»Vi er den første generation/der er fattigere end vores forældre«: Digteridioten Caspar Eric er tilbage

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Den 34-årige digter Caspar Eric leverer et tankevækkende bidrag til poesiens historieskrivning om livet i krisernes tid. Hans budskabet er utvetydigt: Det er ikke ligegyldigt, hvordan vi agerer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Caspar Eric er den følsomme afsender af digte til tiden. Digte til en Snapchat-tid, digte til kropsdyrkelsens tid eller digte til en coronatid: »Jeg stod i mit køkken/da statsministeren tonede frem/på det ekstraordinære pressemøde. Nu skulle Danmark/. begynde at lukke ned. Virussen var her …«

Med samlingen »Vi kan gøre meget« er den samtidsbevidste poet ankommet til noget, der mest ligner den permanente undtagelsestilstands tidsalder. Med ordene »ikke endnu« holdes en dystopisk fremtid kun midlertidigt på afstand, mens digtsamlingens lydspor lader Britney Spears lægge trodsig stemme til ordene »I still believe.«

I bogens tolv lange digte veksler de næsten reportageagtige klip fra hverdagenes samliv og det nærmeste miljøs udfordringer med replikker fra den fortrolige omgang med vennerne. De skarpe glimt fra tv-skærmen krydser sms-beskederne, og en »Men in Black«-demonstration bryder et sted ind og kalder erindringerne frem fra fodboldstadions tribuner.

Det gennemsnitligt ordinære og det pludseligt overraskende grænser op til hinanden, og konturerne af et generationsportræt toner gradvist og lettere desillusioneret frem med erkendelser, der slår hårdt og kontant igennem: »Vi er den første generation/der er fattigere end vores forældre.« En konstatering, der i vækstens epoke nok er en ekstra eftertanke værd.

Krisesamler

I et af de første digte i Caspar Erics nye bog står udsagnet »Virussen er tilbage« som en foruroligende indvarsling af krisetilstanden som »the new normal«. Pandemien bliver selve det tegn, der samler alverdens kriser i sit billede fra den truende klimakatastrofe til infrastrukturernes sammenbrud.

Casper Erics nyeste udgivelse »Vi kan gøre meget« handler om en verden i undtagelsestilstand, og i 12 lange digte bliver læseren præsenteret for en verden, hvor det unormale pludselig er blevet normalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

I »Vi kan gøre meget« bliver for eksempel både Post Nords manglende leverancer og andelsboligforeningens problemer skrevet frem som symptomer på den gennemgribende oplevelse af en krisetilstands udbredelse. En krisetilstand, der også rækker helt ud til kampen om ilten i Indien og Brasilien. Som det formuleres: »vi er på vej imod/World War CO2«.

Som elementer i et tidsbillede fra eftervirussens æra spænder »Vi kan gøre meget« fra replikken »Fuck, jeg savner at komme ud at rejse«, der indfanger ideen om turismens velsignelser, til kommentarerne til den aktuelle minksag, hvor Caspar Eric polemisk skriver op imod de mest udbredte politiske slagord:

»19 milliarder/i støtte til minkavlerne/til et erhverv man nedlagde/for alles bedste/og som hærgede naboer/med måger og fluer/og som mildest talt/var på vej i graven«

Digteridiot

Som tidskronikør har Caspar Eric et veludviklet øre for det sprog, der fanger og spejler de fælles erfaringer, og hans digte skrives tætte af genkendelige overvejelser og detaljer fra de ændringer i vores livsform, som er fulgt i coronaens kølvand.

I en anden af efterårets bøger, »Frelseren fra Hvidovre«, tager forfatteren Kaspar Colling Nielsen afsæt i en leg med ideen om, at kunst kan redde verden. Måske er det i al beskedenhed den ambition, Caspar Eric går i en slags dialog med, når han mod slutningen af sin nye samling digte til tiden skriver:

»Jeg er bare en lille/digteridiot/men jeg tror vi har brug/for en fælles poesi/for at føle noget/for hinanden igen.«

Med »Vi kan gøre meget« har Caspar Eric leveret et tankevækkende bidrag til poesiens historieskrivning om livet i krisernes tid. Budskabet er utvetydigt: Det er ikke ligegyldigt, hvordan vi agerer.

Vi kan gøre meget
Forfatter:
Caspar Eric. Sider: 194 sider. Pris: 200 kroner Forlag: Gyldendal.