Man savner slangen i Paradis i Johannes Langkildes beretning om hans familie på Samoa

Boganmeldelse: Langkildes let polerede, men begejstrede beretning »Min fætter er høvding i Samoa« om hans eksotiske aner i Stillehavet løfter sig fint ud af den navle, fortællingen nemt kunne være blevet fanget i.

»Faktisk sidder man efter endt læsning tilbage med det indtryk, at der er tale om en helt ny – eller rettere; nyopdaget –hovedperson i Danmarkshistorien, som det er godt at kende til,« skriver Jakob Genz om Johannes Langkildes bog »Min fætter er høvding i Samoa.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var engang … i slutningen af 1800-tallet, hvor en rødhåret dansker med blå øjne ved navn Hans Alfred i en blanding af desperation og eventyrlyst sprang over bord fra en båd i det sydlige stillehav.

Og da han atter havde fået hovedet oven vande, svømmede han i land i Samoa, foretog et pitstop hos en engelsk missionær og gik herefter ud i lokalsamfundet, giftede sig med en høvdingedatter og grundlagde en stor familieklan, der eksisterer den dag i dag.

Jakob Genz

»historien om Hans Alfred, som på mange måder er som taget ud af persongalleriet fra Skatteøen og andre store fortællinger fra de syv verdenshave, er egentlig for alvor interessant og i sig selv en selvstændig bog værdig.«


Det samme gør derfor også Hans Alfreds efternavn, som herhjemme, på dansk jord, burde få mere end en klokke til at ringe. Ikke mindst hos alle dem, der i de seneste mange år har tunet ind på eksempelvis TV 2 Nyhederne, DRs dækning af amerikanske anliggender og senest »Fællessang – hver for sig«.

Havana!

Efternavnet er nemlig Langkilde. Og ja, det er da også den kendte tv-journalist Johannes Langkilde, der er forfatter til bogen, og som hele sit liv har kendt til den eventyrlige familiefortælling om Hans Alfred, men som aldrig, før nu, aktivt har trykket på speederen og foretaget et road trip rundt i eget stamtræ.

Med sig på turen har han sin kone og to børn, og sammen rejser de til først Samoa og dernæst  Amerikansk Samoa, hvor den ene Langkilde efter den anden tager imod Johannes og co. med åbne arme og masser af hjertevarme.

Og fra start til slut formidles synet af stamtavlen, mødet med den fremmede kultur og smagen af sammensmeltningen af fortid og nutid med en smittende begejstring a la den, der gennemsyrede familien Behas rejseserie »Kurs mod fjerne kyster« på TV 2.

Altså, De ved, familien, der altid har ja-hatten på, som aldrig skændes og kun møder glade mennesker.

Og nøjagtig som ombord på sejlskibet Havana – og for den sags skyld som det i gamle dage var tilfældet ombord på Troels Køvedals Nordkaperen – så har Johannes Langkilde (med hjælp fra Cathrine Errboe, der er medforfatter af bogen) valgt at supplere den personlige rejse med informationer og facts, der løfter fortællingen ud af den navle, man ellers let kan støde på grund i.

Beundringsværdigt spring

Og heldigvis har Johannes Langkilde valgt det. For historien om Hans Alfred, der på mange måder er som taget ud af persongalleriet fra »Skatteøen« og andre store fortællinger fra de syv verdenshave, er egentlig for alvor interessant og i sig selv en selvstændig bog værdig.

Faktisk sidder man efter endt læsning tilbage med det indtryk, at der er tale om en helt ny – eller rettere: nyopdaget – hovedperson i Danmarkshistorien, som det er godt at kende til.

Foto: Gyldendal.

Hans Alfred er nemlig en karakter, der plettet af livet på godt og ondt tager et spring, som kun en brøkdel af den danske befolkning i dag tør foretage.

Og i modsætning til de kapitler, der drives fremad via Johannes Langkilde som jegfortæller, så er Hans Alfreds færden i tredje person formidlet med en kun let sminket nøgternhed, der klæder beretningen og som står i klædelig kontrast til de kontinuerlige krydsklip til jegets usminkede begejstring.

Således skaber Hans Alfred en dybde i Johannes, der til gengæld bidrager med lidt feel good-stemning til den nu offentlige fremvisning af deres fælles stamtræ, der – og her vinkes der igen fra både Havana og Nordkaperen – synes at stå plantet solidt i midten af et Star Tour-postkort sendt fra Paradis.

Men hvor er slangen, fristes man til at spørge?

Ser De, den findes ikke sådan rigtig. Jovist, Hans Alfreds’ livsforløb og skæbne er ikke kun en dans fra de varme lande, og ja, Johannes’ personlige opdagelsesrejse indeholder også tab i form af dødsfald. Men »Min fætter er høvding i Samoa« er først og fremmest en solrig rejse fra 1800-tallets Frederikshave ved Assens på Fyn til nutidens Samoa.

Måske fordi der slet ikke findes slanger i Samoa. Eller måske fordi fortiden engang imellem simpelthen bare ér et postkort skrevet under en palme.

Hvorom alting er, så er Johannes Langkildes postkort netop ankommet på de danske boghylder, og man kan med fordel læse det og få varmen, hvis man småfryser på tærsklen til en sommer, der grundet diverse restriktioner nok snarere skal holdes på Samsø og ikke i Samoa.

»Min fætter er høvding i Samoa«
Forfatter:
Johannes Langkilde – i samarbejde med Cathrine Errboe. Sider: 280. Pris: 299,95 kroner. Forlag: Gyldendal.