5 stjerner: Sådan blev en jysk tømrers sidegesjæft en global milliardvirksomhed

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Jens Andersens »Et liv med LEGO. En slægtshistorie« er en absolut alt andet end klodset beretning om Kirk Kristiansen-familien og dens ikoniske virksomhed, LEGO. Vi er med fra fødslen over økonomiske nærdødsoplevelser og til LEGOS nuværende position som et af verdens mest kendte brands.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jens Andersen er kendt som en meget velskrivende forfatter til biografier om personer, hvor allehånde kilder er gennemtyggede og lagt frem som bidrag til en nuanceret karakteristik. I denne bog er emnet et firma og de personer, som har ledet det i snart 100 år, men forfatterens metode er den samme. Firmaet er et af de i dag mest kendte danske firmaer – LEGO.

Historien om LEGO fortælles som en historie centreret om slægten Kirk Kristiansen – af de to første generationer stavet med Ch. Vi får historien, fra Ole Kirk i første generation kommer til Billund som tømrermester i begyndelsen af 1900-tallet.

Husbestyrindens penge

Ordrebogen var ofte tom, og når det var tilfældet, tyede han til at fabrikere legetøj af træ. Alligevel lurede fallitten ofte lige om hjørnet. Bedre blev det ikke af, at værkstedet flere gange brændte ned.

Bogen beretter om, hvordan forehavendet i virkeligheden kun lykkedes på grund af stædighed og held forenet med en stor tro på, at det med Guds hjælp ville ende godt.

Heldet kom blandt andet til udtryk ved, at Ole Kirk kun får hevet firmaet væk fra konkurs, fordi det tilfældigt viser sig, at den husbestyrerinde, som han gifter sig med efter sin første kones død, har en del penge at skyde ind, således at hun i en årrække står som LEGOs formelle ejer.

Forfatter Jens Andersen har skrevet bogen »Et liv med LEGO« om LEGO-koncernen og slægten Kirk Kristiansens historie gennem 100 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Politikens Forlag.

Godtfred Kirk udgør anden generation. LEGO vokser. Plasticklodserne bliver hovedproduktet. LEGO-brandet skabes, og eksporten begynder.

Godtfred Kirk er patriarken, som ofte har svært ved at slippe livsværket til sønnen. Han føler, at han inkarnerer LEGOs ånd. For anden generation er Gud og pligten stadig omdrejningspunktet for arbejdet i og for firmaet. Herudover suger Godtfred Kirk til sig af tidens tendens til at opvurdere værdien af børns leg.

Gud forsvinder

Pligten og Gud forsvinder noget i tredje generation, da Kjeld Kirk tager over. Han mener i stedet, at arbejdet i LEGOs tjeneste først og fremmest skal være sjovt.

Med ham ved roret professionaliseres og internationaliseres LEGO, men det er også under Kjeld Kirk, at LEGO er tæt på at ende i betalingsstandsning i begyndelsen af 00erne på grund af en fejlagtig satsning på, at fysiske LEGO-klodser delvis skal erstattes med digitale. Først da han overdrager rollen som administrerende direktør til Jørgen Vig Knudstorp vendes skuden.

I disse år er fjerde generation i form af Thomas Kirk ved at blive kørt ind til at overtage ledelsen. Det har forfatteren af gode grunde ikke så meget endnu at skrive om.

Smitsom som deltavarianten

Jens Andersens måde at skrive på er smittende som deltavarianten. Man fanges ind af dramaerne, personlighederne og tilfældighederne, som males frem på papiret.

Forfatteren har valgt det stilistiske greb løbende at lade Kjeld Kirk agere en slags kommentator på LEGO- og slægtshistorien. Det skaber en kontrast, liv og spænding i teksten, for forfatteren forholder sig også til, hvad Kjeld Kirk siger.

Samtidig kan det med den valgte metode ikke undgås, at Kjeld Kirk får en særlig situationskarakteriserende position. Det bliver ikke nogen nævneværdig ulempe, fordi forfatteren som sagt ikke undlader at kvalificere udsagnene af Kjeld Kirk.

Sidstnævnte får også kritik med på vejen, selv om den måske er en kende mildere angående LEGOs situation i begyndelsen af 00erne, end den ville have været uden Kjeld Kirk i kommentarsporet.

»Et liv med LEGO« er dejlig læsning. Dens sammenfletning af erhvervs-, person- og danmarkshistorie måtte gerne danne skole.

Et liv med LEGO. En slægtshistorie.
Forfatter:
Jens Andersen. Forlag: Politikens forlag. Sider: 456 sider. Vejledende pris: 400 kroner.