Bevis at Gud er god. Du har 18 minutter

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Tragikomisk roman om middelalderlige filosofiske diskussioner midt i Silicon Valley er både intelligent og underholdende, men vil så meget, at læseren er ved at kløjes i alenlange sætninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke hverdagskost at sætte tænderne i en bog, der helt uden omsvøb på én og samme tid smager af både teodicéproblemet og Silicon Valley  Men det er lige nøjagtig, hvad »Kraft«, skrevet af den prisbelønnede schweiziske forfatter Jonas Lüscher, smager af.

Således handler bogen kort fortalt om en tysk retorikprofessor ved navn Richard Kraft, der med et vaklende ægteskab og økonomiske vanskeligheder i bagagen rejser til techgiganternes verden under den californiske sol.

Her ankommer han i håb om at vinde en konkurrence (plus en million dollar), der slet og ret går ud på - via et 18 minutter langt oplæg - at besvare spørgsmålet: Hvis Gud er både god, kærlig og almægtig, hvordan kan det så være, at det onde findes?

Jobs Bog

Men »Kraft« handler om meget mere end det. Kraft ankommer nemlig til Californien flere uger før deadline, og den tid, der oprindeligt var tiltænkt en skriveproces på et universitetsbibliotek, ender i stedet i en kreativ krise, der ikke bare afføder adskillige overspringshandlinger, men også qua Krafts spidsbelastede følelsesregister udarter sig til en miniudgave af Jobs Bog.

Og det er vel at mærke en ganske underholdende én af slagsen. Især de mange skildringer af bogens bærende birolle, Krafts tidligere slof og studiekammerat Ivan, der som forhenværende skjortevasker for et skakhold og nuværende ekspert i strategiske atomvåben i dag bor sammen med Ruth.

»Kraft« smager på én og samme tid af både Teodicé-problemet og Silicon Valley. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jensen & Dalgaard.

Hende har Kraft i øvrigt engang dannet par med, hvilket der, viser det sig, kom børn og meget andet 'sjovt' ud af.

Der er i det hele taget meget af Krafts fortid, der er værd at grine af (og græde over). Men underholdningen og de ellers på papiret super interessante tanker om både teodicéproblemet, og alt hvad der er godt og skidt i Silicon Valley, ender desværre med at drukne lidt i forfatterens iver.

Lüscher vil simpelthen alt for meget på alt for kort tid, hvad der ikke kun kommer til udtryk via indholdet af bogens sætninger, men så sandelig også på længden af dem. For de er lange. Virkelig lange.

Faktisk er sætninger på mellem 25-30 linjer ikke et særsyn på bogens i alt 252 sider, og i længden resulterer dette i at læseren –  som et uskyldigt offer for forfatterens fetich – sendes ud på en negativ glidebane, der starter med ’let forvirring’, men via ’koncentrationssvigt’ og ’irritation’ ender i ’sporadisk apati’.

Pigefødder og kanslerkup

Men forfatterens benspænderi skyldes også det faktum, at »Kraft« udover teodicéproblemet og alt godt fra Silicon Valley også indeholder en hulens masse andet.

Kraft er nemlig et hyperkompliceret menneske med en tilsyneladende abnorm og konstant myldrende hjerneaktivitet, som Lüscher stædigt vælger at blotlægge noget nær hver en afkrog af.

Således gøres der i de voldsomt store sætningskonstruktioner plads til alt lige fra fascinationen af pigefødder, Nicki Minajs baller og Krafts blodbadsfantasier til Rumsfeldt, Reagan og kanslerkuppet i Bonn.

For slet ikke at tale om forbrugerisme, åndsaristokratisk arrogance, neoliberal ditto samt samtaler om flydende kunstige øer i internationalt farvand, hvor der eksperimenteres i nye former for sameksistens. Og, nå ja, en grundlæggende tvivl om egen hukommelse samt punktnedslag i tysk politik og idéhistorie. Plus det løse.

Men hvad med konkurrencen? Ender Kraft med at vinde én million dollar og dermed frihedsbilletten til et nyt og bedre liv? Eller ender det hele med Guds vrede? Eller måske med selvtægt? Læs selv svaret. Det er intelligent og underholdende, men også lidt af en kløjsende mundfuld. Desværre.

Kraft
Forfatter: Jonas Lüscher. Oversat af: Nanna Lund. Sider: 252. Pris: 269,95. Forlag: Jensen & Dalgaard