»Jeg så ind i røvens slugt. Slugten var som Stens personlighed: tom«. 5 stjerner til hudfletning af det svenske jetset

Boganmeldelse: Tone Schunnesson dissekerer med stor bravur den stockholmske elite i den vellykkede »Dagene, dagene, dagene«, der tegner et levende portræt af en manipulerende, rådvild og knuselskelig kvindelig realitystjernes sociale deroute.

Tone Schunnesson er uddannet fra forfatterskolen på Biskops Arnö og er fast skribent i Aftonbladets kultursektion. Hun debuterede på svensk i 2016 med den anmelderroste roman »Tripprapporter« og debuterer på dansk med »Dagene, dagene, dagene«. Foto: Märtha Thisner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugsfesten er slut. Mobilen ringer ikke længere med tilbud om fede, velbetalte reklameopgaver som »brand ambassadør« på Instagram. Kendisfaktoren er i den grad ebbet ud for den 38-årige realitystjerne og tidligere MTV-værtinde Bibbs. Det sidste faste anker i hendes liv, som hun manisk klamrer sig til, er et dysfunktionelt forhold til den lettere alkoholiserede fyr Baby.

Det går op og ned i showbusiness – men her går det altså mest ned. Svenske Tone Schunnessons velturnerede roman udspiller sig i det mondæne Stockholm i en drønvarm sommeruge.

I et vittigt og velskrevet tempo følger vi Bibbs' kamp for at skaffe 100.000 kroner. Penge, hun skal bruge for at få lov til at beholde den lejlighed, som Baby indledningsvis smider hende ud af.

Bibbs er ikke kun økonomisk på røven – også de intime sociale relationer er blevet skyllet ud i toilettet. Følelsesmæssigt er hun i hamrende ubalance efter i for mange år at have udsat sig selv for en konstant iscenesættelse. Tør hun være, den hun er? Og ikke blot en kopi af den Bibbs, som hendes tilstedeværelse på diverse platforme har fremmanet gennem årene.

Væv af løgne

Hun nægter at sluge ydmygelsen: Baby skal for alt i verden ikke få lov til at fjerne den sidste rest af hendes anstændighed og sætte hende på gaden. Kampen for fremskaffelsen af pengene bliver startskuddet til, at Bibbs roder sig ud i et kaotisk væv af løgne og endnu mere ydmygelse.

Svenske Tone Shunnesson (f. 1988) har skrevet en forrygende og sjov samtidsroman om den aldrende Bibbs, der må indse, at hendes markedsværdi som realitystjerne er ved at være lig nul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gads Forlag.

Det lyder lidt trist alt sammen, men Tone Schunnessons pen er skarp, og romanen er hele vejen fuld af veloplagte satiriske bid. Sproget er legende let. Mundret og bramfrit.

Det er herligt underholdende, når Schunnesson dissekerer det stockholmske jetset, da Bibbs begynder at opsøge sine bekendte med hatten i hånden. Vi introduceres for et farverigt persongalleri, der er beskrevet med en lattervækkende kynisme.

Da Bibbs bliver inviteret hjem for at deltage i en prominent podcast og genser sin gamle bolleven Sten, lyder det: »Jeg tænkte tilbage på dengang, hvor Sten var nøgen og bukkede sig ned for at samle sine jeans op. Ballerne delte sig, og jeg så ind i røvens slugt. Slugten var som Stens personlighed: tom«.

Afgrundsdyb narcissisme

Netop tomheden og det overfladiske er nogle af de emnemæssige nøgleord i »Dagene, dagene, dagene«. Tone Schunnessons Bibbs kan slippe afsted med meget hån af den verden, hun bevæger sig besværet rundt i. Hun er tilmed ofte selv beskrevet som en forvirret klovn med afgrundsdybe narcissistiske tilbøjeligheder. Hver gang hun peger en finger ad nogen, peger der ti tilbage på hende selv.

Romanens store styrke ligger i, at den ikke entydigt latterliggør og udstiller medieliderlige influencer-typer. Godt nok er Bibs i mange sammenhænge som nævnt en klovn, men hun er også knuselskelig i sin stædighed i forsøget på genrejsningen af sit ego, sit »brand« og sin værdighed.

Schunnesson har skrevet et livligt og levende portræt af en kvinde, der er manipulerende og rådvild, men også med et kærligt og meget humoristisk glimt i øjet.

PS. Forlaget har på omslaget i øvrigt varedeklareret romanen som en »poetisk pageturner«. For en sjælden gangs skyld taler reklamen sandt.

Dagene, dagene, dagene
Forfatter
: Tone Schunnesson. Oversættelse: Louise Ardenfeldt Ravnild Sider: 266 Pris: 249,95 kroner Forlag: Gads Forlag