5 stjerner: Kierkegaard lærer modne mænd at score

Boganmeldelse: »Forførernes klub« af Thomas Rydahl er noget så sjældent som en roman, der både vil være dyb og let og tale insisterende eksistentielt om det at være menneske. Læs romanen, det vil du bestemt ikke fortryde, skriver anmelder og Kierkegaard ekspert, Pia Søltoft.

Forfatter Thomas Rydahl er aktuel med romanen »Forførernes klub,« der, ifølge Pia Søltoft, er »velskrevet« og »underfundig.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er vi bare vores gener, vores opvækst og dét, andre forventer af os? Eller har vi selv friheden til at præge vores liv, tage ansvaret og gøre det til vores?

Hovedpersonen i Thomas Rydahls roman »Forførerens klub«, Flemming, indgår en virkningsfuld kontrakt med sin læser, når han henvender sig direkte til os med et lille, men insisterende »du,« der gør, at vi føler os som medsammensvorne i det projekt, der udgør omdrejningspunktet: At (gen)finde sig selv, når man er faret vild.

»Forførernes klub« er velskrevet og underfundig og giver et lige så fornemt som forstemmende billede af den tid vi lever i. Alt for mange af os lever som spidsborgere. Uden at tænke over, hvad vi vil med vores liv, hvad vi stræber efter, hvad vi afskyr. og hvem vi egentlig er. Men samtidig er der også tale om en pageturner, spændende som en krimi og med ganske mange overraskelser undervejs. »Forførernes klub« er noget så sjældent som en roman, der både vil være dyb og let og tale insisterende eksistentielt om det at være menneske.

Handlingen kort: Fraskilte og fyrede Flemming, tidligere ludoman, går på røven, på Tinder og på vinbar, hvor han møder svenske Folke, der bliver én af hans redningsmænd. Flemming indlogeres af en barndomsven i et annex til et stort gammelt hus, der ligger på Østerbro og får en skæbnesvanger betydning for hans videre liv.

Pia Søltoft

»Men det afgørende er, at Rydahls roman er eminent bygget op omkring den dobbeltbevægelse, Søren Kierkegaard mener, at ethvert menneske må gennemføre for at blive sig selv.«


I de 13 måneder, romanens handling strækker sig over, ser Flemming nye sider af gamle venner og får en del nye. Størst betydning får præsten Ida og hendes demente far samt selvfølgelig den klub af Kierkegaard-aficionadoer, der har givet navn til romanen. Dette lille selskab mødes hver onsdag til en slags saloner, hvor de drikker Kierkegaards yndlingsvin, Château Margaux, og taler om endnu tungere emner, naturligvis under parolen in vino veritas og ved at hilse på hinanden med ordene »For den døde og for de endnu levende«, hvilket forekommer en smule anstrengt.

Men der er mange fine detaljer fra Kierkegaards liv og første værk vævet ind i romanen: At hans øgenavn som lille var Gaflen, om hans bopæle og ture til Berlin og først og fremmest om den måde, hvorpå dette selskab har gjort første del af »Enten-Eller«, og dermed den æstetiske livsanskuelse, der handler om at følge sin lidenskab og sine lyster og være i nuet, til deres guide for kunne klare dagliglivet »mellem kulturelle konkursryttere og spidsborgere«.

Flemming læser dog »Forførerens dagbog« – sidste tekst i første bind af »Enten-Eller« – som en konkret manual, der skal hjælpe ham til scoringer i nattelivet, og her knækker filmen lidt. For hermed bliver forførelse gjort til et redskabsfag, man kan tage kurser i.

 

Foto: Politikens Forlag.

Kierkegaard interesserede sig for forførelse som kunst, ikke som en mekanisk metode. Han beundrede Faust og Don Juan. Faust forfører kun én eneste ved direkte manipulation og bedrag, den lille Gretchen, hvis man læser Goethe. Men Don Juan står for 1003, blot i Spanien, hvis man lytter til Mozart. Og det er den sidste, Kierkegaard sætter højest.

Men man kan ikke lære at være Don Juan. Han er forførende, fordi han er ganske i sine sansers vold og derfor fuldt og helt til stede i hver eneste erobring. Det er kun de »erotiske Fuskere, der mener selv at være en Don Juan, fordi de have knebet en Bondepige i Kinden, slynget deres Arm om en Opvartningspige eller bragt en lille Jomfru til at rødme«, som det også lyder i »Enten-Eller«.

Men det afgørende er, at Rydahls roman er eminent bygget op omkring den dobbeltbevægelse, Søren Kierkegaard mener, at ethvert menneske må gennemføre for at blive sig selv. Forenklet fortalt må vi se tilbage på det liv, vi allerede har levet, og blive os selv så gennemsigtige, at vi kan se, hvad der har været styrende for os, det er første bevægelse, og så må vi overtage hele den historie som vores egen livsanskuelse og overveje, om vi vil fortsætte den vej fremover, det er anden bevægelse: »Livet skal forstås baglæns, men leves forlæns.«

Læs romanen, det vil du bestemt ikke fortryde.

Forførernes klub
Forfatter:
Thomas Rydahl. Sider: 352. Pris: 300 kroner. Forlag: Politikens Forlag.