4 stjerner: Vil du slippe kærligheden, hvis du også kan slippe smerten?

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Forfatteren Anne Cathrine Boman har erfaringer som praktiserende psykolog, og hendes overbevisende roman »Blå toner« jonglerer dygtigt med sorgens, kærlighedens og videnskabens bolde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med de blå toner og klangen fra Miles Davis’ udtryksfulde trompet på albummet »Kind of Blue« slås sorgens tema musikalsk an i Anne Cathrine Bomanns nye roman.

Forlænget sorglidelse eller prolonged grief disorder er netop her på tærsklen til 2022 på vej ind på listen over anerkendte psykiske diagnoser, og med sikker sans for aktualiteten lancerer forfatteren en pille mod sorg som det konflikt- og debatskabende omdrejningspunkt i »Blå toner«. Med pillens omhyggeligt valgte navn, Callocain, sender Bomann en indforstået hilsen til den finske forfatter Karin Boye og hendes tankevækkende fremtidsvision »Kallocain«, der på den ene side er skræmmende, men også har et element af grøn utopi indbygget.

Medicinsk guldæg

For medicinalfirmaet Danish Pharma ligner sorgpillen, der er det løfterige modstykke til den såkaldte lykkepille, et oplagt guldæg. Men psykologiprofessoren Thorsten har en snigende fornemmelse af, at der et sted undervejs er blevet manipuleret med forsøgstallene, sådan at pillens uacceptable bivirkninger er blevet kraftigt nedtonet. Mistanken om, at pillen afgørende svækker evnen til menneskelig indlevelse eller empati, ønsker medicinalfirmaet for enhver pris at undertrykke.

Omkring intrigerne og de etiske dilemmaer, der følger Callocain på vejen mod det utålmodigt ventende verdensmarked, mobiliserer Anne Cathrine Boman, der har erfaringer som praktiserende psykolog, et persongalleri med forskellige tilgange til sorg, psykiske problemer og antidepressiv medicin. Romanens blå og skæve toner spiller ikke mindst sammen med de centrale figurers personlige problemer.

Bogen »Blå toner« af forfatter Anne Cathrine Bomann er en roman om sorg, kærlighed, medicin og videnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindhardt og Ringhof.

Elisabeth, der er nøglepersonen bag udviklingen af Callocain, har mistet en søn og afprøver den sorgdæmpende pille på sig selv. Forskeren Thorsten er tilbøjelig til at engagere sig meget personligt i sine projekter, og de to psykologistuderende Anna og Shadi tumler hver på sin måde med psykiske problemer og med kærlighedslivets udfordringer.

Moralske dilemmaer

Anne Cathrine Bomann har mange temaer at jonglere med og mange snore at trække i, men det lykkes hende at holde sorgens, kærlighedens og videnskabens bolde i luften og styre uden om det alt for skematiskes fælder. Hun holder sin romankonstruktion inden for en ramme, hvor både personkarakteristikkernes troværdighed og spændingsromanens mekanik og dynamik bevares.

Ikke mindst formår Anne Cathrine Bomann at gøre de videnskabsetiske overvejelser vedkommende og præsentere nogle vigtige moralske dilemmaer i en umiddelbart engagerende form.

Den blå tone holder hele vejen, og romanens og sorgpillens dilemma bliver klart tegnet op, når den studerende Shadi ved pressekonferencen, hvor Callocain præsenteres, rejser sig op og appellerer til eftertanken:

»Men Danish Pharma vil have os til at glemme kærligheden for at slippe for smerten. Kan vi leve med det?« Lige præcis det spørgsmål efterlader Anne Cathrine Bomanns roman til læseren.

Lige netop den del af historien i »Blå toner«, som er hængt op på den statistiske bearbejdelse af de forskellige forskningsresultater, er ikke indlysende let at holde styr på, men som helhed fungerer Anne Cathrine Bomanns roman overbevisende som effektiv spændingsroman fra medicinalindustriens verden.

 

Blå toner
Forfatter:
Anne Cathrine Bomann. Sider: 338 sider. Pris: 250 kroner Forlag: Lindhardt og Ringhof.