Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Lars Løkke Rasmussen har skrevet en bog om en tur rundt i Danmark i autocamper. På turen gør han sig tanker, iagttagelser og taler med en lang række forskellige mennesker.
Samtidig danner hans egen opvækst, ungdom og politiske karriere – i hvert fald i et vist omfang – en slags baggrundtæppe for turen.
Turen går fra Nordsjælland og sydover til Lolland-Falster, hen over Fyn og op gennem Jylland for så at ende i Skagen.
Den store aktivitet
Bogen er skrevet i en ligefrem og letlæselig stil. Lars Løkke er ofte god til at trække nuancer, modsatrettede hensyn og reelle dilemmaer frem på baggrund af de samtaler, han fører.
Det gælder lige fra den grønne omstilling på et gods i Sydsjælland, over snakke om Rigsfællesskabet i en præstegårdshave i Sydjylland, frustrationer over vanskeligheder med at skaffe arbejdskraft på et hotel i Østjylland og til samtaler om vigtigheden af, at langt flere unge tager en erhvervsuddannelse på et slagteri i Nordjylland.
Sagerne vendes og drejes. Der er plads til konstruktiv samfundskritik og selvkritik. Vi får endda en gang i mellem et bon mot a la »Det er på forunderlig vis den korte pause, der skaber rammen om den store aktivitet.«
Forlorenheden
I det hele taget er Lars Løkke allerbedst som samfundsdiagnostiker, når han glemmer, at han er en person med en politisk mission i form af Det Politiske Mødested, der skal danne platform for et politisk parti.
Når politikeren Lars Løkke tager over, stiger forlorenheden. For så tager han kun det med af diagnosen, som passer ind i hans egen politiske fremtid. I disse tilfælde tipper bogen over og bliver en kronik til fordel for Lars Løkkes nuværende politiske projekt.
Der er ellers flere ting, som man som læser gerne ville have Lars Løkkes gode selvkritiske og nøgterne vurdering af – især fordi anslaget i bogen også er selvbiografisk og med referencer til perioden som regeringsleder.
På turen kommer han forbi et sted, der tilsyneladende spillede en vigtig rolle for hans beslutning om at kæmpe for at beholde formandsposten i Venstre i 2014 i stedet for at overlade den til Kristian Jensen. Men han hopper hurtigt videre i stedet for at give os nogle selvrefleksioner over, hvad formandsopgøret, der løb ud i sandet, betød for Venstre, blå blok og Lars Løkke selv.
Tavs om kvotekonger
Lars Løkke er også på besøg hos nogle fiskere, som blandt andet kritiserer, at de såkaldte kvotekonger har taget magten i fiskerierhvervet. Igen kan det virke mærkeligt, at Lars Løkke ikke giver kvotekongeemnet nogle bemærkninger, når han selv har været regeringsleder i den periode, hvor det i vidt omfang er sket, og hvor kvotekongernes rolle mange gange var oppe at vende.
Udlændingepolitikken spiller også en rolle på Lars Løkkes danmarkstur. Han mener selv, at han som regeringsleder har forsøgt at finde en balance på området. Men hvordan stemmer det med, at han satte Inger Støjberg til at styre feltet med en retorik og en praksis, som mange bedømmer til at være den hårdeste, vi har set?
Alle disse »forglemmelser« i bogen findes naturligvis, fordi de ikke stemmer med den sag, som Lars Løkke netop nu arbejder for i form af en politisk karriere som leder af partiet Moderaterne. Det er således politiker-Lars, der hiver stjerner væk fra analytiker-Lars.
Alt i alt er Lars Løkkes bog vældig god bortset fra, når partipolitikeren træder frem i teksten, hvad han desværre ofte gør. Så glemmes selvkritikken og selvrefleksionen. Og så får læseren for lidt substans på bordet.
Ud af det blå – en danmarksrejse
Forfatter: Lars Løkke Rasmussen. Forlag: Politikens Forlag. 256 sider. Vejledende pris: 300 kroner.