En kujonagtig elite holdt hånden over den intellektuelle tv-darlings incestovergreb

AOK
Litteratur
Anmeldelse

<b>Boganmeldelse:</b> Camille Kouchner blev født i smørhullet af Paris’ venstreorienterede, intellektuelle og kulturelle elite, men skildrer i sin sprogligt udfordrede bog »La Familia Grande« et liv i skyggen af skyld og skam, hvor børnene betalte en uhyrlig pris for de voksnes foruroligende grænseløshed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv i Frankrig, de store tanker og frie ords land, er det ikke hverdagskost, at litteraturen får den siddende præsident til tasterne på Twitter. Det skete i januar, da advokaten og universitetsunderviseren Camille Kouchner i sin selvbiografiske roman »La Familia Grande« anklagede sin stedfar (ikke med navn, men ingen kunne være i tvivl), Olivier Duhamel, en intellektuel tv-darling, for at have misbrugt hendes tvillingebror seksuelt, da de var 14 år gamle.

Macron hyldede hendes mod til frigørelse fra, sagt med andre ord, en kujonagtig elite, der holder hånden over hinandens kriminelle gerninger.

I morgenradioen taltes der kun om bogen og den nationale bombe, den havde detoneret, og på sociale medier bredte sig et hashtag, som fik større greb om franskmændene, end #metoo endnu har fået: #MeTooInceste. Incest er – takket være litteraturen – ikke længere det tabu i Frankrig, det var engang.

Fidel Castros elskerinde

Lad os få historien på plads og holde tungen lige i munden, for dette er en familiekrønike gennemsyret af svigt, selvmord, sex- og magtmisbrug.

Kouchner blev født i smørhullet af Paris’ intellektuelle og kulturelle elite i 1975. Opfostret af venstrefløjsideologier og frihed under ansvar var hun et privilegeret, men længselsfuldt barn, der drømte om sine ambitiøse forældres udelte opmærksomhed.

Moren, Évelyne Pisier, højprofileret juraprofessor på Sorbonne (og i øvrigt Fidel Castros elskerinde som ung), prædikede 1968er-antiautoritet, fri diskussion og fri sex – også for børn, som i hendes øjne bare var lavstammede voksne.

Mosteren, Marie-France Pisier, engang en af Frankrigs smukkeste skuespillerinder, begik selvmord og gjorde dermed både Camilles mormor og morfar kunsten efter.

Faren, Bernard Kouchner, grundlagde Læger Uden Grænser og blev blandt andet sundhedsminister. Og så var der, foruden alle de intellektuelle berømtheder og indflydelsesrige magtmennesker, der sammen med familien selv udgjorde brandet la familia grande, når de besøgte sommerhuset i Sanary og festede uden hæmninger. Hendes mange søskende, adoptivsøskende og halvsøskende. Tvillingebroren Victor. Og stedfaren, som de forgudede, og som forgudede dem.

I »La Familia Grande« skildrer juristen Camille Kouchner sin opvækst i et privilegeret miljø, hvor børnene betalte en dyr pris for de voksnes frisind. Fold sammen
Læs mere

For Camille blev det begyndelsen på et langt liv i mørket af skyld og skam, da Victor fortalte hende om overgrebene, som foregik, når moren kiggede væk, og som Camille lovede ikke at røbe for nogen. Nu, da hun er trådt frem i lyset efter morens død – ikke så meget med brorens fortælling som med sin egen katarsis – kan Duhamel ifølge fransk lovgivning om forældelse ikke retsforfølges, men han har erkendt sig skyldig og fratrådt sine poster, ligesom flere af Frankrigs fremtrædende skikkelser, som gennem årene har beskyttet ham, også har.

Chok nummer to

Man kommer ikke uden om at sammenligne »La Familia Grande« med en anden fransk, selvbiografisk roman, Vanessa Springoras »Samtykket«, der udkom i 2019 (i dansk oversættelse også på Forlaget Grif i 2020) og til chok for hele Frankrig afslørede en af deres største forfattere i pædofili. Men hvad angår litterær kvalitet er de to lysår fra hinanden.

Når det franske forlag, Seuil, insisterer på at kalde denne for en roman, må den også anmeldes ud fra skønlitteraturens kriterier og virkemidler – desværre.

Taget i betragtning hvor ekstraordinær og – bortset fra incestdelen – vanvittigt fascinerende Kouchners familiehistorie er, er den uretfærdigt kedeligt fortalt. Hun hverken sparer på klicheerne eller går den sproglige planke ud, og hvor er det ærgerligt.

Takket være hende har dog litteraturen sat fransk dagsordenen på præsidentplan, og alene dét er en jubel værd.

La Familia Grande
Forfatter: Camille Kouchner. Oversætter: Tine Byrckel. Forlag: Grif. Sider: 220. Vejl. pris: 200 kroner