Rørende fortælling om kræftsyg søn undersøger relationen mellem fædre og sønner

Boganmeldelse: Tonny Vorms flimrende, men velskrevne og rørende »Postkort fra Californien« undersøger angstens banalitet, fraværet af en faderfigur og jagten på den maskuline identitet.

I  »Postkort fra Californien« fortæller Tonny Vorm den stærke og bevægende historie om et år med børnekræftafdelingen på Rigshospitalet som verdens centrum og med en kalender, hvor blodprøver, kemoterapi, scanninger, bestrålinger og operationer styrer alt. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAKOB DALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I juli 2015 fik 10 år gamle Oscar konstateret kræft. Godt et år senere blev han erklæret kræftfri.

I erindringsromanen »Postkort fra Californien« fortæller hans far, Tonny Vorm, den stærke og bevægende historie om et år med børnekræftafdelingen på Rigshospitalet som verdens centrum og med en kalender, hvor blodprøver, kemoterapi, scanninger, bestrålinger og operationer styrer alt.

»Det meste af mit liv har jeg søgt nærvær og anerkendelse blandt andre mænd. Karateklubber, pubquizzer, Hemingwaykurser på universitetet og maratonløb, selskaber og steder, der kunne stive min maskulinitet af…«


Tonny Vorm, der har amerikansk kultur og sportsverdenen som særlige journalistiske indsatsområder, har blandt andet en Euroman-fortid og skriver i dag anmeldelser til dagbladet Information. Desuden har han bidraget til sportsbøger som »Den våbenløse hær: På sporet af FC Barcelona«, »Sort kaffe & hvide sokker« og »Lede hunde og kolde kameler«. Endelig er han en glimrende og lydhør oversætter af amerikansk litteratur.

Med sikker sans for balancen mellem det store drama og de daglige rutiner fortæller Tonny Vorm familiens og Oscars historie i afsnit med overskrifterne »Rigshospitalet« og »Valby«. Kemoforløb og krisedage veksler med køreruter gennem byen og besøg ved kaffeautomaten på hospitalet, og ikke overraskende udvikler det sig også til en skilsmissehistorie. Periodens særlige tilstand rammes ganske præcist:

»Jeg betragter det hele med en tom fornemmelse af uvirkelighed. Verden er tæt på, og den fortsætter, som den altid har gjort, men det er ikke min verden. Jeg kan ikke tage del i den.«

»Postkort fra Californien« af Tonny Vorm. Fold sammen
Læs mere

Et rastløst liv

Beretningen om Oscars kræftforløb er både gribende og instruktiv læsning, men Tonny Vorm vil mere end det. Meget mere.

Han vil for eksempel skrive over temaet »fædre og sønner«, og beskrivelserne af hans egen faderrolle i forholdet til den syge søn flettes sammen med skildringerne af forholdet til en far, der blandt andet iagttages i et rejsespor, der fører Vorm rundt til en række steder, hvor han har opholdt sig sammen med sin far, eller hvor faren har arbejdet med racerbiler, computere og raketter i løbet af et rastløst liv. Paris, Barcelona, Californien, Holland og Sydfrankrig.

Fravær er overskriften over farens forhold til sine børn, og symptomatisk nok finder forfatterens sidste møde med det fædrende ophav sted i Thailand.

Sekvenser fra en kuldsejlet roman, »Enhver mands død«, bygget over farens skikkelse, klippes med mellemrum ind mellem alle de andre fragmenter, og noget rigtigt godt for helheden i det ambitiøse projekt gør det ikke. Ydermere refereres der flittigt til boganmeldelser, der skal skrives, og interviewopgaver i udlandet, der skal løses.

Journalistprofilen understreges altså tydeligt og er med til at betone en far-søn-sammenhæng i den manderolle-udforskning, der med rygstød i blandt andet Henrik Jensens bog om »Det faderløse samfund« er et andet hovedærinde i erindringsromanen – ved siden af selve skildringen af Oscars kræftforløb.

Et projekt i splid

En slags mandeverdenens selverkendelse eller selvindsigt står som en vigtig pointe hen imod slutningen:

»Det meste af mit liv har jeg søgt nærvær og anerkendelse blandt andre mænd. Karateklubber, pubquizzer, Hemingwaykurser på universitetet og maratonløb, selskaber og steder, der kunne stive min maskulinitet af …«

På nogle punkter fremstår »Postkort fra Californien« som et projekt i splid med sig selv eller måske i virkeligheden på jagt efter sig selv. Som læser føler man, at bog en næsten rummer for mange spor, der kræver at blive fulgt: En form for flimmer truer med at aflede opmærksomheden fra de store kvaliteter, der er i skildringen af året med Oscars kamp mod kræften, og som også i glimt kendetegner bogens rejseskildringer med deres præcise billeder fra byer og steder, hvor Tonny Vorm og hans far har opholdt sig.

Det er også som et forsøg på at skrive et fravær væk, at denne erindringsroman skal læses.

Postkort fra Californien
Forfatter: Tonny Vorm. Sider: 312. Pris: 250 kr. Forlag: Politikens forlag.