfaringer

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Jakob Sheikhs »Vi tabte« mister indimellem overblikket, men er overordnet en vidtfavnende og velskrevet bog om jihadismen, der står stærkest i de passager, hvor Sheikh trækker på personlige erfaringer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jakob Sheikhs nye bog, »Vi tabte«, handler om Vesten og jihadismen, men også om islam og den islamiske verden mere generelt. Først behandles emnerne med udgangspunkt i Vesten (»os«). Derefter er udgangspunktet den islamiske verden (»dem«). Til sidst giver han sit eget bud på en bedre fremtid mellem »os« og »dem«.

Med hensyn til »os« er Sheikh imod såvel den dominerende såkaldt civilisationistiske holdning til den islamiske verden som den mindre udbredte gruppe af sociologisters holdning til samme. Både civilisationister og sociologister repræsenterer efter hans mening en fejlagtig analyse af islam i almindelighed og jihadismen i særdeleshed.

Den dybe kløft

Civilisationisterne, med Samuel Huntington i spidsen, opererer med en dyb kløft mellem Vesten og den islamistiske verden, som ikke mindst beror på en islamisk kultur præget af vold og tilbageståenhed.

Sociologisterne på venstrefløjen ser omvendt jihadismen som et rent socialt fænomen, næret af stigmatisering og social udsathed.

Sheikhs projekt er at vise, at begge skoler tager fejl, og at disse fejltagelser er fatale i forhold til bekæmpelsen af jihadismen.

Civilisationisterne tager fejl, fordi Vesten og den islamiske verden langt hen ad vejen hviler på de samme søjler. Vesten er ifølge Sheikh i virkeligheden dybt influeret af den islamiske verden. Ideen om en kløft mellem de to er derfor forkert.

Sociologisterne tager fejl, fordi de frakender islam som religion nogen rolle i forhold til jihadismen. Jihadisterne er samtidig ofte langt fra at være nogle socialt marginaliserede stakler. De er ofte snarere velfungerende borgere, der vil gøre noget for at hjælpe muslimer i andre lande.

Bogen »Vi tabte – Hvordan jihadismen besejrede Vesten, og hvordan vi kommer videre som tabere« behandler forholdet mellem Vesten og den islamiske verden, hvilket han får fire Berlingske-stjerner for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal..

De er ikke irrationelle

Fejlene udpensles i Sheikhs beskrivelse af jihadisterne, deres strategi og deres baggrund. De er ikke irrationelle. Tværtimod er der en langsigtet og bevidst strategi bag deres handlinger, som vestlige efterretningsvæsener blot var meget lang tid om at dechifrere, blandt andet på grund af manglende arabiske sprogkompetencer.

Jihadismen er også i høj grad politisk bevidst. Det bygger på en udviklet politisk filosofi, der har rødder tilbage til islams barndom og tager moderne midler i brug. Dens talsmænd i den arabiske verden gør også meget for at nedtone volden i jihadismen.

Sheikhs vej ud af vrangforestillingerne angående islam generelt og jihadismen specifikt går via anerkendelsen af jihadismen som dybt rationel, baseret på en veludviklet politik og lokal, kamæleonagtig tilpasningsdygtighed. Kun på basis heraf kan Vesten igen tage teten i forhold til jihadismen.

Bogen er bred i anslaget og meget velskrevet. I realiteten er den ét langt velsmurt essay. Samtidig er den også noget lang i spyttet. Mange ting hører vi om flere gange, selvom perspektivet naturligvis ændrer sig.

De stærkeste passager er dem, hvor Sheikh trækker på personlige erfaringer. Man trækker på smilebåndet, når forfatteren fortæller om forebyggelse af militant islamisme i 00erne:

»Kom man fra et hjem, der bare perifert kunne kobles til islam, var man pludselig udsat og kunne skrive sig op til gratis skolebøger, få dj-undervisning i DGI-byen og ansøge om at komme på skiture til Østrig (hvis man var okay med, at rejselederen holdt et par oplæg om magtens tredeling og demokratiets styrke mellem turene på løjperne).«

Nogle få gange går tingene galt for den ellers nuancerede og rationelle forfatter. Det gælder for eksempel, når Israel kommer på banen. Så forsvinder overblikket. Eller når han beretter om, at adskillelsen mellem religion og politik i virkeligheden er lige så stærk i den islamiske verden som i Vesten. Det sidste må bero på en yderst selektiv læsning. Men bortset fra det er det en god bog.

Vi tabte – Hvordan jihadismen besejrede Vesten, og hvordan vi kommer videre som tabere.
Forfatter:
Jakob Sheikh. Sider: 384. Pris: 300 kroner.