Her er vinderen af De Gyldne Laurbær 2019

Sara Omar løber med litteraturprisen De Gyldne Laurbær for sin roman »Skyggedanseren«.

Forfatteren Sara Omar overraskes som vinder af prisen De Gyldne Laurbær, på Politikens Forlag torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Litteraturprisen De Gyldne Laurbær er netop blevet uddelt, og den går i år til forfatteren Sara Omar for hendes roman »Skyggedanseren«.

»Skyggedanseren« er dansk-kurdiske Sara Omars anden roman, og ligesom i debutromanen »Dødevaskeren« er det kvinden Frmesk, som er vokset op i Kurdistan, der er i centrum. Ligesom i forgængeren fokuserer Sara Omar på en machokultur, hvor kvinder mishandles i Allahs navn.

Sara Omar løber med prisen, skarpt forfulgt af Kristian Bang Foss' roman »Frank vender hjem« og Maren Uthaugs »En lykkelig slutning«, der også var med i opløbet. »Skyggedanseren« fik en femtedel af samtlige stemmer.

Det var en meget overrasket Sara Omar, der modtog prisen.

»Der har ikke været nogen med min baggrund, der har vundet prisen før, jeg er meget glad for at boghandlerne har tænkt på mig. Jeg er enormt beæret og overrasket,« siger Sara Omar til Berlingske.

Sara Omar understreger, at prisen også er en hyldest til de børn, kvinder og unge mænd. Som hun kæmper for med sine ord. Hun glæder sig over at litteratur også kan sætte ord på noget, der er svært og risikofyldt.

»Det betyder meget for mig at vinde De Gyldne Laurbær. Det er mine ord, det er smerter jeg selv har oplevet, og set andre opleve og overleve. Det er kamp-litteraturen der får plads. Det betyder også, at den beslutning jeg tog om at vælge livet frem for døden var den helt rigtige. Anerkendelsen betyder enormt meget for mig som person og for mit forfatterskab,« siger hun.

Foto: Forlag.

Det er ikke første gang, at Sara Omar vinder en bogpris. I 2018 modtog hun Berlingskes Læsernes Bogpris for sin debutroman »Dødevaskeren«, for hvilken hun også modtog Ekstra Bladets »Victor«.

De Gyldne Laurbær er en af de ældste, stadig eksisterende litteraturpriser, man som dansk forfatter kan komme i betragtning til. Den blev uddelt første gang i 1949 – Nordisk Råds Litteraturpris kom til sammenligning først til i 1962.

Forfatteren Sara Omar får De Gyldne Laurbær for sin roman »Skyggedanseren«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Prisen er de danske boghandleres pris, og det er dem, der via en stemmeseddel, vælger deres favorit. Der stemmes ud fra følgende præmisser:

»Giv din stemme til en nulevende dansk forfatter, der i år har udsendt en skønlitterær bog, som efter din bedømmelse vil vinde en plads i litteraturen, og som fortjener al den påskønnelse og opmuntring, som vi boghandlere og medhjælpere gennem denne manifestation kan bidrage til. Prisen kan kun vindes én gang, og der kan således ikke stemmes på tidligere vindere.«

Med prisen følger en laurbærkrans, et diplom og et boggavekort på 2.500 kroner.