Prisvindende amerikaner endelig oversat til dansk: Det er godt, virkelig godt skrevet

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Den prisvindende amerikanske forfatter John Cheevers 17 tekster i »Svømmeren«, viser at han skriver godt, virkelig godt, skriver Berlingskes anmelder, Jakob Genz, der dog sidder tilbage og savner lidt mere variation og plot.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden den amerikanske romanforfatter og novellist, John Cheever, døde i en alder af 70 år i sommeren 1982, nåede han at vinde stort set alt, hvad der var – og stadig er – værd at vinde af litteraturpriser over there.

Det var især novellesamlingen The Stories of John Cheever fra 1978, der igangsatte lovprisningen af Cheevers litterære evner, som sidenhen har fået kollegaer og anmeldere til blandt andet, at kalde ham alt lige fra »forstædernes Tjekov« til at være »dekanen for den amerikanske novelle«, der skrev »med en fjerpen fra en engels vinger«.

Alt det og meget, meget mere, herunder Cheevers mangeårige, massive alkoholforbrug samt antydningen af et dobbeltliv i form af en hemmeligholdt biseksualitet, kan man læse om i forordet til novellesamlingen Svømmeren & andre noveller, der for første gang nogensinde præsentere et udpluk af Cheevers noveller i dansk oversættelse.

Og det er glædeligt. Ikke bare for den danske forfatter, Tonny Vorm, der har skrevet det føromtalte forord, hvori begejstringen over Cheever er til at få øje på, men også en glæde for alle os, der ikke kendte til Cheever i forvejen.

Fortjente lovprisninger

Der er nemlig tale om i alt 17 tekster, som hver og én så sandelig understreger, at hverken de førnævnte priser eller flotte lovprisninger er helt ude i hampen. For John Cheever skriver godt. Virkelig godt.

Cheever er som sådan ikke en haj til plotproduktion. Faktisk er flere af teksterne på den front ganske tilforladelige, ja, nærmest ligefrem lidt småkedelige, og de enkelte værkers budskaber skal man til tider lede lidt længe efter.

Men måden hvorpå John Cheever kan skrue en beskrivelse – hvad end der er tale om beskrivelsen af en person, et sted eller en af forfatterens mange flue-på-væggen-iagttagelser af menneskelivet – sammen på, er markant og får læsningen til at gå som en leg.

»Svømmeren & andre noveller« er titlen på forfatter John Cheevers nyeste udgivelse på dansk, det er de første noveller han får udgivet på det danske sprog. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLGA.

Tag for eksempel indledningen til Kærlighedens geometri: »Det var sådan en regnvejrsdag sidst på eftermiddagen, hvor legetøjsafdelingen i Woolworth på Fifth Avenue er fuld af kvinder, der ser ud til at være blevet grebet i utroskab, og som nu er ude for at købe en gave til det mindste barn.«

Bum!

14 kilometer i poolen

Og apropos plot-produktion, så er ovenstående faktisk ganske repræsentativ for forfatterens tilgang til indholdet af novellerne i samlingen. Altså, forstået på den måde, at Cheever konstant og uafbrudt indtager rollen som iagttager af sine medmenneskers gøren og laden, for derefter at folde det sete ud på papir i form af undersøgende skæbnefortællinger, der båret af overskud og nysgerrighed emmer af skarpsindig granskning af menneskets relation til sig selv og andre.

Og netop forfatterens take på datidens moderne mennesker, der desværre på mange måder minder ufattelig meget om nutidens, er, heller ikke uden humor.

Tag for eksempel Neddy Merrill, der spiller hovedrollen i Svømmeren, og som en søndag eftermiddag kaster sig ud i en selvrealiserende opdagelsesrejse, hvor han svømmer en strækning på 13-14 kilometer, vel og mærke på land, og nærmere betegnet ved at tilbagelægge den ene swimmingpool efter den anden.

Endestation er Neddys eget hus, hvilket han også ankommer til, men inden da venter der ham en rejse, der starter i solskin, men slutter under skyer, og hvor Neddy (og læseren) undervejs indser, at ikke alt og alle, der omgiver diverse pools fra A til Z er hvad de og det giver sig ud for at være.

Det gør samtlige af de 17 historier, der er samlet i Svømmeren & andre noveller, til gengæld. For de synes, trods variationer – ikke mindst geografisk, da Cheever et par gange foretager afstikkere fra USAs surburban life til Italiens storbyer – at være skåret efter nogenlunde samme skabelon.

Derfor ender de 17 historier også for det meste med at smage af noget nær det samme, hvilket desværre er ensbetydende med, at man til sidst får nok.

Svømmeren
Forfatter:
John Cheever. Oversættelse: Søren K. Barsøe. Sider: 370 sider. Pris: 299,95. Forlag: Olga.