Bertel Haarder har en unik evne til at omsætte ideer til politik – men han er også frygtløs i egen ret

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Politikere kommer og går, men Bertel Haarder består. Ny portrætbog om en helt unik skikkelse i dansk politik er rigtig god og læseværdig. Men den er ikke den ultimative bog om Bertel Haarder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikere kommer og går. Bertel Haarder består. I hvert fald til næste valg.

Og nu har Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt skrevet en bog om Bertel Haarder (eller bare Bertel, som han konsekvent kaldes i bogen). Manden selv er bogens kilde, så vi får via hans egne ord et portræt af en dansk politiker, som har været med til at forme dansk politik i et par menneskealdre.

Vi får indblik i de formative år. Opvæksten på Rønshoved Højskole i Sønderjylland ud til den nordlige side af Flensborg Fjord. Hvordan han dér får Grundtvig ind og aldrig siden har sluppet ham. Hvorfor Venstre har været det helt indlysende partivalg – bortset fra nogle socialdemokratiske anfægtelser under et studieophold i USA. Hvordan skolegangen var, både som hjemmeundervist og i folkeskolen og på gymnasiet i Sønderborg. Mangfoldigheden af interesser. Hønsehold. Gartneri. Musik. Historie. Litteratur. Og fysik i gymnasiet. En nysgerrig sjæl, som kaster sin interesse snart hid og snart did.

Senere studerer han statskundskab i Aarhus, hvor den partipolitiske interesse vækkes så småt. Den afbrydes dog af et job som højskolelærer på Askov Højskole og senere som seminarieadjunkt. I mellemtiden er han blevet gift med Birgitte. En livslang soul mate. Og den partipolitiske interesse viser sig ikke at være helt væk. Han lokkes til at lade sig opstille. I anden omgang kommer han i Folketinget, hvor han sidder til i dag med undtagelse af en årrække i Europa-Parlamentet. Han får en række ministerposter. Men han bliver ikke hverken EU-kommissær eller formand for Folketinget, som han ellers gerne ville have været.

Vi får via hans egne ord et portræt af en dansk politiker, som har været med til at forme dansk politik i et par menneskealdre. Politikere kommer og går. Bertel Haarder består. I hvert fald til næste valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

Størst aftryk sætter Bertel Haarder sandsynligvis som Danmarks længst siddende undervisningsminister. Fokus er på at sikre fagligheden og at åbne døre for, at flest mulige kan tage en uddannelse. Dog bliver han også en markant minister med ansvar for dansk udlændingepolitik, da Anders Fogh Rasmussen bliver statsminister i 2001.

Bogens forfattere anvender samme metode, som da de skrev om Eva Smith i 2020. Båndoptageren slås til, og derefter fortæller hovedpersonen løs om sit liv – i mindre omfang suppleret med udsagn fra hustruen/manden. Derefter efterstår et stort redigeringsarbejde, hvor det sagte skal rubriceres i kapitler med et fælles tema. Bogens metode har fordele og ulemper.

I dette tilfælde lever bogen højt på, at Bertel Haarder er en levende fortæller. Han har den erfarne foredragsholders evne til at slå pointer fast med søm. Ulempen er imidlertid, at bogen bliver noget ensformig. Det er samme stemmeleje fra start til slut. En del gentagelser undgås heller ikke. Selvom bogen er rigtig god i kraft af Bertel Haarders fortælletalent, tror jeg, at den kunne være blevet endnu bedre, hvis forfatterne havde ladet andre kilder komme til. Skolekammerater. Medstuderende i Aarhus. Folketingskolleger.

Vi får nogle af Bertel Haarders sjove sange, men jeg savner nogle af hans i hundredvis af prægnante læserbreve gennem årene. Med få velvalgte vendinger kan han spidde politiske tåbeligheder. Jeg savner også noget billedmateriale.

En særegen intellektuel svamp

Bogens titel – »En frygtløs tænker« – stammer fra en udtalelse af Henning Christophersen. Men er den korrekt? Ikke helt, ifølge bogen, hvor det tydeligt fremgår, at Bertel Haarders unikke styrke snarere er en frygtløs evne til at omsætte ANDRES tænkning til ideer og indspark i dansk politik. Bertel Haarder har i høj grad været et transmissionsbælte for ideer af N. F. S Grundtvig, Jørgen Dich, Unni Wikan og mange andre ind i det politiske liv. Bertel Haarder er en helt særegen intellektuel svamp, som suger ideer op og sender dem videre ind i det politiske.

Samtidig skal det med, at Bertel Haarder på nogle områder faktisk er frygtløs i egen ret. Det er han for eksempel, når han gik ind for ejendomsbeskatning, selv om partiet var imod. Og det er han, når han udskammer de såkaldte pengegrise, der gerne vil nyde godt af det danske samfunds goder, men som samtidig vælger at forlægge beskatningen af dem selv eller deres firma til et skattely et sted i Europa. For dem har han kun foragt.

Dette er en rigtig god og læseværdig bog. Men den ultimative bog om Bertel Haarder er den ikke.

»En frygtløs tænker – Bertel Haarder«

Forfatter: Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt. Sider: 420. Gyldendal. Vejledende pris: 300 kroner.