En fest for smørrebrødet – og seks andre oplevelser, der kan sparke gang i din uge i København

AOK
Oplevelser
Guide

Hvor mange stykker højt belagt kan man spise på den dag? Det kan en smørrebrødsfest på lørdag måske give dig svaret på. Det er også i denne uge, at Nick Cave er på det store lærred, og hvor den yngre del af danskerne kan gå kvit og frit på museum.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommeren fortsætter lidt endnu, og der er basis for både smørrebrød, musik og nordisk litteratur.

Her er syv oplevelser, der kan sætte skub i din septemberuge i og uden for København.

1

Gå gratis på museum

Hvis du er mellem 18 og 27 år - eller har børn i den alder - er det måske nu, den forsømte kultur skal indhentes.

I hvert fald kan alle i den unge målgruppe gå gratis på museum hele denne uge, hvor flere end 100 museer, kunsthaller og oplevelsescentre åbner ganske gratis for denne målgruppe.

Det er festivalen Golden Days, der står bag initiativet, som hedder K7.  Det dækker over, at man, man kan vinde syv årskort, som man kan dele med vennerne, hvis man er den, der besøger fleste museer i løbet af uge 37. Sidste år lå det tal på 22.

Initiativet løber for andet år i træk - sidste år gjorde 8.000 unge brug af tilbuddet om fri entré.

Læs mere om hvilke her.

2

Musik på film

Det er også i denne septemberuge, at Cinemateket tager hul på sin 10 dage lange 'Musikfilm Festival 2021'.

Her kan man for alvor dykke ned i musikhistorien, når biografen går om bord i navne som Nick Cave (foto: Det Danske Filminstitut), David Byrne og Astor Piazolla,- for at nævne nogle af de klassikerne, der ryger på det store lærred.

Hertil kommer en stribe navne som Karen Dalton, Poly Styrene, Phil Lynott, Throbbing Gristle, Bette Davis og et brassband fra Uganda.

Blandt de 30 film vil der både være danmarkspremierer og gamle kendinge plus foredrag og dansegulv på udvalgte aftener. For eksempel kan man kridte danseskoene, når tangoen fylder filmfladen, ligesom Nick Caves 'Idiot Prayer' ledsages af forfilm og foredrag.

Læs mere her.

3

Litteratur mod nord

Trænger du til en lille tur ud af byen, og er du interesseret i litteratur, er der endnu en grund til at lægge vejen forbi Helsingør den kommende weekend. Her afholdes NORD – Nordisk litteraturfestival igen i år.

Det sker på Kulturværftet og har et klart formål: at få flere til at læse nordisk litteratur. Blandt forfatterne, som du kan møde, er norske Geir Gulliksen i samtale med danske Kirsten Thorup om 'de små bevægelser, der forårsager de store skred i livet'. Navne som Rakel Haslund-Gjerrild, Kristian Ditlev Jensen, islandske Jón Kalman Stefánsson og svenske Tone Schunnesson er også med på endagsfestivalen.

Læs mere her.

4

En hyldest til den store polarforsker

Var du ikke en af de 50.000, der forleden skrålede med på Minds of 99-sangen »Det er Knud, som er død«, er der alligevel mulighed for at hylde polarforskeren Knud Rasmussen, som netop den sang handler om.

17.–19. september markerer Nationalmuseet, at det er 100-år siden, at Knud Rasmussens foretog sin store slæderejse.

Det sker med Nordlys Festival, hvor man som besøgende kan opleve alt fra den grønlandske rapper Tarrak og DJ Aviaja til en fotoudstilling med inuit-tatoveringer. Man også klappe en slædehund eller høre foredrag og deltage i debatter.

Festivalen åbnes af Kronprinsen, som taler med Rane Willerslev om sine oplevelser på isen.

Det og meget mere kan du læse om her.

5

Smørrebrødsfest i Tivoli

Tivoli har længe haft en ambition om at blive en gastronomisk destination – blandt andet med flere nye spisesteder og Michelin-restauranterne AOC og KOKS, der denne sommer rykkede ind i Det Japanske Tårn.

I lørdags vendte Tivolis Mad, Øl & Vinfestival tilbage som led i den strategi, og det betyder, at den gamle have bugner af både mad og promiller hele denne uge.

Lørdag er helliget smørrebrødet, som har fået en helt egen fest på H.C. Andersen Slottet, hvor køkkenchefen fra restauranten 'Fru Nimb' står for det højtbelagte tilsat live-jazz.

Se hele programmet her.

6

Københavns nye landbrug og restaurant

I fredags blev Nordens største bylandbrug, Øens Have, indviet med en stor fest, og var du ikke med, er der god grund til at cykle forbi en anden dag.

Den nye have ligger på Refshaleøen mellem de gamle industribygninger, og her er der rig mulighed for at nyde et økologisk måltid ved langborde. Det er folkene bag et andet økologisk bylandbrug ØsterGro, som har taget initiativ til Øens Have. De har desuden allieret sig med Bygaard, der dyrker grøntsager og svampe i byen.

Ligesom på ØsterGro kan man få en god restaurantoplevelse – her med eksempelvis Pak Choi med gedeost, blåmuslinger og grillede vafler på menuen.

Om lørdagen er der desuden mulighed for både solhilsner og hundestræk, når stedet afholder yoga-sessions.

Læs mere her

 

7

Antikken indtager København

Igen i denne uge fylder Golden Days byen med arrangementer, der kan gøre os alle klogere på antikken.

Programmet tæller flere hundrede arrangementer og spænder fra arkæologi og filosofi til kunst og sport, og flere af dem er ganske gratis.

Denne uge kan man for eksempel dyste om at kunne flest latinske dyrenavne på Zoologisk Museum – eller var det noget med 'Antikcroquis' i medborgerhuset Absalon, hvor vi skal skitsere efter en levende model i skiftende heroiske positioner, mens harpespilleren Sami Le sætter musik til oplevelsen?

Læs hele programmet her.