Her er vinderen af De Gyldne Laurbær 2020

De Gyldne Laurbær går i år til forfatteren Stine Pilgaard for bogen »Meter i sekundet«

Stine Pilgaard modtager De Gyldne Laurbær 2020 ved et arrangement i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Litteraturprisen De Gyldne Laurbær er onsdag eftermiddag blevet uddelt, og prisen er i år gået til forfatteren Stine Pilgaard for hendes roman »Meter i sekundet«.

Bogen udkom i 2020 på forlaget Gutkind og handler om en ung kvinde, der flytter til Vestjylland med sin mand, der er blevet ansat som lærer på en højskole.

Bogen, der er 37-årige Stine Pilgaards tredje roman, er blevet rost til skyerne af anmelderne, og høstede fem stjerner i både Berlingske, Politiken og Kristeligt Dagblad, mens Jyllands-Posten hostede op med hele seks stjerner. Berlingskes anmelder skrev følgende i sin anmeldelse:

»Stine Pilgaard har et udpræget talent for at parodiere. Hun kan skrive, så man skraldgriner over de portrætterede figurer og beskrevne situationer, fordi hun rammer noget alment pinligt og fanger hverdagens absurditeter. Hendes dialoger er mundrette og præcise, sproget er klart og koncist, og referencerne er tydelige og genkendelige.«

Ældre litteraturpris

De Gyldne Laurbær er en af de ældste, stadig eksisterende litteraturpriser, man som dansk forfatter kan komme i betragtning til. Den blev uddelt første gang i 1949.

Prisen er de danske boghandleres pris, og der stemmes ud fra følgende præmisser:

»Giv din stemme til en nulevende dansk forfatter, der i år har udsendt en skønlitterær bog, som efter din bedømmelse vil vinde en plads i litteraturen, og som fortjener al den påskønnelse og opmuntring, som vi boghandlere og medhjælpere gennem denne manifestation kan bidrage til. Prisen kan kun vindes én gang, og der kan således ikke stemmes på tidligere vindere.«

Med prisen følger en laurbærkrans, et diplom og et boggavekort.